Esas adı esat tomruk olan eski bir Türk ajanı. Bir ingiliz ailenin yanında büyümüştür, evlatlık olarak. Ve ajanlık yaptığı yıllarda genelde ingiliz olarak tanıtır kendini tanınmamak için.
Kurtuluş Savaşı yıllarında milli ordunun başarısı için istihbarat çalışmalarında bulunanlardan biri de ingiliz Kemal lakaplı Ahmet Esat (Tomruk) Bey'dir. ingiliz Kemal'in anılarını ve o dönemin bilgi kaynaklarını dikkate alarak değerlendiren ve okuyucunun dikkatine sunan Zekeriya Türkmen'in "ingiliz Kemal (Ahmet Esat Tomruk): Milli Mücadele Dönemi Hatıraları"
adlı eseri Kurtuluş Savaşı yılları hakkında okunmaya değer kitaplardan biridir.
eski bir ittihatci olup milli mücadelede göstermiş olduğu başarilardan dolayi bizzat mustafa kemal tarafindan alnindan öpülerek devlet üstün hizmet madalyasi olan istiklal madalyasi verilmiş. ve yine bizzat mustafa kemalin isteğiyle genelkurmaya bağli çalişmiş bir türk istibaratcisidir..
asıl adı ahmet esat tomruktur. 1892-1966 yılları arasında yaşadı. ingiliz kemal ismini zamanında yurt dışında yapmış olduğu başarılardan dolayı kuvayi milliye örgütü tarafından verilmiştir..ve daha sonra hep o isimle anılmıştır..
eskişehir'de üniversite öğrencilerine seyyar arabasında tost yapan abimizin lakabı. kendisi oxford üniversitesi atom üzerine mezun olmuş türkiye'ye döndüğünde atom enerji kurumu'nda çalışırken kumarın hayatına girmesiyle önce ailesini sonrada varını yoğunu kaybetmiştir. öğrencilere ara sıra ingilizce çalıştırdığı için adı ingiliz kemal olarak bilinir.
ingilizcesi çok iyidir ve istihbarat işinde epey faydasını görür. aynı zamanda sporcudur.
istanbul'da bulunan işgal gücünden askerler ile arada boks maçları yapar. galibiyetleri ile o günlerde işgal altında bulunan istanbullunun gurur kaynağı olur.
--spoiler--
Babi denen herif benim bir buçuk mislimdi. Fena bir sağı vardı ama yavaştı. Seyircinin gazına geldiği için bir an önce nakavt yapmak için haldır huldur tek yumruk sallıyordu. Ben de o yumrukları eskiv edip böğrüne gömülüp duruyordum. Bir ara ringde ağzını bozdu. Ben de ona en kenar mahalle küfüründen ve en sunturlusundan ingilizce giydirdim. Dangalak şaşırdı. Yedinci rauntta patlak lastik gibi soluyordu. Midesine iki dirsek, çenesine bir sağ kroşe çakınca suratıma nefretle baktı ve yere düştü. Ringden ayakta bile inemedi. Şampiyonu salla sırt götürdüler.
ittihatçı Kara Kemal ve Dramalı Rıza Bey'lerden çetecilik dersleri almıştır...
1. dünya savaşı esnasında teşkilat-ı mahsusa tarafından ırak cephesinde görevlendirilmiş, Kutulammare'de esir alınan ingiliz General Townshend'in yanına hapsedilmiş, ondan gerekli bilgileri alarak ırak cephesi' için fevkalade önemli istihbaratlarda bulunmuştur.
kurtuluş savaşı esnasında ise yunanlılara esir düşmüş, yapılan türlü işkencelere rağmen çözülmemiş, hatta yunanlılar o'nu amerikalı gazeteci zannetmişler, amerika'dan çekindiklerinden ötürü de kaçmasına müsaade etmişlerdir...
izmir'in kurtarılması ihtimalinin belirmesi üzerine yeni görev sahası olan alsancak'ta bir kafede kendisini amerika'dan gelen "misyoner gazeteci harry willy" olarak tanıtıp, albay sariyanis'in aktivist kızından ermeni çete reislerinin isimlerini almaya çalışırken, yunan saflarına geçen çerkes ethem'in kendisini tanıması üzerine yakalanmış ve de atina zindanlarından kendisini "bolşevik louis" olarak kurtarmış gerçek bir kahramandır.
1889 doğumlu eski, kahraman türk istihbaratçısı. milli mücadelede ve sonrasında önemli görevlerde bulunmuştur. ingilizce fransızca ve rumca bilir. 1966 da vefat etmiştir. vatan sana minnettar. bu hafta anılarını yazdığı 4 kitap okudum. vatanı için canını hiçe saymıştır ve paraya hiç önem vermemiştir.
Asıl adı ahmet esat tomruk olan bu türk kahramanının Lakabı ingiliz kemal'dir. Ailesi vefat ettiğinde çocuk yaşta ingiltere'ye gitmiş ve orada her zaman minnetle andığı ingiliz aile tarafından büyütülmüştür. ingiliz kemal lakabı oradan gelir. ingiliz aile ona kıvırcık saçlı olduğundan dolayı körli (curly) diye hitap edermiş. Çok ilginç bir karakter. Ayrıca Atatürk'ün tek ajanı olmak gibi önemli ünvanı vardır. Atatürk'ten bizzat emir aldığını kendisi söylüyor. Çanakkale kasabalarında halkı örgütlemesi, izmirde yunan generale yaklaşmak için kızıyla suni aşk yaşaması değme romanlara taş çıkartır. Bu asil Türk ajanının bizler için çektiği cefaları ve yaşadığı olağanüstü hayatı öğrenmek isteyenlere yıllar önce okuduğum 700 küsür sayfalık "Türk casusu ingiliz kemal milli mücadele'de" isimli eseri tavsiye ederim.
Ahmet esat (tomruk) bey. Efsane Türk casusu ve istihbarat ajanı.
--spoiler--
Ahmet Esat 1887'de istanbul'da hayata gözlerini açtı. Sultan Abdülhamid tahta çıkalı 10 seneyi geçmişti. Ruslarla yapılan 93 Harbinin Osmanlı'ya verdiği ciddi zararlar ülkenin her tarafında hissedilmekteydi. Ahmet Esat daha 5 yaşındayken babasını kaybetti. Bu sebeple annesiyle birlikte dayılarının yanına sığındılar. Ahmet Esat da ilkokulu burada, Emirgan'daki bir mektepte okudu.
Ahmet Esat ilkokulu başarıyla bitirdikten sonra Mekteb-i Sultani'ye (bugünkü adıyla Galatasaray Lisesi) kaydedildi. Burada öğrendiği Fransızca bilgisini gittikçe geliştirdi. Hatta Fransızcasını o kadar ilerletmişti ki yurt dışındaki arkadaşlarına ve bazen de hiç tanımadığı insanlarla Fransızca mektuplaşır olmuştu. Ahmet Esat aynı zamanda boksla da ilgilendi ve kısa sürede iyi bir boksör haline geldi. Ancak mütemadiyen yurt dışıyla mektuplaşmaları polisin dikkatini çekti. Bu şüphe itibarıyla Ahmet Esat bir ara tutuklanıp sorgulandıktan sonra geri bırakıldı.
Ahmet Esat Galatasaray Lisesi'ndeki eğitiminin ardından 1908 yılında ingiltere'ye gitmeye karar verdi. Burada Navy College'e başlayan Ahmet Esat, ingilizce bilgisini geliştirdiği gibi aynı zamanda burada da profesyonel olarak boks yapmaya başladı. 1914'te bu okuldaki eğitimini de tamamladıktan sonra bir süre ingiltere'de kaldı, daha sonra Avrupa'nın birçok bölgesini gezdi ve yabancı dil bilgisini en üst seviyeye çıkarttı. Hatta kendisinin ortalama bir ingiliz'den daha iyi ingilizce konuştuğu ve onun herhangi bir Avrupalı'dan ayırt edilemeyeceği söylenmektedir.
Ahmet Esat 1914 yılında patlayan I. Dünya Savaşı sırasında ülkeye geri döndüğünde tanınmış ittihatçılardan Dramalı Rıza ve Kara Kemal Beyler aracılığıyla Teşkilat-ı Mahsusa'ya katıldı. Fevkalade yabancı dil bilgisi sayesinde teşkilata faydalı olacağı düşünülüyordu. Tahminler boşa çıkmadı, filhakika Ahmet Esat, Kutül Amare'de ingilizlerin başındaki komutan General Townshend'den birtakım gizli bilgiler edinmeyi başardı. Daha sonra ingilizlerin hapsettiği bazı ittihatçıları kurtarmaya çalıştıysa da yakalanarak Beyoğlu'ndaki hapishaneye konuldu. Ahmet Esat buradan firar ettiyse de Çanakkale Boğazı'nda bir geminin içerisinde yakalanarak bu sefer Çanakkale'deki Sahra hapishanesine gönderildi.
Çanakkale'deki Sahra Hapishanesinden de firar etmeyi başaran Ahmet Esat, Biga'da Kuvayı Milliyecilere katıldı. Çok iyi ingilizce konuştuğu için kendisine ''ingiliz Kemal'' lakabı takıldı. Ankara'ya geçerek yine fevkalade yabancı dil bilgisi ve önceki tecrübeleri de göz önüne alınarak Genelkurmay istihbarat Şubesinde görevlendirildi. Vazifesi izmir'deki Yunan işgaline karşı faaliyet göstermektir. Önce Rodos adasına giderek kendini Amerikalı bir gazeteci olarak tanıttı. Buradaki kumarhanelerden hileyle 45.000 Frank kazandı ve izmir'e geçerek vazifesine başladı. Burada büründüğü yeni rol ise zengin bir Amerikalı olmaktı. Kısa sürede yüksek düzeydeki Yunan komutanlarıyla yakınlaşan Ahmet Esat, buradan edindiği istihbarat ile Milli Mücadele hareketine çok mühim katkılar sağladı.
Ahmet Esat Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte 1924 yılında istihbarat şubedeki görevinden ayrıldı. istanbul'a yerleşerek yine yabancı dil bilgisiyle tercümanlık- rehberlik ve sair işlerle hayatını kazandı. Soyadı kanunu çıktıktan sonra Tomruk soyadını aldı. Sonraki yıllarda ise Ahmet Esat'ın ilk evliliğinden bir kızı olduğu ve 14 Şubat 1966'da yaşama veda ettiği bilinmektedir
Bir fetocu albay mı general mi ne bu adama özenip onun adına twitter hesabı falan açmıştı.
Atıp tutuyordu sonra aldılar içeri , orjinali vatanı milleti için mücadele ediyordu , taklidi ise Amerikanın maşalığını yapıyordu.