insan din olmadan da ahlaklı olabilir mi

entry37 galeri0
    35.
  1. 34.
  2. din olmadan pek çok iyi huylara sahip olunamaz diye kaide yoktur. ama din, yaratıcıyı tanımak, ahlakı geliştirip sağlamlaştırmak ve korumak için gereklidir, din olmadan da olmaz, vesselam.
    2 ...
  3. 33.
  4. Dini olmayan her insan ahlaksız mıdır diye soruyla cevaplanabilecek soru. Yer yüzündeki hemen hemen bütün dinler ahlak konusunda bir şablon sunar. Bu şablonda insanın varlığı konusunda şüpheye düşmemesini sağlayıp toplumsallaşmasını kolaylaştırır. Aslında bu soruyu da kapsayan şekilde Nietzsche baya uğraştı bu mevzuyla... Sonuç bence olur ama toplumsallaşmak için belli şablonlarda gerekiyor. Bu din olmazsa başka bir şey olacaktır.
    1 ...
  5. 32.
  6. benim en büyük inancım insanlıktır. insanlığa olan inancım beni doğrulara itekledikten sonra benim neden bir din e ihtiyacım olsun arkadaşım?
    2 ...
  7. 31.
  8. Ahlak olgusaldır, özneli, ayrıca evrensel değildir.
    0 ...
  9. 30.
  10. ne çok dinci olmamalıyız, ne de dinsiz. birçok dinsiz arkadaşım var hepsi şu camilerde gördüğünüz müezzinmidir ne ise onlardan daha terbiyeli ve ahlaklı modern sisteme oturmuş kafadalar. alhaksız olmak ise aşırı bir dinci düşünelim benim şortuma tişörtüme dövmeme laf ediyor ama müslüman fgfdfgfd dindar ya koduğumunun çocuğu işte bunlar ahlaksız rahatsız oluyorsan bakma görme amk
    1 ...
  11. 29.
  12. asıl önemli olan cehennem korkusu olmadan, cennet gibi bir ödül avcılığı yapmadan ahlaklı olabilmek.
    5 ...
  13. 28.
  14. 27.
  15. tam tersi üzerinde düşünülmeye daha layık olan sorudur.

    (bkz: herkesin din dersi 5 bu kadar hırsız nereden çıktı)
    3 ...
  16. 27.
  17. ahlak toplumsal ve değişken bir konudur. din ise evrensel ve değişmezdir. 50 sene önce 14-15 yaşındaki çocukların evlenmesi normal karşılanırken, şuan karşılanmaz. ya da bu ülkede ahlaksızlık olarak tanımlanan olgu başka ülkelerde normal bir davranış olarak görülebilir. ama din 50 senede bir güncellenen bir şey değildir. kısacası aslında birbirinden alakasiz iki konuyu bağlamaya çalışmak gereksizdir.
    2 ...
  18. 26.
  19. olur... din cehenneme gitmemek için göt korkusundan uygulanıyorsa, pratik hayatta , en ahlaklı insanlar garip bi şekilde dini en az takan toplumlardan çıkıyo.

    almanya gibi nüfus yoğunluğu türkiye´den 4 kat daha yoğun biülkede, ülke türkiye´nin3´te biri falan ama nüfusu daha kalabalalık, son 8-9 yılda hiçbi büyük yolsuzluk olmadı.

    en son öyle bişey olduğunda, şahıs direkt intihar etmişti!!

    almanlar dini, öyle bi ziklemiyolar ki, aklın durur ,yani.
    1 ...
  20. 25.
  21. insan din olmadan da yaşayabilir, hayatından ne bir şey eksilir ne de artar. Din olmadan da ahlaklı olabilir bir insan. Tabi ahlak kavramı toplumdan topluma hatta bireyden bireye değişebilir.
    3 ...
  22. 24.
  23. Filozoflar peygamber midir sorusu ile birlikte dusunulmelidir.

    Eger oyleyseler, mumkun degildir.
    1 ...
  24. 23.
  25. 22.
  26. olur hem de cok guzel olur. zaten bir insan bu dunyada cehennem korkusundan 'ahlakli' davraniyorsa durum kotudur.
    3 ...
  27. 21.
  28. Mevlana iyi demiş: imansız olanı başörtüsü imanlı yapmaz.
    0 ...
  29. 20.
  30. Din size doğrudan bir ahlak kazandırmaz.

    Aşağı tabaka insanıysanız zaten ahlaklı yani (ahlaksızsınızdır). nietzsche alt tabakanın her zaman için gerçek bir ahlak yoksunu olduğunu hem bir filolog hem de filozof olarak vardığı kanıtlarla ki teori de diyebilirsiniz ortaya koyar.

    Ahlakın soy geçmeşine indiģimizde orda köle zihniyetinin efendiliğe öykünmesinden ve bunun için her türlü aracı kendi lehine kullanması veya oluşturması karşımıza çıkar.

    Vicdan, zayıfa iyilik, merhamet vb terimler doğrudan zayıfı güçlendirme projesinin bir ürünüdür. Ve efendilige, buyurganlığa, güce karşı bir yumuşatma, kırma, psikolojik olarak tesir altina alma çabasıdır.

    Din de, peygamberler de buna hizmet icin vardır. veya ortaya çıkmıştır.

    Bu bakımdan baktıgimizda büyük bir ahlaksızlık gibi görünür bu.

    Peki ahlak tam da bu noktada nedir?

    Ahlakı değerli kılan nedir?

    Yani ahlak değerlerini belirleyen unsurlar nedir?

    Bu konuda sizi niçe'nin emin ellerine teslim ediyorum.
    0 ...
  31. 19.
  32. olur fakat bu şekilde de kişinin kendisinin belirlediği bir ahlak sistemi olur; kişi kendi eylemlerinin kimisine ahlaklı kimisine ahlaksız yaftası yapıştırıp buna göre hareket eder ve bunun sonucunda toplumla uyumsuz, çatışık bir birey ortaya çıkar. insan toplumsal bir varlıktır, bize ilk öğretilen bilgilerden biri bu.
    1 ...
  33. 18.
  34. insan olan din olmadan da ahlaklı olur, olmalıdır. Doğrusu bir müeyyide olmadan yani cehenneme gitme korkusu olmadan ahlaklı olmaktır. Etik, vicdan ve de ahlak dediğimiz değerler bize bunu gerektirir.
    1 ...
  35. 17.
  36. Dinlilerin ahlakı var sanmış, yanılmış.
    2 ...
  37. 16.
  38. Evet olur diyenler neden bana tamamen ahlaksız asalak insanlar gibi geliyor acaba..
    2 ...
  39. 15.
  40. S2k bir sorunsal, bir soru.

    Cevabı önceden belli olan soruları sormayı çok seviyonuz amk.

    Evet olur.
    2 ...
  41. 14.
  42. her insan kendi hizasını kendi bulabilir, ancak bazıları herkesin paylaştığından hiza bulmayı tercih edebilir.
    1 ...
  43. 13.
  44. olabilir elbette... ama nesnel değil, sadece öznel bir ahlaka sahip olabilir. kişi "küfür etmek ahlaksızlıktır" diyemez. ama "Benim için küfür etmek ahlaksızlık" diyebilir. eğer din yoksa herkesin ahlak tanımı kendine göre olacaktır.

    (bkz: bir tanrı kanıtlaması olarak ahlak delili)
    3 ...
  45. 12.
© 2025 uludağ sözlük