inanna

    10.
  1. Sümer aşk, bereket ve savaş tanrıçası. belgelerde ‘göğün fahişesi’ olarak da adlandırılır.

    (bkz: bereket kültü ve mabet fahişeliği)
    6 ...
  2. 1.
  3. mitolojide kendisinden aşk tanrıçası olarak bahsedilen, kusursuz güzelliğiyle birçok erkeği kendine aşık eden tanrıça.
    5 ...
  4. 4.
  5. sümer aşk tanrıçası.
    akadlarda: iştar,
    israil'de: astarta,
    yunan mitolojisinde: afrodit,
    roma'da: venus adı altında saygı görmüş, varlığını sürdürmüştür.
    4 ...
  6. 8.
  7. Tanrı Enki'nin kızı Uruk kentinin koruyucusu Enkimdu'nun Dumuzi'yle yarışarak aldığı karısı ve nihayet sümerlilerin gök kraliçesidir.
    4 ...
  8. 10.
  9. sümer, aşk tanrıçası.
    Ay Tanrısı Nanna nın kızıdır.
    Akad larda iştar
    Musevilerde Astarte
    Yunanda Afrodit
    Roma'da Venüs
    Venüs yıldızını temsil etmektedir.
    3 ...
  10. 9.
  11. sümer inancına göre, oldukça hırslı bir tanrıça olan inanna üst dünya yetmeyince hakimiyet kurmak amacıyla ölüler diyarına da gitmiştir. ablası ereşgikal ise onun bu niyetini anlamış, geri dönmesine engel olmuştur.
    ereşgikal inanna'yı ölüye çevirerek kazığa asmıştır.
    çabaları sonucu ölüler diyarından çıkabilmiş fakat geri dönebilmesi için kendisinin yerine başka birini ölüler diyarına gönderme şartı konmuştur.
    inanna, kendisinin yerine dumuzi yi ölüler diyarına göndermiştir.
    karşılaştıklarında dumuzi'nin kendini beğenmiş tavırlarıyla karşılaştığı için öfkesinden yapmıştır bunu.
    * *
    3 ...
  12. 11.
  13. inanna, sümer'in aşk, bereket tanrıçasıdır. simgesi, venüs yıldızıdır. ilerleyen dönemlerde savaşçı özelliği eklenmiştir. Sümer'den sonra Akad imparatorluğunda da "iştar" olarak bilinmektedir. anadolu'da da m.ö. 2. bin yılda hurri etkili olarak hitit'e geçmiştir; "iştar şavuşka" olarak. burada da aslanın üzerine basar şekildedir. iştar şavuşka'nın hititlerde hem kadın hem de erkek olarak iki versiyonu vardır. yazılıkaya a odasında bu belirgindir.

    iştar'ın aslanla tasvir edilmesi ise bir çok benzerliği akla getirmektedir. malum neolitik dönemde ana tanrıça kültü vardır. bununda en iyi örneğini çatalhöyük'te bulunan ve anadolu medeniyetleri müzesinde sergilenen oturan tanrıça heykelidir. iki yanında leopara benzeyen hayvanlar bulunmaktadır. ıan hodder (çatalhöyük'ün hafiri) bu benzerliğe dikkat çekmiştir.

    iştar, levant'ın birinci bin yıldaki sakinleri olan fenikelilerde "astarte" adıyla bilinmektedir. buradan da yunan mitolojisine afrodit olarak geçmiştir. hatta bu konu meryem'e kadar gitmektedir.

    bunun dışında mecnunum leylamı gördüm şarkısında geçen: "sandım ki zühre yıldızı, şavkı beni yıktı geçti" sözlerindeki zühre yıldızı venüs yıldızına işarettir. "seher vakti göremedim, yıldız gibi aktı geçti" sözü de venüs yıldızının gün doğmadan ve batmadan hemen önce ortaya çıktığını işaret eder. tüm bunların yani mecnun ve leyla hikayesinin inanna ve dumuzi mitolojisiyle alakalı olabileceğini düşündürmektedir.
    3 ...
  14. 2.
  15. tea party nin sarkısı. ayrıca agustos 2006 national geagraphic dergisinin reklamında kullanılmaktadır.
    2 ...
  16. 6.
  17. kendisi başka bir gezegende yaşayan/yaşamış bir canlıdır. bunu sümerler tarafından çizilmiş resimlerinde başındaki kask benzeri şeyden anlıyoruz ki o zamanlarda bu kaska benzeyen şeyin var olması imkansız bir şey.
    (bkz: tanrıların başka gezegenlerin canlıları olması)
    2 ...
  18. 5.
  19. yunan mitolojisinde aşk, bereket ve doğurganlık tanrıçası.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük