Kuluçka anlamına gelir Ama modern iş yaşamında, parlak proje bulma, onları destekleme ve onlardan büyük işler yaratma 'iş'inin adı olarak kullanılır. Türkiye'ye terim olarak girişi internet iledir. Özellikle Amerika'da Google gibi pek çok parlak proje, parası olmayan ama fikri ve yeteneği olan gençler tarafından hayata geçirilmiştir. Buradan yola çıkarak şirketler kuluçkalar oluşturmuş, parlak fikri olanları davet etmiş ve desteklemeye çalışmıştır. 2000'lerin başından bu yana Ericsson'dan Superonline'a pek çok bilişim şirketi kuluçka benzeri yapılar kurmuş ama başarılı şirketler yaratamamıştır. 2011 itibariyle Türkiye'de tek başarılı kuluçka girişimi, Burak Büyükdemir'in başında bulunduğu etohumdur.
incubator, bir işletmecilik terimi olarak 'kitaplarda' şöyle tanımlanır:
incubator
endüstri parkları, teknoparklar, girişimcilere, kuracakları işlerinin erken aşamalarında tüm çaba ve ilgilerini ürünlerinin üretimi ve pazarlamasına, ar-geye yoğunlaştırmalarına imkan veren bir bussines incubatordürler. türkiyede bu anlamda faaliyet gösteren 16 adet teknopark bulunmaktadır.
adından da anlaşıldığı gibi bussines incubation, bir girişimin özellikle, kuluçka dönemi olarak da adlandırabilecek başlangıç sürecinde, bir projenin daha fikir aşamasında ele alınıp olgunlaştırılması, fon sağlanması ve yeni ticari oluşumun başarısı için gerekli hizmetlerin verildiği bir süreçtir.
girişimciler, teknolojiyi ve günümüz trendlerini yakından takip eden, çok genç yaşta bu fikirleri hayata geçirmeyi hedef edinen bir profil. sermayedarlar ise profesyonel yatırım, fon yönetimi, risk yönetimi gibi kavramlarla meşguller. en önemli aktiviteleri projeleri değerlendirerek, kendi imkanları ile veya yatırımcılardan oluşturdukları fonları geri dönüş potansiyeli yüksek projelere yönlendirmek. dolayısıyla, ana iş konuları yatırımların yönetimi olmakta ve doğrudan fikir, ürün ve iş geliştirmenin içerisinde olmamayı tercih etmektedirler.
özetle bir tarafta herhangi bir iş tecrübesi olmayan genç, yaratıcı girişimciler diğer tarafta ise bu yaratıcı fikirleri başarılı bir yatırım, ardından kazanç olarak görmek isteyen sermayedarlar ticari başarı için bir araya gelmelidirler.
business incubatorların önemli bir fonksiyonu sermayedarlar ile girişimcilerin bir araya gelebilmesi için uygun şartları oluşturmaktır. bu şartları sağlayabilmek için en önemli öge ise her iki tarafın da üzerinde hemfikir olacağı bir iş modeli ve iş planıdır. girişimciler fikirlerini sunmak ve bu fikirden geçerli bir iş modeli yaratmakta eksik kalırken diğer taraftan sermayedarlar, girişimcilerin fikirlerini değerlendirmekte ve ölçmekte güçlük çekebilmektedirler. business incubatorlar ilk adım olarak, girişimcileri sermayedarlara hazırlama ve fikirlerinden başarı potansiyeline sahip iş modelleri yaratma konusunda hizmet verirler. bu noktada iş konusu ve modeline uygun sermayedarların seçimi önem kazanır. gerektiğinde sermayedarın yanı sıra stratejik ortaklıkların oluşturulması başarıya ulaşmada önemli bir faktör olacaktır.