https://galeri.uludagsozluk.com/r/2320613/+
Hasarında Ne Olur?
-Görme kaybı (körlük)
-Epilepsi
-Hareket güçlüğü. Kişi hareket edebilse bile derinlik algısı ve görmedeki bozukluk nedeniyle bu görülebilir.
-Renk, şekil, boyut, büyüklük algısında bozukluk.
-Bilinen yüz ve eşyaların tanınmasında güçlük.
Halüsinasyonlar
-Yazıları tanıma ve okuma yetisinde bozulma
Hareket algısında bozulma
-Görülen nesnelerin konumunu algılamada güçlük.
-ince ve kaba hareket becerilerinde zorlanma, denge kaybı.
insan beyninde beş ana lob bulunur. Bunlar:
Lob işlevleri
Ön (frontal) lob: Bilinçli düşünmek
-
Yan (parietal) lob: Duyguları işlemek
-
Arka baş (oksipital lob): Görmek
-
Şakak temporal lobu: sesle kokuyu algısı
Beyincik serebellum lobu: Duyu-hareket ilişkilendirmesi.
-
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Parietal lob--Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder.
Oksipital lob--Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir. Hafif zarar görmesi halüsinasyonlara sebep olur.
Temporal lob--Ses ve kokunun algılanması, aynı zamanda da yüzler, mekanlar gibi karmaşık uyaranların işlenmesi bu lob tarafından sağlanır. Uzun süreli bellek, işitsel öğrenme (örn; çok fazla müzik dinlediğinde şakaklarının ağrıması), müzik farkındalığı, konuşma ve duyma, kelimeleri yeniden düzenleme ve dili anlama burada kontrol edilir.
Serebellum--Duyu organlarından gelen bilgilerle hareketi ilişkilendirir. Bu lob özellikle dengenin sağlanmasında önemli rol oynar. istemli hareket koordinasyonu buradadır.
Düşüncelerin tamamının hapsedildiği bir hapishanedir. Duygular ise görüş gününü bekleyen birer mahkum ve gerçek sandıklarımız hayallerden oluşan birer gardiyan.
Beynimiz kendi filminin yönetmeni istediğini yazıyor, istediğini oynatıyor. Oysa ki biz hep onun sahibi sandık kendimizi. Meğer sadece onun izin verdiği oyunda başrolmüşüz.
O bitti derse eğer hastane köşelerinde unutulan birer delilermişiz, unutulan figüranlar gibi. Aklını kaçırmaksa gişesi olmayan bir film gibi. kimse tarafından izlenmeyen, bilinmeyen bir film...
insanlar artık beyinlerini kullanmadan üretmeden düdüşnmeden kopyala yapıştır zihniyetiyle hazıra alışan ve bu yüzden de beyin fonksiyonlarının etkin kullanılmadığını düşünüyorum. heleki önyargılı olmak beyni ne kadar kullanmadığımızın göstergesi.
insan beyninde önemli olan bence nöronların ne kadar iş yaptığı. ama benim gördüğüm son yıllarda nedendir bilinmez gıdasızlıktan mıdır iyi beslenememekten midir nöronları çalışmayan insanlar dolu etrafta.
Her insan kişisinde bulunan, lakin kullanım gücü kişiden kişiye değişen elzem organ.
Kendine saygısı olan herkes, beynine de aynı saygıyı duyar, onu geliştirerek kullanmayı hedefler ve bu şekilde yaşar.
Bazıları ise, onu kullanmak yerine, kuştan ödünç aldığı beyinle yaşam sürer.
Seçim sizindir!
Atıl bir cevher. Bazı insanlar kullanmamakta ısrar ediyor. Okullarda beynin kullanımına yönelik bir ders olmalı ve beyin kullanma klavuzu olmalıdır. Beyinsizlik sosyal ve kültürel bir helak olup, siyasi ve iktisadi belalara da yol açar.
Aslında kullansak çok faydalı bir organdır. Bir çok insanda bulunmasına karşın çoğu gıcır gıcır durmaktadır. Sadece yaşamsal fonksiyonlar için kullanırlar. Halbuki kafanın içerisindeki o daha keşfedilmeyen organ. Ne yaptığı ne etti hızında netlikler olmasa da. Biraz kullanıldığında insanın refah oranını artırmaktadır.
insan beyni mucizelere gebe... Daha önce hiç duymadığınız bilgilerle beynimize biraz daha yakından bakalım.
1-Beynimiz vücudumuzda sinir bulundurmayan tek bölgedir. Sinir bulundurmamasına rağmen merkezi sinir sistemini kontrol eder. Yani, beynimiz acı hissetmez! Birisi direkt olarak beyninize bir iğne batırdığında bile hiçbir şey hissetmezsiniz.
2-Vücut ağırlığımızın %2’sini oluşturan beynimiz, vücudumuzdaki toplam enerjinin %20’sini kullanır!
3-Beynimizde yaklaşık olarak 100 bilyon nöron bulunur! Bu rakam dünya üzerindeki toplam insan nüfusunun 15 katıdır!
4-Beynimizdeki bilinç ve lisan ile ilgili neokorteks bölge, diğer hayvanlarınkine oranla %76 daha büyüktür.
5- insanların beyinlerinin %10’unundan azını kullandığı bir şehir efsanesidir. Beynin bütün bölümlerinin işlevsel bir fonksiyonu vardır.
6-Hamileliğin ilk zamanlarında, dakika başına üretilen yeni nöron sayısı 250.000’dir.
7-Beyin yapısında en çok yağ içeren organımızdır. Ayrıca %75 de sudan oluşur. Sanıldığının aksine katı değil, jel formunda bir yapıya sahiptir.
8-Kalpten pompalanan kanın %15-20’lik kısmı beyne yönlendirilir.
9-Beyin tarafından tüketilen yaklaşık % Watt’lık enerji, bir ampulü aydınlatmak için yeterlidir!
10-Beynimiz düşünülenin aksine kusursuz değildir. Birçok durumda algısal aksaklıklar yaşar ve nesneleri gerçekte olduklarından farklı algılayabiliriz.
--spoiler--
*insan beyni bir ampul için yeterli elektrik üretebilir.
*insan beyninin yüzde 80'i sudur.
*insan beyninin kıvamı tofu peyniriyle aynı yoğunlukta.
*insan beyninin ortalama ağırlığı 1.3kg’dır.
--spoiler--