nisiyasyon, Latince kökenlidir. Spiritüel açılımı, bireyin, spiritüel gelişimi için, spiritüel etkiyi alıp aktarabilen bir üstadın kontrolü altında, bir disiplin içinde, sınavlara ve uygulamalara dayalı tarzda, düzenli eğitimi olarak açıklanabilir. inisiyasyon, bir tekamül yoludur ve çağlar boyunca bu yolla yetişen ve etrafını aydınlatan Platon, Pisagor gibi sayısız bilgeler olmuştur. Fakat insanların tekamül ihtiyaçları ve tekamül ettirilme yöntemleri insanlığın maddi ve manevi gelişim durumuna göre değişiklikler göstermiştir.
Bir imisiyatörün (mürşit, şeyh, büyük üstat) kontrolü altında geçirdikleri tek tek imtihanların sonunda fertlerin bizzat ruhlarında yaşadıkları hakikatlerin toplantıdır. imisiyasyonda üç ana konu vardır: Allah, insan, tabiat.
inisiyasyondur. anlam olarak ; gizli bilgileri öğrenmek için girilen uzun ve zorlu yolun adıdır diyebiliriz.
yapılan araştırmalar göstermiştir ki kökeni mu ve atlantis`in sınırlarına kadar uzanan ve bizim insanlık tarihimizde çeşitli toplumların kültürlerinde yaşanmış olan gelenekler vardır. bunlar gizli yapıdadırlar. ve gizli gelenekler belirli bir merkezlere bağlı kalınarak öğrenebilirdi.
mesela mevlana mısıra gittiği bilinmektedir.
(bkz: sır)
bir tarikat dahilinde mürid'in, yeterli birikim ve olgunlukta gördüğü gence, bildiklerini aktarmasıdır. buna biz, el verme deriz.
ancak mürid, başat mürşidine tüm edindiklerini aktarmazdı! zaten, mürşid: ince nüansları ile konuyu da anlatmazdı. sadece yol ve metodu aktarırdı. kalanı mürşidin aydınlanma ve azmi ile gerçekleşirdi.
kimi kaynaklar ise, inisiyatörün eli vereceği potansiyele sahip gençlerin, rüyalarını kontrol edebileceğinden bahseder. bu yönde bir nahşibendi öğretisi; "bir mürşid, müridinin bir gece boyunca yatağında kaç kez sağa; kaç kez sola döndüğünü bilmiyorsa, o cübbeyi çıkarıp atsın!"der.