Hava karanlıktan oruca başlıyoruz. Ezan okunduktan saatler sonra bile hava aydınlanmıyor. Bence diyanet rastgele yazıyor saatleri. Hangi ilde tanıdıkları varsa o ile az saat oruç tutturuyorlar.
abdülaziz bayindir'in gündeme getirdiği konudur. ışık olan yerde o bahsettiğiniz siyah iplik ve beyaz ipliğin ayrilması olayını tam gözlemleyemezsiniz. işin ehli olan adamlar karşı çıkmazken bi abdülaziz bayındır bu iddiayı savunuyor. birkaç da yardakçısı. bizim bir boktan haberi olmayan cahiller de ''adam haklı yeaaa'' diyor. uzun uzadıya yazıp anlatırdım da gerek yok. 40 dakka fazla oruç tuttuğunu zanneden ve de bunu yanlış olarak gören sığır beyinlilere zaten bunu anlatamazsın. bilenler de zaten böyle bir şeyi kafaya takmıyor.
Ankarada saat 03:18 de ezan okunmasına rağmen an itibariyle gün henüz doğuyor. Biz orucu gün doğumundan batımına kadar olan süre olarak bilir idik. Ya biz yannış biliyoruz ya da hocalar.
iddia değil gerçektir kanaatimce. kur'an da anlatıldığı şekliyle beyaz ve siyahı ayıran çizgi deniliyor imsak vakti için. fakat sanki kur'an hiç bir şeyi açıklayamazmış gibi güya sahabenin biri tutmuş siyah iple beyaz ipi birbirinden ayırt edebiliyor muyum diye bakmışta ona göre belirlenmiş!!! yahu olacak iş mi arkadaş? ezanın okunduğu saate bir bakın o saatte her yer karanlık. kur'an da bahsi geçen beyaz ve siyahı ayıran çizgi tan yerindeki beyaz ve siyah (günle-gece) ayrımıdır. ramazana başlama ve bitiş zamanı bile bazı müslüman ülkelerden farklıdır bizde. bazen bir gün önce bazen bir gün sonra başlatırlar. bu durumun muhakkak düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum.
rastgele seçilmiş bazı illerin il merkezlerinin imsak ve akşam vakitleri. bilgiler 28 haziran 2015 tarihi için diyanetin resmi sitesinden alınmıştır.
ezan saatleri güneşin hareketlerine göre hesaplanıyor diye biliyorum. (yanlışım varsa düzeltin.) özellikle akşam vaktinin de saatlerini koydum ki demek istediğimi daha iyi açıklayabileyim. basit coğrafya bilgisi ile başlıyorum; güneş doğudan doğar. yani bütün vakitler/ezanlar en erken türkiye'nin en doğusunda okunmaya, yaşanmaya başlar. bu yüzden iftar (akşam) saatleri doğuda batıdan öncedir. diyanetin sitesine veya paylaştığım linke bakıyoruz; edirne imsak: 03.29 istanbul imsak: 03.25 adana imsak: 03.27
bu işte bir yanlışlık yok mu? adana'da imsak vakti istanbul'dan nasıl daha sonra oluyor? ama akşam vakitlerine baktığımızda durum böyle değil aralarında neredeyse 40 dakika fark var.
benzer bir durum adana ve giresun için de var. akşam saatleri aynı (20.11) ama imsak saatleri farklı? işin garibi coğrafi olarak bu iki şehrin arasında bulunan sivas'ın akşam vakti 20.13 . türkiye'nin dünya üzerinde eğik durması vs. diye düşündüm ee o zaman adana ve giresun aynı paralel üzerindeyse imsak saatleri niye farklı?
yanlış hesaplanıyor hesaplanmıyor orasını bilemem ama böyle absürt bir durum var ortada. konuyla ilgili bilgisi olan bir arkadaş bu durum için beni aydınlatabilir mi?
her yıl aynı yanlışa imza atılır. diyanetin takvimi ile piyasanın dağıttığı imsakiye farklı. lakin ezan, piyasanın dağıttığı tarihe göre okunuyor. eee, zamanında diyanetin saatin bu olduğunu bilmiyor muydu?
adıyaman'ın imsak vakti 3:20 iken zonguldak'ın 3:21 olması neticesinde beni dumurdan dumura uğratan durum. oysa bu iki şehrin iftar vakitleri arasında yarım saat fark var. sen neyin kafasındasın diyanet ?
Kuran referans alınarak ilgili ayet göz önüne tutularak herkesin kendisi yapabileceği bir hesabı kurum, kuruluş ya da kişi ya da hocalara bırakmasının sonucudur.
her sene ortaya atılan iddiadır. tıpkı her ramazan'da çıkan camilerin kıblesi yanlış, kurbanda ortaya çıkan horozdan kurban olur mu gibi iddialar gibi. her sene bi yaşar nuri öztürk süleyman ateş adnan oktar zekeriya beyaz gibi kişiler çıkar bunları söyler.
çok kulak asılmaması gereken iddiadır. Müslümanlar olarak diyaneti referans alıyoruz. Eğer bir hata varsa vebali diyanette bu saatleri hesaplayan ekibin boynunadır. Burada islami bir konuda en yetkili merci diyanet işleri başkanlığı. Bu yüzden doğru olan diyaneti referans almaktır. He eğer hadislerde belirtildiği şekilde güneşe aya gökyüzüne bakarak vakit tespiti yapabiliyorsan ne ala. Yapamıyorsan en mantıklı referansa göre hareket edeceksin. Mesela kutuplara yakın bölgelerde en yakın yerleşim yerinin saati dikkate alınır.sonuç olarak çok kasmamak lazım. Iki üç herif çıkıyor diyanet yanlış hesaplıyor diyor Ama elinde ispat yok. Anca kafa karıştırıp insanları şüpheye düşünsmek amaç.
He birde fazilet takviminden uzak durun. Tüm yıl boyu diyanet takvimiyle zerre uyum yok.
Özürlü edit-ekleme: Fazilet takviminin diyanete göre 10-15 dakika farklı olması islamdaki "temkin" kavramına uymalarından dolayıymış. Bunu da öğrenmiş oldum.
Abdülaziz Bayındır'a katılıyorum. Oruca başladığımda her yer zifiri karanlık. Kur'an-ı Kerim "Siyah iplik, beyaz iplikten ayrılıncaya kadar yiyin, için" diyor. Diyanet'in takvimine göre ortada beyaz iplik yok ki ? Bana göre büyük bir yanlışlık var. Orucu fazla tutmamız sorun değil ama Kur'an-ı Kerim'in dediğini dikkate alsak daha doğru olmaz mı ?
sakarya ve istanbul geçen akşam bizden (eskişehir'den) önce açtı,tv de görülen o dakikalık zamanlarda.
oha dedim, mümkün değil o 2 şehrin bizden önce açması, yıllardır biz açarız, suyumuzu içeriz, çarbamızın sonuna geldiğimizde istanbul anca açıyordu orucu, hayır güneş in rotası mı değişti, yıllardır değişmeyen rota bu sene mi değişti.
hakikaten ortada bir sorun var, yok tv lerde ise problem istanbul ve sakrya lılar orucu erken açtılr 1 gün kaza orucu tutsunlar, ama yok diyanetin belirlediği saatse o zaman külleyen bir hatanın içindeyiz sormayın gitsiiin *
araştırılması gereken bir iddia. öte yandan bu sene tv'lerde verilen imsak vakitlerinde garip durumlar gözlenebilmekte: mesela adana'nın imsak saati sakarya'dan daha geç görünüyor vs, nasıl oluyor acaba?
ne abdulaziz bayindir ne diyanet ne bilmem kim hoca... tek muhatabimizin kuran oldugunu dusunursek kac kisi oruca baslamanin ve bitirmenin zamanini kurandan ogrendi ? bakara 187 okunup kaynaktan gelen bilgi degerlendirilmelidir .
imsak vakti kapkaranlık olduğu gibi, iftar vakti de karanlık olması gerekirken gayet aydınlık oluyor. o zaman iftar vakti de yanlış hesaplanıyor olabilir. bir de şu açıdan bakmak lazım, 700 lü yıllarda ramazan va orucun ilk yıllarında insanlar yok ufuk çizgisi falan biliyor muydu bilmiyorum ama bence güneşi görene kadar yemek yiyebiliyorlardı diye düşünüyorum.
imsak vakti beyaz ip ve siyah ip ayırt edilemez fakat iftar vaktinde tam ezan okunduğunda gayet açık ayırt edilebilir. bunlar da soru işareti tabi ki.
tedbir amaçlı olsada gece zifiri karanlıkta sabah ezanı okutması saçmalık. iddia doğru ancak işi bilenin sabah ezanını beklemesıne gerek yok. yiyip içebilir 5e kadar.
imsak vakti yanlış hesaplanmıyor, örneğin izmirde imsak 05.00 iken sabah ezanı 05.30 da okunur ve camide namaz 05.45 ten önce kılınmaz.
yalnızca ramazanda orucun başlamasını haber vermek için tam imsak vakti sabah ezanı okunur. ramazanda sabah ezanı okunsa dahi en az yarım saat beklemek gerekir. bu arada kuran okuyabilirsiniz. size kalmış.