Şimdi insan ömrünü 60-70 yaş olarak sınırlasak, istisnalar hariç tabi.
70'inden sonra insanlar kendi ihtiyacını karşılayamaz oluyor. Ve şimdi bin yaşında hatta iki bin yaşında dedelerimizin dedelerinin.. bilmem neyinin hayatta olduğunu düşünelim onlar ne durum da olurdu acaba ? Mesela Çok aşırı bi nüfus olurdu buna bağlı olarak. Tabi herkesin kendince iyi nedenleri vardır mutlaka yakın zamanda kaybettikleri için ama öyle olduğunu varsaysak bile dünyanın çivisi çoktan çıkardı. ölüm de bir nimettir sonucu nihayet.
insan, hayati fonksiyonlarının bir daha geri dönmemek üzere işlevini kaybetmesi yüzünden ölür şeklinde cevaplanan soru.
Ancak aslolan beyin ölümüdür. Beyin ölümü ile kişilik hakları da sona erer.
(bkz: ölüm)
Felsefi açıdan ya da manevi olarak insan, sevdiği, güvendiği birinin ihaneti, hayatın zorlukları ile baş edemez hale gelmesi sonucu, veya yakınını, işini, parasını kaybedince vs gibi zibilyon sebepten ölebilir.
Edit : felsefi olarak sormuş yazar. Onu da ekledim.
içindeki şiddet ile ölümsüz olması imkansız da o yüzden. sevmeyi öğrenemezse de ölümlü olmaya devam edecek bence. bir olduğunu idrak ettiğinde işler değişir gibime geliyor. ama içinde bulunduğumuz şu ayrılıkçı fikirler döneminde fiziken ölmese de kahrından ölüyor bir olduğuna inananlar. o kürt o şöyledir. bu türk bu böyledir, bu ermeni o şöyle böyledir dediğin de aynı soydan geldiğin insan. neden diğerini dışlarsın ki? içinde bütünlüğü henüz oluşturamadığından mı?
unutma, sen ben o yok biz varız...
Herhangi bir kazaya maruz kalıp organların işlevini yitirmesinden, yada herhangi bir hastalığa yakalanıp vücut fonksiyonlarının çalışmaz hale gelmesinden dolayı ölürüz.
Ölüm ile ilgili en güzel film olan (bkz: the Man from earth) filmini izlemenizi tavsiye ederim.
"babam fabrikadan aldığı maaşın yarısıyla
20 sene boyunca
taksit ödeyip yapı kooperatifinden bir daire sahibi oldu...
taksitlerin bittiği ay deprem oldu...
ev yıkıldı..
tek yumrukla nakavt...
her zaman böyle olur...
mutlu olmak için
ağır bir çalışma , hayvani bir emek ,
ölesiye bir planlama , kan ter içinde bir çaba gibi
bir sürü faktörün bir araya gelmesi gerekirken ,
çok çeşitli nedenler bir yana, insan evvela, gereklilikten ölür. ölüm bir gereklilik halini almıştır. hatta denilebilir ki, dünyada tek doğru, ölümdür. doğrulanabilir olan tek doğru. çünkü kesindir. insan cansız nesne değildir. cana sahiptir. cana sahip olan herkesin bu doğruya ulaşması kaçınılmazdır. insan tabiat gereği ölür. bu sorunun güzelliği bir tarafa bırakılırsa, bana kalırsa, üzerinde düşünülmesi gereken asıl sorunun, insanın niçin yaşadığıdır.. niçin yaşıyoruz? bir sebep bulamazsak intihara meyil edeceğiz. fakat yaşamamızın bir sebebi olmalıdır. intihar da, camus'ya göre saçmadır. hayata fırlatıldık ve saçmalıklarla baş başa kaldık. bu saçmalara katlanamayan insan, çoğunlukla tabiatı gereği elbet ölür.
Baktı ki yapacak hiç bir şeyi yok çok da yoruluyor insanlara ayak uyduramıyor ortalık karakteri bozuk insan dolu. En iyisi diyor öleyim ben. Sonra ölüyor işte. Bi de ecelle olanı var ölümün. Onun hakkında bilgim yok.