diğer adı ajda olan, çalıştığım yerde tatillerini yapan insanların ilk gördüklerinde UFO görmüş gibi tepki verdikleri bize özgü olan, çay içerken büyük zevk veren, kendini bu topraklara ait hissettiren bardak türü.
Çay içilen bardağın bel denilen orta kısmının ince olmasıdır. çoğu insan ince belli bardaktan çay içmeyi sever, belkide o şekilde içerse zevk alacağını düşünür. yani toplumumuzda yer edinmiş bir alışkanlıktır.
yakında bizim abazan erkeklerimizin nasıl ki damacanaya soktukları şeyleri gibi anlayın işte; bu masum seksi eşyayada sokmaları beklenebilir.şeylerini anladınız dimi.
ince belli bardağı kavrayan parmak sahiplerinin de, duygu ve düşüncelerinin ince olması gerekir.
işte huzur ve mutluluk.
Bardağı incelten ama hem bedenen hem ruhen incelememek.
işte tüm mesele bu.
kulpsuz, sapsiz ve ayaksiz ince belli cay bardagi, ekonomik cozumlu bir tasarim olarak ortaya cikmistir.
"1850'li yillarda cam bardak, avrupada baslayan sanayi devrimi sonrasinda gelisen cam sanayi ile ortaya cikmaya basladi. Ama ayagi, kulpu ve sapi vardi. Yani uretimi zor ve pahaliydi. 1900'lu yillarda beykoz'da kurulan cam fabrikasinda ilk kez ayak, kulp ve sap ortadan kaldirildi ve bugunkune yakin bir cay bardagi ortaya cikti. Ince belli adi verilen bu sentez, bir tasarimdan cok, degisik islevlerin kendi kendine bicimlendirdigi bir tur istatistik sonuc gibiydi..." *
Arap ülkeleri, israil, Avrupa ülkeleri ve diğer pek çok ülkede 'Türk Bardağı' denilen bardak biçimi. Oralarda ülkemizde olduğundan daha çok saygı görür.
Kendimize ait ne varsa tek tek yok ediyoruz, garip bir garabet.
Yeni Türkiye saçmalığı altında reklâmlarda görünen kişiliksiz, abuk - sabuk çay bardakları piyasaya dökülmüş, modernleşme adına bardakta tutacak yer bile dizayn edilmemiştir. Sanırsın çay kavanozu.
Kendi özellik ve alışkanlıklarına bu kadar düşmanlaştırılmış başka bir ülke daha yoktur be!