en basit örneğiyle, iki insanı ıssız bir adaya bıraktığınızda bir süre sonra bu iki insanın çıkarları çatışacak ve birbirlerine düşman olacaklardır. birbirlerinin kuyusunu kazacaktır. bu düşmanlığı engellemenin tek yolu ise ortak akıldır. devlet aklıdır...
hobbes bu söylemi monarşiyi savunduğu için yapmıştır. halk tüm haklarından vazgeçip bunu toplumsal bir sözleşme ile krala devreder.hobbes özgürlüklerin halka bırakılmasının tehlikeli olduğunu ve bunun kaos yaratabileceğini düşünür. zira insan bencildir,yalnız kendisinin ve yakınlarının menfaatlerini gözetmeye temayülü vardır. oysa insanların çıkarlarının örtüştüğü ortak noktalar barış ve güvenlik ihtiyacıdır. halk haklarını egemene devrederek bu ihtiyaçların en iyi şekilde görülmesini ondan bekler. bu da ancak monarşi ile sağlanır.
bu göürüşü ortaya çıkartan hobbestur..ona göre the state of nature kavramında herkesin eşit kabul edildiği kimsenin kimseyi geçemediği bir konu vardır.insanların eşitliğinden amaçlarına ulaşmadaki eşitlik doğar, dolayısıyla amaca ulaşılırken rekabet oluşur ve rekabette kini doğuracağından insanlar eşit olamalrından dolayı birbirlerine kin duyarlar.