dutgiller (moraceae) familyasına dahil olan incir (ficus) cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. incir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. bu olaya "kaprifikasyon" denir.
ege bölgesinde çok yetişir özellikle aydin'da. enerjisi bol bir meyve. yemesi zordur, iştah acar, garip bir tatlilik hissi vardir. ic rengi yeterince olgunlaştigi zaman kizilidir, ceviz ile tuketildiginde ultra afrodizyak etkiye kavuşturur ve bu gozle gorulebilecek kadar gercektir. akdeniz bölgesi'nde incir yerine yemiş tabirini kullanmanız faydalıdır zira o bölge'de özellikle antalya yöresinde incir argo bir kelime anlamını taşır, rezil olursunuz.
bagirsak rahatsızlıklarına ve akciğer enfeksiyonlarına iyi gelebilen, içinde yüksek şeker oranı bulunduğundan seker hastaları için pek önerilmez. ayrıca incirin anavatanı anadolu'dur; buradan akdeniz ülkelerine, ortadoğuya, hindistan'a ve çin'e yayılmıştır. üretiminde ülkemiz dünya'da birinci sırada yeralmaktadır. ayrıca incirde sütten daha fazla kalsiyum olduğunu ve şifalı bir meyve olduğunu belirtmeliyim. şunu da belirteyim son olsun incir ağacı hakkında pek de iyi şeyler söylenmeyen meyve. incir ağaçları hakkında bir çok şehir efsanesi vardır. incir ağacının dibine işediği için çarpılan insanlar ya da bünyesinde cinleri barındıran gizemli ağaçlara kadar... inanmasanız da denemeyin. afiyet olsun.
bu tuzlu meltem mi böyle genzimi yakan
yoksa dokundu mu sarf ettiğin o sözler
çökerken sahile gece sinsi bir duman
birer birer uçurumdan atlar hevesler
olacak şey miydi şimdi senin yaptığın
onca işin gücün üzerine birde bu
geçmiyor boğazımdan inanır mısın
sen yokken ne ekmek ne de bir yudum su
incirler olana kadar kalsaydın bari
onlarca sözden birini tutsaydın bari
beni böyle habersizce alıp giderken
bavuluna kalbimi de atsaydın bari...
Başlıca dış satım ürünümüzdür. Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır. Türkiye'de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir. aydın'da bir ilçeye de ismini vermiştir. (bkz: incirliova)