salt ingilizce öğrettiği yönündeki sanıları boşa çıkaran bölümdür.
zira bu bölümde ingilizce olarak tarih, felsefe, mitoloji, dil bilimleri, edebi eser eleştirileri, bir nevi sosyoloji biliminin yanısıra avrupa'yı etkileyen tüm olaylar ve kişiler beyne kazınarak öğretilmektedir.
bitirmeyi başarabilenler filolog seviyesinde olmakla birlikte, abartısız her konuda fikir sahibi olabilecek kadar da donanımlıdırlar. antik çağlardan, 19. yüzyıla kadar olan olayların tamamına aşina bir insan tipi geliştirir.
yani tavsiye edilmekle birlikte, seçmeden önce düşünülmesi de önerilir. türkçesi bile zor anlaşılabilecek nitelikte ve nicelikteki metinleri shakespeare'in dilinden okuyup, anlayıp, yorumlamayı yemiyorsa şeyiniz aklınızdan bile geçirmeyiniz. **
isveççe bilmeden maalesef zerre kadar önemi olmayan bölümdür. isveççe olmadan her türlü bilgi havadadır ve en önemlisi de finlilere karşı ezik ve güçsüzdür insan.
mezunlarının iş bulma açısından sıkıntı çekmeyecekleri bölüm. zira ingiliz dili ve edebiyatı ingilizce öğretmenliği veya mütercim tercümanlık bölümlerinin aksine çok çeşitli alanlarda iş imkanı sunmaktadır.
başarılı olmanın yalnızca bölümü sevmekle mümkün olduğunu düşündüğüm bölüm.
en basit şu şekilde açıklanabilir;
roman okuyup sınava giriyorsun.
tabi burda okumaktan kastımız ne olmuş şeklinde hikayeyi okuyup geçmek değil,her kelimeyi tek tek irdelemek,anlamlar çıkarmak ve yorumlamak.bunu da ancak zevk alan insan yapabilir çünkü kendini vermekle alakalıdır.
Tabi bu bölüme birde ingilizce öğretmenliğine puanı yetmediği için mezun olduktan sonra formasyon alıp öğretmen olma amaçlı gelenler de vardır ve maalesef çoğunluktadır.
bu düşüceye sahip arkadaşlarımız "shakespeare" gibi derslerin programdan kaldırılmasını önerirler genelde.
sonuç olarak güzel,zevkli,rahat,özgür bir bölümdür.*
puanı ingilizce öğretmenliğinden daha yüksek olması gereken bölümdür. bu güruhun mezunarının çilesi mezun olunca bitmez bir de formasyon olmak için tırmalarlar. sonra da yıllarca oscar wilde metinleri çözümleyen arkadaşlar gelir uyduruk bir otelde işe girer, turizm sektöründe iş ararlar.
bugün artık gelenekselleşmiş bir kronolojik
sınıflandırmayla şu başlıklar altında incelenebilir: eski ingilizce dönemi orta ingilizce dönemi
rönesans dönemi elizabeth dönemi
1.james ve restorasyon dönemleri
18.yüzyıl edebiyatı
romantik dönem victoria dönemi
modern edebiyat *
ingiliz dili ve edebiyatı bolumu:
bu programda ingilizce okuma, yazma, anlama ve konusma becerilerinin gelistirilmesi amaclanmıstır. ayrıca ingiliz edebiyatı tarihi, edebi eserleri, eserlerin yazıldıkları donemlerin siyasal yasantısı ve fikir akımları da ogrencilere aktarılmaktadır. bu bolume girmek icin oss'de ingilizce testinin cozulmesi zorunludur. lisans egitimi suresi 4 yıldır.
mezunların unvanı ve calısma alanları:
"ingiliz dil uzmanı" unvanını alan ingiliz dili ve edebiyatı mezunları trt, kultur, turizm, dıs isleri, milli egitim bakanlıkları, elcilikler gibi resmi kurumlarda, ceviri ve tercumanlık islerinde, ithalat-ihracat firmalarında çalısabilirler. pedagoji sertifikası alanlar ortadereceli okullarda ggretmenlik yapabilirler. http://www.milliyet.com.t.../universite/meslek/4.html
Okuması son derece zahmetli olmasına rağmen, bitince insana yeni bir bakış açısı kazandığını farkettiren bölümdür. Derindir, öğreticidir, hem güldürür hem düşündürür.
okuyup bitiren bir arkadaşımın ilk iki sene 'ingilizcem köreldi' diye ağlandığı bölümdür.açıklaması ise şu idi : 'hani bizim kutadgu biligler var ya anlamıyoruz Türkçelerini,işte bi de onların ing olduğunu düşün.' misal are arth, you da thou olarak okunmuş yazılmış.
aynı dersin sınavına sekiz defa girip de "bu sefer niye kaldım ben de anlamadım" dedirten, birinci sınıftan "beşinci" sınıfa kadar insanı apayrı bir düşünce dünyasına salan, ilk başlarda anlamadığınız-yuh artık bu da mı phallic symbol dediğiniz- ama son zamanlarda ise aşığı olduğunuz muhteşem bir bölüm.
lisenin yabancı dil programlarında okuyanların şüphesiz,düşünmeden yazabilecekleri bir bölümdür.büyülüdür.okumayı,yazmayı,düşünmeyi sevenler için yanında artı başka şeyler de kazanabilecekleri öğrenim branşıdır.
halen son senesinin yaz okulunda süründüğüm bölümdür. pamukkale üniversitesinde diğer çoğu okulda olduğu gibi yeni kurulması bakımından profesör eksiliği çeken, öğretim görevlilerinin okutman, yar. doç. gibi mükemmel(!) kadrolardan oluşturan, tüm zorluklarına rağmen insanlık yazılı tarihin dönem dönem tüm eserlerinin incelenip fikirler edinildiği, yararlı edebiyat tarihi bölümüdür.
olanaksızlığın içerisinde kendine yetmeye çalışan, tüm bunların yanında edebi akımları eserlere uygulamanın, sözel ağırlıklı yapısının ingilizceyle birleştiğinde çok zor olan bölümlerimizden biridir.
diğer bir özelliği gpb* oranlarının tavan yapmasıdır.
mezun olduktan sonra okunan her kitapta bir "phallic symbol" aramaya ve "yaw bu şimdi neye refer ediyo ki?" gibi sorular sormaya neden olan, tadından yenmemekle birlikte mezun olunması çok zor olan bölüm.
Bitirmek için inanılmaz çaba gerektiren ve kastıran edebiyat bölümüdür. Bu bölümü normal süresi içinde bitiren kişilere master gözüyle bakılabilir. Bitirenlerin filolog ünvanı alabileceği inanılmaz zor olan edebiyat bölümü.
son sınıfa geçtiğim,alltan bi takım derslerimin olduğu,her haliyle muhteşem bir bölümdür.Ha bu bölüm insanı okumaktan soğutuyor mu?evet hem de fazlasıyla.hocalarının birer üstad olduğu,derslerin sürekli analiz yapmakla geçtiği,devam zorunluluğu %70 olan bölümdür.pişman mıyım?asla desemde inanma lakin köpekler gibi pişmanım.