10 günlük inegöl gözlemlerime gore; (lütfen tespitleri kimse üzerine alınmasın 10 günlük adam tespiti bunlar)
-Oturulabilir 2 yeri var, cafe tarzında. ama aslıda ikisi de pastane. Birincisi sedef ikincisi dolunay. ama gördügüm kadarıyla en guzeli sedefin bi ust katındaki bölüm.
-Bisiklet sayısının çok oldugu dogru ancak gözünüzde çin gibi canlanmasın. Sadece her daim bisiklet gormeniz mumkun o kadar, yogun degiller.
-Köftesi, inegöl dışında yaşayanlara satılan inegöl kofteler gibi ince uzun degil, normal insan koftesi şeklinde.
-Köfte yenecek 2 esas yer var. Bunlardan bir tanesi daha lüks ve pahalı olan Orhan, birisi ise daha eski olan ve güzel kofte yapan Besler. Besler'e gidecekseniz banlalar caddesinin ordakne gidin, o caddeden hemen bi raya donunce caminin oldugu yerde köşede var.(Not: Bi de çakma bi taklit kofteci var besler taklidi olabilir adı beslen, oraya gitmeyin)
-Muhafazakar gibi gorunmekle birlikte kadınlarda gözlemledigim değişik bir durum var. Örneğin surekli dalga geçilen mini etek giymiş türbanlı kızın bir abartı oldugunu zannederken inegöl'lü olduğunu gördüm. Yemin ki bk, valla! Mantosuun altında dizinin 4-5 parmak uzerinde etekle gzen bi tip, başında türban. Yahut dar kot pantolunun altında dize kadar çekilmiş deri ve ince topuklu çizmeler ile üzerinde yapışık tüm htları gösteren bir gömlek ile bilimum kırıtmaları da yapan türbanlı kasiyerler. gibi.. Ya da Sedef pastanesi denen piyasa yerde başı açık olarak oturup çıkarken kapatan türbanlı değil ama başörtülü kadınlar vs.
-Göçmen kızları var bir miktar, o yüzden avrupai bir güzellik gorebilirsiniz.
-insanları biraz daha anadolu insanına benziyor daha çekingen, nispten daha muhafazakar, saygılı, misafire önem veren, düzgün halk çocukları denebilir.
-Bursa'yı kendilerinden ayrı bir il sanıyorlar.
-Sigara içme yasağına ilişkin hemen hemen her yerde uyarı levhaları asılmış ve buna inat henüz sigara içmenin yasak oldugu ve de sigaranın gerçekten de içilemediği bir yer yok. Tüm restorana,pastane,ustane,destane ne varsa hepsinde levhalara aldırmadan küllük isteyebilirsiniz.
-Sulu yemek için tercih edilmesi gereken yer, tipik bir esnaf lokantsı görünümündeki ve her esnaf lokantası gibi mükemmel tada sahip yemekler yapan Yıldız lokantasıdır.
-Biraz dış tarafına adogru bi yerde Özdilek var, inegöl'de boyle bir alışveriş merkezi sanki böyle nasıl anlatsam "at sikinde kelebek" gibi durmuş.
-Mobilya, mobilya, mobilya. Her şey mobilyadır. Bankaların müşterileri mobilyacılardır. Kentin zenginleri genelde mobilya ve türevleri üretir ve yeni mezun gençlerin %87,2 ' sinin başka bir işe girmeden once mobilyacılarda çalışmışlığı mutlaka vardır veya halen çalışmaktadır.
-Taksiye uzun mesafeli binecekseniz anlaşama yoluna gidin. Zira istanbul veya izmir'de 5-7 tl arası vereceğiniz mesafeye 16-18 ödemek zorunda kalabilirsiniz.
-Çay bahçeleri, kültür park ve yakın sayılabilecek oylat kaplıcaları var, ancak bunlar yazın denenebilecek alternatifler. Ha bi de bi köfteci vrmış erik agaçlarıın arasında, boyle masya dallardan yeni toplanan eriklerden falan getiriyorlarmış ben ona gidemedim, yazın giderseniz gidin oraya bence. Sonra buraya yazın ben de merak ettim.
son 3 yıl içerisinde haddinden fazla göç almış, göç sonucu altyapısı ile geride kalmış, sanayisi türkiye'de birçok ilden kat ve kat gelişmiş olmasına rağmen krizden sonra istihdam konusunda da yetersiz kalmaya başlamış, türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri.
şu anda il olsa iller sıralamasında 60 civarı ili geride bırakacak nüfus potansiyeline sahip.son yıllarda giderek bizim gibi baba toprağı yerlilerin kendi memleketlerinde asimile olmaya başladığı ilçe.*
trafiğinin acilen bisiklet tekelinden kurtarılması gereken ilçe. erkek nüfusunun yarısı yobaz, yarısı da abazandır*. çok fazla göç almış, asıl inegöllü sayısı giderek azalmıştır ki onlar da birbirlerini tanır zaten. havası inanılmaz kirlidir. akşam saatlerinden itibaren tüm fabrikalar leş gibi dumanlarını bacalarından tüttürmeye başlarlar.
lakin güzeldi eskiden burası. sabahtan akşama kadar mahallede tasodur, cillidir oynanır; yemek vakti annelerin çağırmasıyla anca evlere dağılınırdı. yemekten sonra gene aşağı... mahallenin az ilersindeki kuruyemişçiden çekirdek alınırdı çitletmeye. ama öyle kese kağıdına değil, külah olucak. binbir türlü muhabbet döner, ordan oraya atlardı konular; çocuk aklınla. sonra yorulur, eve çıkardın. ertesi gün yine aynı... yaz geceleri pek bir güzeldi. ahhh ahhh...
haa, mahallelerinden birinin girişinde "dikkat çocuk çıkabilir" yazan ilçedir de aynı zamanda. **
fen lisesine sahip olan tek ilçe. bursa'da fen lisesi olmasına rağmen (bkz: bursa fen lisesi) inegöl'de de bir fen lisesi vardır. işin ilginci türkiye'nin diğer illerinde * tek fen lisesi varken bursa'da iki adet fen lisesi vardır.
içinde yaşadığım ama sığamadığım kent. seviyorum ama ömür boyu kalmak azap olur herhalde. bu arada etrafta bolca bulunan bisikletlileri sayesinde paranoyak olmanız kaçınılmaz. bir türlü bitmeyen doğalgaz kazıları da ayrı konu tabi.
Araçların kaldırımlara parkettiği, yayaların cadde ortasında yürüdükleri, bisiklet kullanımı konusunda çin ile yarışabilecek kapasitede, Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biridir.
Bursamızın şirin bir ilçesidir. Göç yoluyla giderek artan nüfusu ve gelişen sanayisiyle büyüyen bir ilçemizdir. Hatta arada bir il olma taleplerini gündeme getirirler. Ayrıca inegölü şehir içi birkaç caddesiyle değerlendirmek yanlış olur. Gezmekle bitirilemeyecek doğal ve tarihi güzelliklere sahiptir ilçemiz.
inegölde yerleşimin ne zaman başladığı bilinmemekle birlikte şehirde bulunan höyükte yapılan kazılarda M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan kalıntılara rastlanmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında Yunanlılar tarafından işgal edilen ilçe 6 Eylül 1922 tarihinde kurtarılmıştır. inegölün adı, Bizans döneminde taşımış olduğu Angelakoma isminden gelmektedir.
inegöl icin kaynak ve güzel resimler: http://wowturkey.com/foru...ic.php?t=7150&start=0
çocukluğumun sıcak ve aydın bir anadolu kasabası iken ( (bkz: cemil kavukcu) romanlarında anlatılan gibi.. eksiği var fazlası yok.. )
sonraları göçle gelen insanların yobaz ve softa kültürlerini yıkıcı bir döngü içerisine inegölümü de hapsettiği, anne kokan babaanne anneanne kokan aidiyetim ata şehrim ..
gurbette olsak da, uzun yıllardır ayrı düşsek de gayrı düşmeyeceğim hatırası tozlanmayacak şehrim.
yazık ettiler fatih çarşambaya çevirdiler o ayrı ..
inegöl'de inegöllüler derneği kurulacak yakında..
türkiye' nin en güzel köfte yapan mekanlarından orhan' ın olduğu şehir. bursa' ya 1 saat mesafededir (bkz: hemen hemen). mobilyaları ve son senelerde çıkışa geçen futbol takımı (bkz: inegölspor) ile de ünlüdür.
araba kullanırken kendinizi adeta bir bilgisayar oyununda sanıp, motosiklet, dangalak yayalar, at arabaları, bisikletlilerle her an savaş halinde olduğunuz ilginç bir yer. sanayisi gelişmiştir fakat insanının odunluğunda herhangi bir değişim yoktur. arabayı görürler yine de yavaş yürüyüp arabanın içine mal mal bakarlar, daha çoktur böyle..tek vazgeçilmezi çiçek ızgarada yenen leziz köftesidir.