her insanın doğuştan sahip olduğu bazı temel haklar vardır. yaşama, mal mülk edinme, düşünme, inanma, inançlarının gereğini yapma, düşüncelerini özgürce ifade edebilme, özel yaşamın gizliliği bunların başında gelir. insanların haklarına saygı göstermek; toplumda barış, huzur ve güven ortamının sağlanmasının temel şartıdır. başkalarının haklarına saygılı olunursa toplumda dostluk ve kardeşlik duyguları güçlenir, herkes dayanışmaya önem verir, insanlar birbirine sevgiyle yaklaşır. böylece milli birlik ve beraberlik sağlanıp korunur.
insan haklarına saygılı olmak, toplumu birleştiren başlıca değerlerden biridir. başkalarının haklarına ve fikirlerine saygı gösterilmediğinde, toplumda barış, dayanışma ve güven ortamı bozulur. kavga ve geçimsizlik artar, insanlar birbirine güven duymaz, milli birliğimiz tehlikeye düşer. bu gibi olumsuzluklar, hiç kimsenin istemeyeceği durumlardır. o halde böylesi olumsuzluklarla karşılaşmamak için hepimiz insan haklarına saygılı olmalıyız. başkalarının dinine, inancına, ibadetlerine, düşüncelerine, fikirlerine saygı göstermeliyiz. inançları, fikirleri, düşünceleri ve yaşam tarzı nedeniyle hiç kimseyi kınamamalıyız. herkese karşı anlayışlı ve hoşgörülü olmayı ilke edinmeliyiz.
yüce dinimiz de başkalarının haklarına ve fikirlerine saygı gösterilmesine büyük önem verir. herkesin inanç ve fikir özgürlüğüne sahip olduğunu belirtir. bu konuda hiç kimseye baskı yapılamayacağını bildirir. kutsal kitabımız kur'an-ı kerim'de yer alan bir ayette, ''dinde zorlama yoktur...'' buyrularak bu gerçek açıkça dile getirilir. başka bir ayette ise aynı konuyla ilgili olarak şöyle buyrulur: ''de ki: hak rabb'inizdendir. öyleyse dileyen iman etsin, dileyen inkar etsin...''
sevgili peygamberimiz hz.muhammed (sav)'de her zaman kur'an'ın bu gibi buyruklarına uygun davranmıştır. insanlara inanç konusunda hiçbir baskı yapmamıştır. insanların haklarına daima saygı göstermiştir. bizler de sevgili peygamberimizi örnek alalım. her zaman ve her yerde insan haklarına saygı göstermeye önem verelim.