cem uzan'ın batan bankası. dolara marka yüksek faiz diye yıllarca tekrar eden iğrenç bir reklamı vardı. logosunda da şaha kalkmış ferrari atı vardı sanırım.
hortumlanmaktan değil;hükümetin cem uzan muhalefetine dayanamayacağını görüp batacağına dair asparagas haber yayarak batırdığı bankadır.türkiye de off-shore yapan bin tane banka hala bu işleme devam etmektedir.
Macid'in sevgilisini/karısını otomobillendirmesine vesile olan, sahiplerinin ahlaklı, etik ve haysiyetli insanlar olarak nam saldığı şanssızlık üzerine batmış güzide, seçkin bir bankamızdı.
cem uzanın eski sahibi olduğu, bankaya yatırılan mevduatlar sonucu, merkez bankasına başka konuşup, mudilere başka konuşup, kanuni karşılık oranını merkez bankasına yatırdıktan sonra, aradaki farkı cebine atıp, türkiyeyi dolandıran banka.
zamanında en yüksek faizi verirdi bu banka sonra birden batıyor söylentileri çıktı insanlar bir panikle bankadaki bütün paralarını çekti. böylece banka insanların parasını hiç bir karşılık ödemeksizin kullanmış oldu. açgözlülüğün sonu birazda...
mudilerinin neden magdur oldugunu anlamadigim banka. milletin az akilli kismi ziraat bankasinin %2 faizine talim ederken, çok akilli imar bank mudileri %12-13 faiz aliyolardi bu bankadan. sonra batinca da öldük bittik diye feryat figan ediyolar. hersey istediginiz gibi olmali degilmi sayin çok akilli mudiler. risksiz, çalismadan bol para kazanilmali ama kaybedilirse de nerde bu devlet diye ortaligi ayaga kaldirmali. herkesden 10 puan fazla faiz kazanirken devlet akliniza gelmiyordu hiç.
edit: is bu entiriy imar bankasi lehine yazilmis gibi görünmesin, zira onlarda yüksek faiz yalaniyla açgözlü insanlari kandirmislardir. %12-15 puan faizle halktan toplanan paralarin birgün biryerde tikanip batacagini kendileride mis gibi bilmekteydiler heralde.
uzan ailesine ait olan,yönetim kurulunun ortadan kaybolmasıyla 2003 senesinde devletin el koyduğu bankadır.
BDDK'ca yapılan açıklama şöyledir; "imar bankası t.a.ş'nin z.cumhur doğan'ın dışındaki yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesi nedeniyle oluşan yönetim zaafiyetinin giderilmesine teminen, yönetim kurulu başkanlığı'na çelik göz'ün getirilmesine karar verildiği bildirildi. yönetim kurulu üyeliklerine ise ''ismet tuğul, kaya zatitürk ve ahmet özer''in atanmasına ve halen yönetim kurulu üyeliği görevini yürüten z. cumhur doğan'ın aynı zamanda genel müdürlük görevini yürütmesine, bankalar kanunu'nun 14. maddesinin bir numaralı fıkrası uyarınca karar verilmiştir."
Aslında bu açıklamayla devlet bankaya el koymamıştır,sadece yönetimi belirlemiştir.bankacılık anlayışını korumak isteyen devlet,uzan ailesinin mal varlığınıda devlet korumasına almıştır...
sanılanın aksine el konulmamıştır.
imar bankası olayından kısa bir süre önce çeaş ve kepeze haksız hukuksuz el konulmuştur. imar bankası ise, içinde dönen parayı çeaş ve kepez adeta ortak kullanmaktaydı. çok kar eden bu iki şirket, imar bankasının arkasındaydı.
(ayrıca bu şirketlerin değeri, yıllık cirosu falan hesaba katıldığında uzanların borcunu 3-5 yılda kapatır, üstüne bi dünya para kalır.)
çeaş ve kepeze el konulmasıyla başlayan süreç, imar bankasını da doğal olarak zora sokmuştur. durumu farkeden yöneticiler, bir gece topluca istifa etmişlerdir. bunun üzerine denetçiler, gerekli başvuruları yapmış ve devletin bankaya el koymasını talep etmiştir. yani devlet el koysun diye istifa edilmiştir ve sebebide hukuka tamamen aykırı bir şekilde el koyulan, hatta basılan çeaş ve kepezdir.