Bir tanrıya inanan kişilerin varlığını kanıtlamak amacıyla kullandıkları mantıktır.
- tanrının yokluğunu kanıtla.
+ sen tanrının varlığını kanıtla.
- sen yokluğunu kanıtlayamadığın sürece vardır.
''Hiç kimse tanrının yokluğunu kanıtlayamaz o zaman vardır.'' Tebrikler denilesi düşünce sistemidir.
insanlar bir şeyin yokluğunu kanıtlayamıyor diye o şeyin var olduğuna inanmak gerçekten saçmalıktır. Niye mi? basit Bir örnek :
Ben diyorum ki güneşin etrafında dönen bir çaydanlık var, fakat insanların görmesi imkansız.
O zaman benim şunu söylemem saçmalık olur : 'güneşin etrafında dönen bir çaydanlık kesinlikle vardır çünkü siz kanıtlayamazsınız'.
''bütün inananlar yaratıcının varlığını ispatlamak için bizim onun yokluğunu ispat edemememiz argümanını kullanırlar'' şeklindeki mantık kadar mantıklı olan mantıktır.
şu şekilde bir mantıktır. herkes kabul etmeyecektir elbette ama ben bu mantık ile kendime kanıtlıyorum.
- evrendeki fizik yasaları. matematik formülleri ile ifade edilebilen yasalar. düzen. ışık hızı gibi sabitler. bunların evrenin oluşumundan beri hiç değişmemesi. bunlar bana bir yasa koyucu olduğunu düşündürüyor.
- canlılar. ilk organik madde ve hücrelerin oluşması olasılıklarının inanılmaz düşüklüğü. bir de oluşmalarından sonra kendilerini kopyalama davranışını elde etmeleri.
- insan. insanın bir evrim sonucu oluştuğunu kabul ediyorum. fakat bu bilinç ve zeka, nasıl olabilir? kör mutasyonlar ile olabilir mi? doğal seçilim var anladık da, nasıl kör bir mutasyon bu bilinci ve zekayı oluşturabilir?
- güzellik, adalet gibi soyut kavramlar. tanrıyı düşünebilme yeteneği. evrenin ötesini hayal etme yeteneği.
evet bunların hepsine bir cevabınız vardır ama ben bunlar ile sadece kendime kanıtladığımı düşünüyorum.
-sence bu kadar mükemmel bir düzen kendi kendine olabilir mi?
+bu kadar mükemmel düzeni yaratan kendi kendine var olmadı mı?
-elbette olmadı. çünkü varoluş, zaman, sonsuzluk gibi kavramlar insan zihninin sınırlarıdır.
+ee ne yapacağız şimdi?
-gidip biraz felsefe çalışacaksın. inanmadığın şeye neden inanmadığını anlatırken saçmalamayacaksın.
+ne alakası var?
-şöyle alakası var canım hadi biraz beyin cimnastiği... düşünme yetini zorla ve düşün big bang geçekleşmeden önce ne vardı?
+gaz toz bulutu.
-ondan önce?
+hep ordaydı işte. belki de oluşmaya başlamıştı filan?!?
-onu demiyorum bir trilyon yıl önce diyorum. ne vardı orada?
+gazzttt, tozzttt, dızzttt!?!
-felsefe çalış demiştim ben sana.
-bu gün dünyada 6 milyardan fazla insan yaşıyor,
-evet hocam doğrudur.
-şimdi her insanın bir annesi ve bir babası var,
-evet o da doğrudur hocam.
-evladım lafımı kesme dinle.
-peki...
-şimdi bu şekil de her insan bir anne ve bir babanın cinsel münasebeti sonucu meydana geldiyse ilk insan hz adem nasıl
dünyaya gelmiştir.
-hocam evrim teorisine göre...
-sus mendebur burada böyle şirk kokan ifadeleri ağzına sakın alma. nasıl inanmazsın bre kafir.
ardından hoca çok sinirlenmişti genç aradığı cevaba ulaşamadığı yetmezmiş gibi birde hocadan epeyce dayak yemişti...
töbe gontunuyet.
-sence bu kadar mükemmel bi düzen kendi kendine olabilir mi?
+bu kadar mükemmel düzeni yaratan kendi kendine var olmadı mı?
-elbette olmadı. çünkü varoluş, zaman, sonsuzluk gibi kavramlar insan zihninin sınırlarıdır.
+insan zihninin sınırları almadığına göre insan sorumlu değildir heralde bunlardan. ama senin dinin aksini iddia eder, okuyun düşünün der mesela. sizin zihniniz almaz demez. ama sen zihninin sınırlarını aşan her noktada büyük bir yaratıcıya sığınarak kendini rahatlatmak amacındasın. küçükken babandan şefkat göremediğin için böyle bir psikoz içinde olman yüksek ihtimal bence.
-ee ne yapacağız şimdi
+bilemiyorum. bir şeyi bilmiyorsan bilmiyorum diyebilirsin. illa yoktan tanrılar yaratmana gerek yok. mesela bilim her şeyi bildiğini iddia etmez. çeşitli teoriler öne sürer. sen beğendiğini seçebilirsin. tabi istemezsen seçmeyebilirsin de. ama malesef senin görüşün "akıllı tasarım kuramı" ve benzeri adlarla bilimsel gösterilmeye çalışılsa da hiçbir temele dayanmayan bir fantezi sadece. yani noel babadan, tek boynuzlu atlardan ya da diş perisinden daha gerçek değil.
-ama .. ama .. gaz bulutundan önce ne vardı?
-bunla ilgili çeşitli bilimsel teoriler var kuramsal fizikte. mesela zamanın da büyük patlamayla başlamış olabileceği. sadece bilinen anlamda üç boyutun değil 4. boyutun da big bangle başlamış olabileceği yani. ya da big bang'in hem bir başlangıç hem de bir son olduğu çembersel zaman teorileri. hem de biliyor musun çembersel zaman teorisi sizin lineer zaman anlayışınızdan çok daha önce üretilmiş bir teoridir. helenistik döneme ve hatta daha eskilere dayanır.
-ama .. felsefe .. ama ..
-hadi küçük dostum biraz felsefe oku şimdi. ama sadece farabi değil.
-sence bu kadar mükemmel bir düzen kendi kendine olabilir mi?
+bu kadar mükemmel düzeni yaratan kendi kendine var olmadı mı?
-elbette olmadı. çünkü varoluş, zaman, sonsuzluk gibi kavramlar insan zihninin sınırlarıdır.
+pis yobaz! senin dinin kaka bok bok tanrı yok bi kere! hem de teoriler var büssürü sen bilmiyosun!
-lan bi' dur! ne dini çocuğum? sadece biraz felsefe kat dedim işin içine. deistim lan ben!
+yobazsın sen yobaz! farabi oku git git! teori var bir sürü hem. git sen durma!
-senin olduğun yerde durmak kabahatmiş be kuzum! selametle!
yorma kendini sen yavrum, git topunu oyna, arkadaşlarınla karı-kız muhabbeti yap. senin neyine bu meseleler. bak saçmalıyorsun, farkında değilsin. yazıktır.
anlatamadığınız müddetçe, tıpkı isimlendirilen "kekleşme hali" gibi, son derece saf bir üslupla kelamlarınızı, kendi bilgiçliğiniz ve bildiğiniz içinde yoğurduğunuz hamur ile tekrar edersiniz sadece.
oysa tek heceniz dahi ulaşmıyordur, uyuşmuşluğundan, uyuşukluğundan kurtulup karşınızdaki kişiye.
saçma sapan bir çaba içindeki mantıktır.
"sanane lan adam neye inanırsa inanır öbür tarafta sana mı sorucaklar, asıl dinle arasına girdin diye günah yazar" cümlesiyle sesi kesilen mantıktır ayrıca.
boşa çabadır. neticede inanç; kesin olmamasına rağmen kalpten gelen bir şevkle bir dine bağlanma işidir. bunda mantık aranmaz. dolayısıyla kanıtlamaya uğraşmakta saçmalıktır.
kanıtlama mantığı ismine sahip bir mantık henüz yaratılmadı öncelikle..çaba ya da istek daha uygun düşebilirdi sanki.neyse..
inanç ve inançsızlık kendi içindeki değişmezlerle sabitlenmiş bir duruştur.dolayısıyla inanmak gibi tekil bir ifade biçiminin yaşanılması bir ıspatı öngörmez.kişisel bir tavrın ve yönelişin gerekçeleri ve koşulları subjektif olduğundan nesnel bir bilgisellik gerektirmez ve bu sebeple de delil ihtiyacı duymaz.inançsızlık için de durum böyledir.çünkü inanmayan insan için inanç bahsi, kişinin kendinden öteye geçmek gibi bir telaşa sahip olmayan tekil karar sürecidir.isterse bu süreç ölene kadar işler ve dışa açılım kaygısı taşıyan, inançsızlığının sebebini ıspatlama gereği duyar bir durum değildir.isteyen istediğine inanır ya da inanmaz.inançsızlığını ya da inançlılığını isterse delillendirme uğraşı güder isterse ben buyum kardeşim der.ben istersem hava boşluğuna taparım ve beni bu yarattı derim.bu imanım üzerinden beni allame ya da cuhela ilan edebilecek bir üst mevki olabilir mi?
ateistle inanan arasındaki sivri dilli kanıt savaşının asla galibi yoktur.çünkü kanıtlanabilme özelliği nesnellik arzeden bir şeye kimse inanmazlık edemez.bu da iman adlı ayırdın uzun ismidir.öyle sistem,düzen,kainat gibi ölçekli birimler üzerinden verilen örneklerle allah yoksa ibne olayım deyiveren bir ateiste kolay kolay rastlayamazsınız.allah yok çünkü varlığını kanıtlayamazsın bedavacılığıyla eleştirilenler arasında kitleler halinde ateizme kucak açan insanlara da rastlayamazsınız.çılgınca arzu edilen bu delil ya da delilsizlik çıkmazı içinde tatmin edici bir iknayla da karşılaşamazsınız.çünkü akıl ya bir istekten dolayı kabul eder ya da bir ihtiyaçtan dolayı..
Mantığın mantıksızlığını mantıkla ispatlamaya çalışırken deliren yada intihar eden günümüz matematik ve bilgisayarının kurucu dahilerinden birkaçı şöyledir: Georg CantorAlan TuringKurt Godel
Oktay Sinanoğlu'nun dediği gibi Matematiğin ve dolayısı ile Mantığın kökeninde Keramet vardır. Keramet başkasına anlatılamayacak tek kişilik mucize demektir. Tanrı'nın varlığı peygamber dışındaki insanlara ancak keramettir.