tolga çevik bari buraları okusun da bilgilensin şu konu hakkında dediğim tiyatro türüdür. caner özyurtlu’ya konuk olduğu programda herkes kadar beni de deli etti kendisi. bir robin williams tutturmuş gidiyor. lütfen tolga bey bırakın şu face to face tir o, olur mu hiç in yer face diye bir şey yok yeaa küfürdür o laflarını. bilmediğiniz şey hakkında ahkam kesmeyin bari yahu.
bu akımın öncüsü olan yazarlardan bir örnek vermek gerekirse, ki kendisi en beğendiğim çağdaş edebiyatçılardandır; irvine welsh kayıtsız şartsız bir mihenk taşıdır bu bağlamda. *
In-Yer-Face önce edebiyattaki yerini alan bir anlayış sonra sırasıyla sinemada, müzikte de adından söz ettiren bir kavram... Tiyatroda kavramsal olarak ortaya atılışı Aleks Sierz tarafından oldu .
ingiltere'de, özellikle genç oyun yazarlarının yönelişi olan bu tarz tiyatro anlayışı, sahnede, daha doğrusu oyun alanında şiddete, müstehcenliğe ve izleyeni şoke eden özellikleriyle kimi zaman seyirciyi sarsmaya kimi zaman da onları oyuna katılmaya yönlendiren bir olgu oldu.
In-yer-face pervasızca agresif ve kışkırtıcı, aldırılmaması olanaksız bir tiyatro anlayışıdır.Makul sınırları aşan bir yapısı vardır, yüzleşme draması diye tanımlanabilir. bu akımın öncüsü oyunlarda tabular yıkılır, dokunulmaz konular irdelenir.
In-yer-face seyircinin tahmin yürütmesine izin vermeden aşırı ve uçtaki duyguları hissettirme yolunu seçer. Buna saldırarak tiyatroyu canlı tutma çabası da denilebilir.
Gösteren ve anlatan olmaktan çok deneyimleten ve hissettiren bir tiyatro anlayışıdır ve de.
Türkiye'de bu anlayışı ele alan ilk tiyatro DOT olmuştur.
prof.dr. hülya nutku'nun, günümüzde ''in-yer-face tiyatro anlayışı'' aldı makalesinden bir alıntı bir kolaj çalışmasıdır efendim..saygılar...