Hayirli aydinlanmalar arkadaslar. Evet imam nikahi diye bir sey yoktur. Osmanlida nikahlari kadilar kiyar. Ancak ucra kucuk koylerde kadilar bolgedeki imamlara yetki verir ve kadilik isini o gorur evlenenleri bir defterde toplar evlenirken verilen parayi, ceyiz olarak ne verildi eger bosanma olursa sunlari karsilayacak yada evlendiginde bunlari vaat ediyor hepsini yazar bir bosanma durumunda da buradan bakilir sen bunu bunu demissin yapmamissin ama falan ve her yilbasi gunu -hicri takvime gore yani- kadiya teslim eder yeni defter tutmaya baslar. Boyle giderken imam nikahi nereden cikti peki. Cumhuriyetin ilk donemlerinde kanunlar hazirlanirken isvicre medeni kanununu aynen almamiz ve onun icinde de kilise nikahi mantigi olmasi nedeniye ceviride ne yapsak diye dusunurken imam nikahi ortaya cikmistir. Bir resmiyeti olmayan bu nikah kisileri, o evlilikten olma cocuklari kesinlikle bir koruma altina almaz hatta cogu kez magdur eder. Dinen de gecerliligi yoktur. Dinen gecerli olan nikah devlet eliyle yapilan resmi nikahtir. Aleniyeti vardir. Devlet senin evli oldugunu bilir.
nikahı herkes kıyar.önemli olan iki erkek şahittir.
evlenecek iki kişi iki erkek şahit huzurunda birbirleriyle evlenmeyi kabul ettiklerini beyan ederlerse bu nikahtır.imamın orada yaptığı sadece mihri belirlemek ve dua etmektir.
Eskiden din ve devlet işleri ayrı değildi azizim. Kadı, Osmanlı devlet yapısında bir mevki ve makamın adıdır. Günümüzdeki yargı sistemi bağlamında görevleri hakime denk gelmekle birlikte o dönemin yapısı itibariyle kentlerde dini bir otoritedirler.
malum kesim arasında, bir imam, iki de pezevenk (böylesinin şahidine başka ne denir?) bularak sevgililerine imam nikahı yapmak moda oldu. nikah yapıldığını bilen bir bunlar!.. ne ki böylece zevahiri kurtarıyorlar!
oysa islam'a göre nikahın şartlarından biri aleniyettir. yani iki kişi nikahlanıyorsa hiç değilse yakın çevreleri, akrabaları, komşuları haberdar edilmelidir.
dinimizde evlilikte esas, çiftin ayan beyan şekilde içinde yaşadığı topluma Allah nezdinde nikahlı eş olduğunu açıklamasıdır.
çok sonradan bir de dua edilmesi ile birlikte böyle bir uygulama başlamıştır.
ancak günümüz modern toplumunda, tüm topluma bunu alenen beyan etmenin en etkili yolu, resmi nikahtır, çünkü böylelikle evlilik toplumun kabul ettiği tüm kamu kurumlarınca kayıt altına alınmış ve kabul edilmiş olur.
yani aslında günümüzde dinimizin emrettiği kriterlerde nikah, gizli saklı köşelerde yapılmış olan imam nikahından ziyade, resmi nikahtır.