En son, bilginin önemini ve düşünmenin önerilmesini araştırdım biraz dinlerde. Malum, birkaç insan din ve bilimi zıt kavramlar sanıyor.
incilde:
Öyleyse nasıl yaşadığınıza çok dikkat edin. Bilgelikten yoksun olanlar gibi değil, bilgeler gibi yaşayın. (Pavlus'tan Efeslilere Mektup, 5:15)
Tevratta:
Bilgelik kazanmak altından daha değerlidir, akla sahip olmak da gümüşe yeğlenir. (Süleyman'ın Özdeyişleri, 16:16)
Kur'an da:
Onlara, Allah neyi indirdiyse ona uyun dendi mi dediler ki: Hayır, biz atalarımız neye uyduysa ona uyarız. iyi ama atalarınızın aklı bir şeye ermiyorsa ve doğru yolu bulmadılarsa ne olacak?
(BAKARA SURESi / 170)
arıştırmayı seven müslümandır. dur bakam hacım neler yazıyor diye okuaybilir meraktan. ileride bir gün incil hakkında konuşması gerekirse iki üç kelam edebilsindir.
Doğru bir şey yapan Müslümandır.Hem başka bir dini ogrenmeye çalışmak kötü bir şey değildir, hemen başka bir inanca yönelmesine sebep olacak diye bir şey de yoktur.Belki imanı daha güclenecek, şüpheden arınacaktır.
Diğer türlü olduğunu düşünsek bile insanın doğduğu ve büyüdüğü toplumdan çıkarak biraz daha farklı düşünmesi iyi olabilir.Sonuçta çoğumuz bu dinin yoğunlukta olduğu bir bölgede doğduk, her insan kendi doğrularını bulmalı.
üçüncü bir ihtimal de muhakkak vardır. hristiyanlığa meraklı değil ya da tebliğ amacı gütmediği halde okuyorsa mesela neye inandıklarını , ne kadar inandıklarını ya da uygulayıp uygulamadıklarını gözlemleme adına incilde yazan emir ve yasakları öğrenmek için de okuyabilen kişidir.
doğruyu yapan müslümandır. zaten dinine sonuna kadar bağlıysa aklının çelinmesi gibi bir durum yoktur. diğer ilahi kitapları da okuyarak dini bilgisini arttırır, kendi diniyle diğerleri arasında mukayese yapar, onların neden bu dine inandığını algılayabilir, bir nevi empati kurmayı öğrenir.
bir kere incilden müthiş derecede israliyat öğrenirsiniz.yahudiler neye ne diyor dünya ufkunuz açılır.hatalı olduğunu bile bile okumak size dinlendirici bir hikaye kitabı okuma rahatlığı sunar.
for example yeşu dedikleri bizdeki yuşa peygamberdir. bu tarz kıyaslamalar yaparak islamiyeti daha iyi anlarsınız.şahsen okudum okumanızı da öneririm.karşılaştırmalı metotla Kuran'ı Kerim'i daha iyi anlar daha iyi analiz eder benimsersiniz.
yanlışları görmek doğrulara kapı açar.