Boş zamanlarınızda veya bir işle uğraşırken arka planda sürekli ingilizce televizyon kanalları veya ingilizce podcastler açık olsun. Kendinize ingilizceye maruz kalma durumunu yaşatın. Önerebileceğim televizyon kanalları şunlardır: CMC, ABC News, TRT WORLD, DW News, Sky News, CBC News, FRANCE 24 English.
orta derecede ingilizce sözcük bilginiz varsa altyazısız filmleri izlemelisiniz çok faydalı oluyor. ama ilk başlarda kolay ingilizcesi olan dizileri seçmeniz tavsiyemdir. (bkz: arrow)
(bkz: the 100)
Aslında lingusta'yı öneririm, özellikle hiçbişey bilmeyen ve yeni başlayanlar için, çok temiz bir zemin hazırlıyor, sonra kelime olarak hafıza teknikleri ile kelime ezberlemeyi öneririm. ben 1 günde 100 kelime ezberlediğimi bilirim ve unutmuyorsunuz.
kelime tabancanızdaki şarjör gibidir. o elinizde yoksa ateş edemezsiniz. ondan sonra dizilerle devam ediyorum, bilim kurgu gibi şeyler izlemeyin, ihtiyacnız olmayan kelimeler çok var gerek yok, gündelik dizileri izleyin, ingilizce ve ingilizce alt yazılı olsun.
yani, her kaynağı değerlendirin, sadece tek kaynağa odaklanmayın, her kaynak size bir basamak daha sağlar,
birde ferhat yıldız isimli birinin kitabını almıştım, belli sayfaları günde 3 kez tekrar etmiştim, ciddi anlamda katkı sağladı onada bakabilirsiniz. *
Ben de kendi yontemimi yazayim.
Aynanin karsina gecip, sanki bir amerikan filminde rol aliyormusum gibi senaryo kurup konusuyordum ve rolu canlandiriyordum(tabi ki sadece ingilizce) bilmedigim kelimelerle cumle kurmak istedigimde kelimeleri translate ten buluyordum ve yanimda olan kagida yaziyordum. Sonra oyunuma devam ediyordum. O kelimeleri de sonra tekrar ediyordum. Iste bu benim ilginc yontemim. Dalga gecenlee olacaktir mutlaka... tabi ki onceden biraz birikiminizin olmasi gerek. Peki ingilizce seviyem ne? Universiteden sonra amerikaya tasinmayi dusunuyorum. Bir cok yabanci arkadasim var ve iletisimde kesinlikle zorlanmiyorum
Bence altyazılı dizi ve film izleyerek geliştirebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Zaten dil aslında mecburi bir şeydir. Ve maruz kaldığınızda tam olarak öğrenebilirsiniz. O yüzden imkanınız varsa bir yıl filan yurt dışında kalın ursa vereceğiniz parayla. Çünkü o bir ton para verip gittiğiniz kursta maruz kaldığınız bir iki saatlik gramer kurstan çıkıp ''abi burdan bir kişi uzatır mısın'' dediğinizde uçup gidecek.
Grammeri öğrendikten sonra sadece gidip bi ingilizce roman alıp kelime kelime çevirin kitap bittiğinde siz de ingilizceyi çat pat öğrenmiş olursunuz böyle devam ede ede sökersiniz ingilizceyi .
ingilizce öğrenmekten korkulmaması gereken bir dil. buradan birkaç tavsiye vererek yardımcı olmak isterim.
öncelikle ufak da olsa altyapınız varsa yani cümlelerin nasıl kurulduğunu, birçok kelimenin okunuşunu biliyorsanız dikkatli bir şekilde "türkçe altyazılı yabancı diziler" izlemenizi öneririm. "bunun bana ne yararı olacak?" diyorsanız şöyle söyleyeyim: hangi kelimelerin nasıl okunduğu hakkında bir fikriniz olur ve cümlede kullanım sırasına göre anlamlarını da çözebilirsiniz. zaten kısa bir sürede fark edeceksiniz ki aynı kelimeler sürekli kullanılıyor ve bunları unutma olasılığınız da giderek azalmış. bu şekilde en az 2-3 ay düzenli olarak izlemenizi tavsiye ediyorum. ingilizcenizin bir aşama üste çıktığını düşünüyorsanız şimdiki adım instagramdan veya facebook'tan ingilizce "günün sözü" gibi sözler paylaşan sayfaları takibe almanız. bu ise daha çok kelime öğrenmenizi ve okuduğunuzu anlamanızı sağlayacak.
buradan bu içerikte olan birkaç sayfanın da linkini paylaşmak istiyorum:
bu site üzerinden film ya da dizilerden alınan sahnelerin altyazılı verilen konuşmalarını türkçe'ye ya da ingilizce'ye çevirmeniz isteniyor. hem yararlı hem de eğlenceli.
bunların hepsini bir arada yapmanız sizin açınızdan süreci hızlandıracaktır. daha ileri seviyede ingilizce haber sitelerini takip etmek, ingilizce kitap okumak ve altyazısız film-dizi izlemek gelebilir. ancak bunlar kişiden kişiye değiştiği gibi sizin çabanıza da bağlıdır.
ingilizceyi nasıl aştığınızı anlayacağınıza dair bir ipucu da vereyim; eğer ingilizce rüya görmeye başladıysanız bu işi kapmışsınız demektir. congratulations!
0 dereceden hikaye okuyarak başlayin.okurken bilmediginiz kelimelerin anlamini yazin,bir kac kez daha ayni kelime gececeginden aklinizda kalir.oxford yayinlarinin hikayeleri tavsiyedir. Buna paralel olarak gramerden ilerleyin. Gozunuzde buyutmeyin,severek yapın,zamanla oluyor.