imf vs dünya bankası

entry3 galeri0
    ?.
  1. imf ile dünya bankası arasındaki farklardır.

    --spoiler--
    Aynı anda kurulmalarına rağmen Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu değişik amaçlara sahip farklı kuruluşlardır. Herhangi bir ülke Dünya Bankası'na üye olmadan önce IMF'in üyesi olmalıdır. Dünya Bankası'nın başlıca amacı gelişmekte olan ülkelerin uzun vadeli ekonomik gelişmelerini sağlamak ve adı geçen ülkelerde yoksulluk düzeyini azaltmaktır. IMF'nin başlıca amacı ise Dünya finans sisteminin iyileştirilmesine çalışmak ve üye ülkelere kısa vadeli mali sorunlarda yardım sağlamaktır. Dünya Bankası yalnız gelişmekte olan ülkelere kredi vermektedir. IMF ise kısa dönemde oluşan mali sorunlarını çözmek için ihtiyacı olan tüm üye ülkelere kredi sağlamaktadır. x

    Uluslararası Para Fonu ile Dünya Bankası 1944 Bretton Woods toplantılarında kurulmuş ikiz kuruluşlardır. Bunlardan birisine üye olan ülke, aynı zamanda diğerine de üye olur. Ana sözleşmelerine göre her iki kuruluşun faaliyet alanları birbirinden farklıdır. Birincisi dış denkleşme ve uluslararası mali konularla ilgilenirken, ikincisi az gelişmiş ülkelerin kalkınma sorunları alanında uzmanlaşmıştır.

    Ancak bu konular her zaman birbirinden ayrılamaz. Örneğin kalkınma çabası içinde bulunan az gelişmiş ülkelerin çoğu, aynı zamanda yapısal dış ödeme açıklarıyla karşı karşıyıdırlar. Sorunların bu şekilde bir bütünlük göstermesi, iki kuruluş arasında sıkı bir işbirliğini gerektirir.

    Fakat faaliyet alanları farklı da olsa iki kuruluşun asıl amacı, üye ülkelerde istikrarlı bir gelişme ve kalkınma sağlamaktır. Bu da üyelere daha uygun koşullarda yardımda bulunmak için, uzmanlık bilgilerini birleştirmek, politika önerileri ve mali yardımlarını uyumlaştırmak biçiminde işbirliğine gitmelerini gerektirir.

    IMF ile Dünya Bankası arasındaki işbirliğinin özellikle yakın geçmişte geliştiği gözlenmektedir. Bu işbirliği daha çok iki kuruluşun borç verme faaliyetlerinde kendisini göstermektedir. Daha önce belirtildiği gibi, IMF'in borç verme politikası kısa vadeli kredilerden, orta vadeli yapısal ve dış denge amaçlı kredilere doğru değişmektedir. Dünya Bankası da geleneksel proje kredilerinin yanında, ülkelerin sek törel uyum ve makro ekonomik politikalarının desteklenmesi amacına yönelik kredileri giderek artmıştır. Amaçlarının aynı yönde değişmesi, Fon ile Banka arasındaki işbirliğini daha da zorunlu hale getirmiştir.

    Yapısal Uyum Kolaylığı ile Artırılmış Yapısal Uyum Kolaylığı hesapları çerçevesinde, en yoksul az gelişmiş ülkeler için orta vadeli ekonomik programların hazırlanması da iki kuruluş arasındaki sıkı işbirliğinin diğer bir nedenini oluşturmaktadır. xi

    Eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinin piyasa ekonomisine geçiş çabaları da işbirliğine bir örnektir. Bu ülkelere sağlanacak mali ve teknik yardımlar, Fon ile Dünya Bankası'nın makroekonomik ve yapısal reform çalışmalarını birlikte yürütmelerini zorunlu hale getirmektedir.
    --spoiler--

    kaynak : http://mutasyon.net/kultu...leler/taydin/default6.asp

    edit: link
    2 ...
  2. ?.
  3. imf daha çok finansal-mali olaylarla ilgilenirken , dünya bankası daha çok altyapı projeleri ile ilgilenir.
    2 ...
  4. 1.
  5. dünya para fonu ve dünya bankası arasındaki farklardır.
    --spoiler--
    bu ileti özet ve şahsi fikir içerir
    --spoiler--

    imf ekonomik olayları inceleyip kısa-orta vadeli yüksek faizli krediler verirken, dünya bankası uzun vadeli ve düşük faizli krediler vermektedir. biraz finans bilgisi olan bir insanın kavrayabileceği gibi, eğer dünya bankasının verdiği faiz, verilen ülkenin reel faiz oranları ile örtüşür yada daha aşağıda kalırsa, ülke için caziptir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük