nedense, bünyesindeki çalışanların ve konusunda uzmanlaşan kişilerin insani taraflarının zayıf olduğu departmandır. şirketlerdeki var olma amacı, çalışanların işe girişinde işeten çıkışına kadarki olan bölümde en iyi* şekilde değerlendirilmesini sağlamak ve buradan yola çıkarak çalışanların takibini yapmaktır. çalışan insanı bir resim olarak düşünürsek, insan kaynakları resmin çerçevesidir.
Ülkemizde ise çoğu özel işletme Taylor'cu yaklaşımı* kullandığı için, bu departman, personel işleri ötesine nadiren geçebilmektedir. Çalışanın, işletmenin duran varlıklarından daha büyük bir değer olduğu, üst yönetimler tarafından kabul gördüğü zaman ve çalışanlar da işlerini tam olarak benimsedikleri zaman, bu departman işini hakkıyla yapmaya başlayacaktır.
3 yıl sonra editi: Yukarıdaki tanıma bazı eklemeler yapmam gerekiyor çünkü son değerlendirmemden beri birkaç farklı yönetim, bir sürü ik yöneticisi ve elemanı tanıdım ve birçok insanla insan kaynakları tarafından beklentileri hakkında konuştum.
Bu departmanda çalışanlar belirli iş alanlarından bozma ve genellikle iş başlangıçları insan kaynaklarından olan kişilerdir. Ancak, bir kişinin bu görevi hakkıyla yapabilmesi için empatisinin çok kuvvetli olması gerekiyor. Yani karşıdakinin yüzüne gülüp de ihtiyacını karşılayamayan kişinin de insan kaynaklarında vasıflı olduğu söylenemez. Oysa ki yurt dışında, belirli bir işte yıllar geçirmiş bir kişinin o sektörde bir firmada ik*'cı olması daha yaygın bir uygulama. yani iş görüşmesini yapan adam hakikaten işi bilen, o işte çalışan insanları tanıyan bir adam olduğu için muhtemelen daha az adayı ve çalışanı hayal kırıklığına uğratıyordur.
Bizde ise, ik tabelalı bir odaya kapatılan bir grup insandan çeşitli tanıdıklarıyla iş görüşmesi yapmasını isteyen yöneticiler, odalarından dışarı çıkmayan ve sürekli maliyet çıkartan önerilerle karşılarına gelen ik'cılarla iş yapmaya çalışırlar. sonuç ise tabelada kalan bir departman olur.
diyeceğim odur ki, empatisi kuvvetli, çalıştığı şirketin yaptığı işten haberdar olmayan, işletme karlılığına katkı sağlamayan ik'cı, işe yaramaz ik'cıdır. Kendisini finanse edebilecek şirketlerde kaynayıp gider belki, ama nitelik olarak kendisini ve çevresindekileri ne kadar ileri götürür tartışılır.
ayrıca, bu departmanı her an çalışanlarını olumsuz birşeye kışkırtmaya çalışan, şamaroğlanı olarak kullanan; özlük ve yan haklardan, entellektüel sermayeden ve hatta insan haklarından bihaber; daha kötüsü bunları kendisine hatırlatacak basirette olan ik çalışanlarına sahip olup da önerilerine kulak tıkayan patron ve yöneticilerin başındaki şirketlerden ise... çok açık ve net söylüyorum: bir bok olmaz.
ik departmanlarından daha iyisini bekleyenlere atacağım tek taş da, olumsuz bir olay karşısında sessizliğini bozmayan, tepki göstermeyenlerin tepkisizliklerinin, olumsuz olaya destek vermekten başka işe yaramadığı gerçeğini vurgulamaktır.
kendilerine çok önemli bir iş yapıyormuş izlenimi veren, çalışan personelden kendilerini ayrı gören, bencil, kendini beğenmiş, genelde hiçbir halttan anlamayan insanların çalıştıkları departman.
bunların yaptıkları işi eskiden muhasebe müdürlükleri yapardı. yani hem muhasebe hem iK yapardı fakat bunlar kadar sızlanmazdı.
tüm şirketlerin insan kaynakları departmanına aynı anda cv gönderilebilecek bir sistem icat etmeleri gereken departman.. hepsine tek tek cv göndermek bir ömür sürüyor..
departman adı içinde insan adı geciyor olmasına ragmen insana karşı bir nebze bile sevgi beslenmeyen bir bölümdür.. insanlarla cok ugraşmak orada calışan bir insana insan oldugunu çoktan unutturmuştur, insanlarla ugraşmak zordur dedirtir....ama bir iş yeri için olmazsa olmaz bir bölümdür.. çalışan kadronun hertürlü ihtiyacına karşılık vermektedir..
şirket hakkında genellikle birşey bilmezler, gelenlerle de kedinin fare ile oynadığı gibi oynarlar. insanları sınıflara ayırırken tek baktıkları ne kadar ücret istediğidir. diğerleri hikaye.
burada çalışan kişilerin hiç mi işi gücü yok? ya da bana mı denk geliyor böyleleri. ben çalışırken kadının biri yanımdaki sandalyeye oturdu pek bir samimiyetimiz olmamasına rağmen aralıksız 45 dakika konuştu. birde patronunu eleştiriyor amk. ben 10 dakika masamdan ayrılsam patrondan yemediğim azar kalmaz.