david eagleman'in yazarı olduğu güzel bir popüler bilim kitabıdır. nörobiyolojiyi sevdirir. içerisinde ilginç bulabileceğiniz birçok bilgi mevcut, bununla birlikte çok hassas noktalara değiniyor, durup bir düşünmenizi sağlıyor. güzel kitap. 8/10.
bursa kültür sanat vakfının bu seneki festivalde şehrindeki müzisyenlere sunduğu bir armağan. funk ve acid caz severlerin kaçırmaması gereken muntazam konser 24 Mayıs' ta. Ayrıntılar;
Okuduğunuz her bölümde "hadi yaa", "yok artık" gibi ünlemlerin eşlik etmesi olası; hemen her okuyanın beğenisini kazanmasına rağmen, hakettiği popülariteye kavuşamadığını düşündüğüm kitap.
Sevenler bir de buna bakmalı: http://www.uludagsozluk.com/k/oliver-sacks/
david eagleman isimli nörobilimcinin yazdığı kitap. nam-ı diğer beynin gizli hayatı. 2013 yılında ödül aldı. en iyi kitap şeçildi. insan üzerinde bıraktığı etki tartışılmaz. varoluş hakkında önemli ipuçları veriyor. kişisel bilgi kitaplarının size vaad ettiği beynini kullan dünyaya hükmet lafını da çöpe atıyor çünkü öyle bir şey yok. beynini kullan çöpe at demiyor tabi ki yazar ama siz anlıyorsunuz öyle olduğunu sonucun.
kitabın en önemli noktalarından birisi de şu... beynimiz varoluşsal sürecimizde çok çok çok önemli bir yer ama asla en önemli şey değil. çok yüksek bir dağ düşünün, beyniniz bu dağın zirvesidir ve zirve çok önemlidir ama bütüne göre tabi ki bir parçadır. burada bütün insan/canlı organizmasının varoluşudur. hiçbir zaman kökümüzün gözlemlenemez tarihi olduğunu belirtiyor ki cidden de öyle. sadece çıkarımlar yapıyoruz. evrim teorisinin gerçekliğinden ve sağlamlığını da gözler önüne seriyor. kaçınılmaz gerçek! evrim vardır. biz doğa ana/sistem diyelim başkaları allah desin.
diğer bir önemli nokta, beynimizin salt doğruyu göstermediğidir. beyniniz sizi çok çok yönlü şekilde kandırabilir. siz asla siz değilsinizdir. beyninizle sizin(kendi iradem dediğiniz şey) aranızdaki fark, sizinle başkası arasındaki fark kadar büyüktür diye de örnek verir ki bu sözü montaigne söylemiştir zamanında. kendi iradeniz(bilinçli zihin) bir transatlantik gemisinde ufacık bir odayken, alt/örüntülü(implicit) zihin geminin kendisidir.
beynin ön önemli bug'larından birisi de; zamanında yapılan/dikte edilen siyasi ve dini propagandaların beynimizde garip basit ilişikler kurdurup bunu gerçekmiş gibi bizi inandırmasıymış. yani beyin yanlış olan bilgiyi doğru olarak beyin nöron devrelerinize(ağlarına) kazıyor ve beyniniz bu bilgileri gerçekmiş gibi beyne kaydederek sizi yanıltıyor ama tabi ki bunu kırmak da size kalıyor beyninizin izin verdiği ölçüde.
maddeci(mutlak ateizm) yapıyı da eleştiriyor bu arada. sanmayın ki adam katı maddecilik savunucusu.
son olarak, genler ve çevre; beyin, kişilik oluşumu ve davranışlarda çok önemli. inanılmaz karmaşık bir durum var yani kişilerin oluşumu esnasında...
kısacası bunun gibi bir sürü bilgi veriliyor kitapta. alıp okumamak zaman kaybıdır diyecek kadar da iddialıyım. kitaba 10/9 puandan aşağı veremiyorum kısacası.
david eagleman'ın bilinç, zihin, algı ve farkındalıkla ilgili, beynin bilinç dışı süreçlerinin duygularımızı ve kararlarımızı nasıl etkilediğine dair pek çok araştırmayla desteklenen düşüncelerini bir araya getiren kitabıdır.
obsesif kişilere önermediğim bir kitaptır çünkü kişinin farkında olarak dikkatini kendi bilincine vermesi onu geçici de olsa kilitleye bilir, özellikle obsesif kişilerde bu tehlike büyüktür.
düşüncelerini küfür ve çirkeflik yoluyla kabul ettirmeye çalışan yazar, çaylak. karanlık kabadayılığı yapmak şu sözlükte yapılabilecek en kolay iştir. dürüst ve erdemli insanların yapmayacağı iştir.
içindeki çaşıt genleri sergilemektedir, çoktan öcaktan siktir yemesi gerekirken hala daha ocakta ter atıyor olması ülkücü camianın nasıl bir gaflet uykusuna yattığını göstermektedir.