fizik açısından insan bu. biyofizik, astrofizik, kuantum(atom altı) fiziği vb. fizik alt dallarına girmedim. bu bilgileri eksik halde 5 yaşındaki çocuk bile wiki'den öğrenebilir. fiziğin alt dalları toplamına göre değil; sadece fizik bilimi açısından insan bu, atom yığını.
atomlar kuarklardan, kuarklar da kuvvetle muhtemel stringlerden oluşuyor diye devam eder.
büyük patlamayı, büyük patlamadan sonra meydana gelen madde anti madde savaşını, bu enerjinin maddeye dönüşüp oluşturduğu her şeyiyle muntazam evreni, bu atomların tek tek bir araya gelerek oluşturdukları ilk canlı hücreyi, elektronların neredeyse bilinçli bir şekilde hareket ettikleri düşüncesini, entropi yasasından ve tüm bunların olasılıklarından tut bir çok şeyden haberi olmayan yazar beyanıdır. kısacası hiçbir şeyden haberi olmayan dümdüz yazar beyanıdır.
inanmak istenilene göre sonuçları öznel olarak yorumlamak inançlı insanın duygusal tutumu. bilimde bununla alakalı hiçbir şey yok. bilim inançlardan oluşmaz; deney, gözleme dayalı veriler toplamıdır kısaca. eğer sabit inançlar bilimsel sonuçlarla akıl dışı olduğu görülüp reddedilseydi bu akılcı bir tutum olurdu. ama inançlı biri için inançlar daima olduğu yerde ve bilimsel sonuçlarda inanca göre yorumlanıyor, yorum uyduruluyor ki bunun paranoyadan bir farkı yok. din, idealizmin ve apriori fikirlerin dipsiz bataklığıdır. mantık yoktur, absürdizm hakimdir o dünyaya.
atom bazında duygular açıklanabilir. açıklamaları reddetmek akılcı bir davranış değil, insan olmanın verdiği kibir ve bencillik duygusuna dayanarak. dennett'in aklın türleri ve aklın gözü kitapları var. önerilir.
fizik bilmeyenler, daha doğrusu somut bilim gibi en güvenilir kaynağın nazarından bakamayanlar anlayamamış. insanı fizik olduğu gibi, kimya ve biyoloji bilim dalları da ele alıyor. eleştirilen konu çoğu insanın insanı bilim dışı şeylerle açıklaması. duygusal tutumu... bunun bilimsel bazda hiçbir anlamı yok. duygusal cevaplar öznel olduğundan hiçbir anlam da ifade etmez bir akılcı için. ayrıca şu anki bilim her şeyi açıklayamaz, her şeyi dogmalarla açıklamak; yaratılmış hayali cevaplara inanmak mümkün. bunu dinler sağlıyor.
o yığının bir araya gelmesi, hücreler, canlı, beyin ve sinirlerin o elektrik enerjisini nereden bulduğu, düşünme yeteneği, bazı insanların beyninde neden hücre çeperi olduğu gibi sorular peşpeşe geldikçe pek de içine çekmeyen çukur. bilim ile bunların hepsini açıklarım sorun değil. önemli olan çevrene "atom yığını" olarak basit bir gözle bakmamak.
kesinlikle yanlış önerme. şayet sadece maddesel bir varlık olsaydık duygularımız, iç güdülerimiz ve vicdanımız olmazdı. her insan doğduğu andan itibaren bu duygulara sahiptir ve afedersiniz ama evrim bunu siksen açıklayamaz.
ölü ile yaşayan insan bedenindeki atom sayısı eşittir. ve insan sadece basit bir atom yığınıdır. insana sadece dinsel efsaneler nazarından bakanlar bu gerçeği göremez. duyguların değil, aklın yani bilimin nazarından insana bakmak soğukkanlılık gerektirir.