çünkü orada bir başçalan yok,orada başçalana biat etmiş bir devlet yok,orada başçalandan korktuğu için halkı yanıltan,yanlış bilgi veren devlet görevlileri yok.
enflasyon ingiltere'de yüksek, türkiye'de düşük vs.vs.
bu ve bunun gibi aynı matematikle yapılan ve lanse edilen diğer tüm olumlu hesaplar, halka yansımadıkça, piyasada millet çekini, kredi borcunu, kart borçlarını ödemekte zorlandığı sürece, pek bir şey ifade etmemekte olandır kanımca.
sömürdükleri onca ülke olduğu sürece, sırtı yere gelmez ingiltere' nin. enflasyonlarının yüksekliği de, yaptıkları yüksek yatırım ve teknoloji destekli işlerin fazlalığı yüzündendir. ha, ülkem cennettir, candır, o ayrı.
endeks nedir, nasıl hesaplanır gibi konuları bilmeyen insanların tartışmaması gereken konu. fiyatlar genel seviyesine ise hiç değinmiyorum.
(bkz: hayat pahalılığı)
(bkz: gsmh deflatörü)
birazcık rasyonal düşünen adam bilirki bundan 10 yıl öncesine kadar o sepette çok daha absürt kalemler vardı. şimdi yine günlük hayatta kullandığımız kalemler ağırlıkta. buna rağmen enflasyonun düştüğüne inanmayanlar var garip.
belki bu yazım daha açıklayıcı olacaktır: (#11716669)
şimdi arkadaş bir kerede ülken için sevindirici gelişmelere sevinsende ülkeni ne kadar sevdiğini bi görsek. atatürkün bahsettiği de buydu işte muasır medeniyetler seviyesi biz de oraya gidiyoruz işte, ister kabul et ister reddet.
ingiltere'nin türkiye'ye göre çok çok geri kaldığını gösteren durumdur.
adamların daha yazılı bir anayasası bile yok.
basketbol takımlarından bahsetmek dahi istemiyorum.
hala monarşiyle yönetilmesine değinmek dahi istemiyorum.
türk olmaktan aldığım tadı başka hiçbir şeyden almadım. belki bilardo. yok lan türklük daha iyi.
türkiye'de enflasyon sepetinde soba borusu, pin-pon topu, sineklik gibi malzemelerin olmasından mütevellit gerçek değerin altında çıkması. sen koysana kırmızı eti, pirinci, gazı-benzini...
şimdi düşündüm de ingiltere ekonomisi ile türkiye ekonomisinin karşılaştırmak nasıl mantık dışı bir olaydır ya, yuh! bir tarafta 2 trilyon dolarlık dev bir ekonomi diğer tarafta 400 milyar dolarlık biz. komik olmuş, bende bu komediye cevap vermiş oldum.
öncelikle iki ülkenin enflasyon hesaplamasında ki kalem harcamalarına ait oranlar farklıdır, hızlı tüketim mallarının enflasyon oranının hesaplanmasında % oranı nispeten daha düşüktür ülkemizde, oysaki tam tersi olmalı ve piyasanın geneline yayılmış malların ve hizmetlkerin oranları % olarak daha normal seviyelere çekilmelidir, tabii gerçek bir enflasyon rakamını bulmak istiyorsanız.
enflasyonun yanında bir çığ gibi büyüyen cari açıktan bahsetmek istemiyorum, içim daralıyor.
ha illa örnek mi; 4 ay içinde 5 kez zam görmüş akaryakıt fiyatları anlaşılabilinir en basit örnek olarak karşımızda.
ingiltere'de nisan ayında açıklanan yıllık enflasyon oranı yüzde 4,5 çıkmıştır. bu oran nisan ayında yıllık enflasyon oranını yüzde 4 olarak açıklayan türkiye'den yüksektir.