büyük ihtimalle buna alışmış insandır. inatla minatla alakası yoktur. karşılığında benim yaptığım gibi merhaba dersin, o memnun sen mesut... geçinir gidersiniz bu kadar basit.
allah'ın selamını kimseden esirgemeyen insanladır.
isviçreli bilim adamlarının araştırmasına göre selam almaktan kimsenin ölmediği gibi şuana kadar da kimseye zarar gelmemiş.
mesela sadece bir alışkanlıkla selamün aleyküm deme, o anda bir içtenlik olmadan bu şekilde selam verme durumuna karşı olma durumudur. ben de bu gruba dahilim. selamün aleyküm diyeceksem içtenlikle demeliyim, alışkanlıktan ya da başka nedenden değil. merhaba daha samimiyse merhaba denilir.
inat karşıt bir fikir olduğunda doğduğuna göre , en fazla o selamı almayan kadar yanlış yapan insandır.
bu bir alışkanlık insan öyle görmüş alışmış olabilir, sana da nezaket kuralları dahilinde selamını veriyor. belirtmek isterim ben merhaba kelimesini tercih edenlerdenim ,alahaısmarladık yerine de hoşçakal diyorum.
ama asansörde iki kişiyken bile iletişim kurmayıp asansör düğmelerini seyreden üst komşum selamün aleyküm dese gözümde daha insancıl biri olurdu.
cevap verme konusuna gelince istemiyorsan ille de aleyküm selam demek zorunda değilsin iyi günler de, merhaba de, selam de ama karşılık ver. yoksa senin yaptığın inattan ve kabalıktan öte gitmez.
Allah'ın selamını getiren insanlardır. selamün aleyküm "o'nun selamı üzerinize olsun" demektir. o da allah'tır. ayrıca selam vermek sünnet, almak farzdır.
güzel insanlardır. öyle ki sırf sen uyuz ol yada sen cevap verene kadar söylemek maksadı ile söyleyen insan değildir ki senin böyle düşünmen bile senin ne kadar ezik biri olduğunu gösterir. sen nasıl "merhaba" diyorsan o da "selamun aleyküm" demektedir.bunu anlamayacak bir insana bu yazıyı nasıl anlatacağım burası muammadır.
bir ateist olarak rahatsız olmadığım insanlardır. karşı taraf benim merhaba dememden rahatsız olsa ve beni uyarsa, kendisiyle bu şekilde muhattap olmamamı istese ben nasıl sinirleneceksem, siz kendisinin selamün aleyküm demesini istemediğinizde, bunu belli ettiğinizde o da rahatsız olacaktır. (bkz: empati)
"adamın senin kendi tarzınla cevap vermene itirazı yok ta senin onun kendi tarzı ile merhaba demesine neden itirazın var arkadaş." diye bir soru gelir insanın aklına.
rahatsız olunuyorsa inatla istenilen cevabın verilebileceği, ya da cevap verilmeyecek insanlardır. bir ortama girdiğinde, ya da birini gördüğünde allah'ın selamını iletmek, inanan bir müslüman'ın görevidir. o da sadece, bu görevi yerine getirmeye çalışmaktadır. elçiye zeval olmaz.