doğru olan gerçektir. amacına uygun hareket etmiyorsa ismi değiştirilmeli. imam hatiplerden mezun olup güzel güzel camileri doldursalar ne hoş olur. bu iş meslek lisesinde torna bölümüne gidip doktor olmak istemek gibi.
edit: işi neden düşmanlığa çekiyorlar anlamıyorum. Ben genç yaşımda namazını dosdoğru kılmaya çalışan bir insanım. taraf değilim. herşeye ve herkese saygı gösteririm ama mantığı kullanmak gerekir. bu işi ben imam hatipliyim o yüzden bana düşmanlar veya ben daha iyi müslümanımcılığa çevirmemek lazım. benim birçok arkadaşım imam hatipli ve hiçbiri imam değil. bu okullar dinin göstergesi değilki. müslümanlık bu davranışları diğer okullarda da göstermek ve uygulamaktır. körü körüne bağlılık olmaz. benim söylediğim kınamak için değil. bırakalım herşeyi kendimize yontmayı.
Ya yapmayın kardesim okul adına bakarak adamın gelecegi belirlenir mı yahu. Anadolu lisesi mezunu ne olacak? Adına baksan adama Anadolu ile ilgili bir meslek bulma saçmalığına düşersin, icerigine baksan sen ingilizce öğretmeni ol dersin. ikisi de saçma.
Bırak adam ingilizce bilen doktor olmak istiyorsa Anadolu lisesine, eskiden olan süper liseye falan gitsin, dini ilimleri de öğreneyim ama doktor da olayım eiyorsa bırak imam hatipe gitsin sana ne? Osym nin sınavında doktor olmak icin gerekli bilgi, yorum, muhakeme kabiliyetine sahip olduğunu gösterebiliyorsa bırak da olsun. Niye Batıyo ki bu birilerine?
maalesef doğru gerçektir. bu ülkede ticaret lisesi mezunları okudukları gibi muhasebecilik yapmakta, torna tesviye okuyanlar tornacılık yapmakta, ama imam hatip lisesi mezunları doktorluk, milletvekilliği, inşaat mühendisliği gibi bilimum okuduğu lise alakası olmayan yerlerdeler. siz hiç torna okuyup doktor olan birini gördünüz mü? yada muhasebecilik okuyup avukat olan? neden diğer ''meslek liseleri''ne böyle bir imtiyaz yokken imam hatip liselilere böyle bir hak veriliyor? bunun düşmanlıkla suçlamayla alakası yok ikisi de meslek lisesi ama ikisinin durumları farklı.
edit: salağa yatıp anadolu lisesi mezunu anadolu mesleği mi yapsın, düz lise düz mü dursun amuda mı kalksın gibi şeyler söylemeyin allah aşkına ya hiç inandırıcı olmuyor.
buradaki mesele imam hatip mezunlarının doktor veya başka meslek gruplarına geçmesi değil. mesele olması gerekenin olmaması. mesleki liseleri destek vardı. tamam insanın planları veya seçimleri olabilir ama bir tane imam olmak istiyorum diyen çıkmadı burada. o meslek değilmi?
imam hatip liselerinin içeriğini bilmek lazım.
yıllardır sorarım bunu imam hatip liseleri neden meslek statüsünde diye çünkü meslek liseleri ile uzaktan yakından alakası yok.
çünkü imam hatip liselerinde staj diye bir olay yok son senede. yani 2 gün okul,3 gün staj diye bir şey söz konusu değil.
düz, anadolu liseleri gibi 5 gün okul.ancak bunun yanında tüm düz yada anadolu liselerindeki gibi derslerin yanında,kuran arapça hadis fıkıh tefsir gibi dini derslerde var.
diğer liselerde günde 6 saat ders olurken imam hatip liselerinde bu sayı 7-8 i bulur.
ailelerin %90 'nın imam hatip liselerine çocuklarını yollamanın amacı oğlum yada kızım tüm dersleri görsün ancak bunun yanında dini eğitimde alsındır.
zaten imam olmak isteyen düz lisedende olur gider kazanır ilahiyatı imam olur.
konu aslında bu kadar basittir.
imam hatip liselerinin kuruluş amacından bihaber olan masum insanların ya da kuruluş amacını bildiği halde göt olduğunda "ama dinini öğrensin diye gitsin." diye ağlayan gerzek insanların önermesidir. hayır yukarıda bi yerde anadolu liseleri ile karşılaştırma yapmışlar. akp neden mi iktidar? aha bu düşünme yetisine sahip olmayan insanlar yüzünden. he yavrum he anadolu liselerinden mezun olanlar da analık yapıyor.
Pekala o halde anlama konusunda sıkıntı yaşayanlar ve araştırmadan açıkça söylüyorum bir bok bilmeden yazanlar da bu arada öğrensin diye açıkça yazalım bazı seyleri.
Şimdi birincisi; imam hatip liselerine verilen bir imtiyaz yoktur, hiç bir zaman da olmadı. Zaten olsaydı merak etmeyin sizden önce kemal atlardi bu ise. Olay söyle;
Osym üniversite girişi icin bir sınav yapar. Sınavdan alınan puana ogrencinin okuldaki aldığı notların ortalaması bir sayiyla çarpılarak eklenir. Ortaya çıkan puana gore ogrenci üniversitesini seçer. Han iste o çarpan var ya, o eskiden(yası yetmeyen hatırlamaz) 0,5 idi. Tüm liseler icin böyle idi. Dolayısı ile de herkes üniversite sınavında eşit yarışıyor, gerekli bilgiye, birikime, yorum kabiliyetine sahip olanlar istediği üniversiteye girebiliyordu. Evet ihl mezunu da olsa, ticaret lisesi mezunu da olsa, endüstri meslek mezunu da olsa girebiliyordu
O donemde imam hatip liseleri çok iyi durumdaydı gencler. Turkiye birincisi çıkaran Kartal Anadolu imam hatip lisesi gibi turkiye dereceleri bir bir geliyordu. ilgi çok büyüktü bu okullara. Tabi bu durumun birilerini rahatsız etmesi çok sürmedi. Kur'an, hadis, fikih, kelam, tefsir gibi dini bilimlerle donatılmış beyinlerin yonetici, mühendis, doktor, mimar, öğretmen olması rahatsız etti, kaba tabiriyle battı birilerine.
Ve yeni bir yasa çıkarıldı. Yasaya gore artık meslek liselerinden mezun olanların okul puanları 0,2 ile çarpılacak; diğer okullardan mezun olanlarınki 0,5 ile carpilacakti. Yani meslek lisesi mezunu olan biri turkiye birincisi bile olsa istediği yere yerlesemeyecekti artık. Plan başarılı oldu. imam hatiplere olan ilgi bıçak gibi kesildi. Okullarda 1000 civarı kisiden 50-100 civarına düştü sayılar. istenen gerceklestirilmisti.
Kısacası olay tüm meslek liseleriyle alakalı bir olaydır. Daha dogrusu sadece ihl lere dokunamayacaklari icin tüm meslek liseleri torbaya atılmıştır. Su an bu durum tekrardan eski haline dondü diye biliyorum ama kesin değil bilgim.
Buradaki abilerinizin yazdiklariyla hareket etmeyin gencler. Okuyun, araştırın, Türkiye'nin gerceklerini bilin...
ya "meslek lisesi" denilen kavram nedir, ne değildir, ne yetiştirmek üzere kurulmuştur bunu bilmiyorsunuz ya da tevhid-i tedrisat kanununun arkasından dolanmak işinize geliyor. bu kadar. başka bir açıklaması yok.
varlığıyla, imam hatip liseleri "eğitim birliği" için halen yürürlükteki tevhid-i tedrisat yasasına aykırı işlemektedir. açık, net, tartışmasız kolpadırlar. varlıklarını bir riya'ya borçlu bu okulların ne derece ahlaklı bireyler yetiştirebileceği benim için her daim soru işareti olarak kalacaktır.
adam akıllı kaldırırsın tevhid-i tedrisat'ı, dersin ki, "artık dini eğitim serbest" eyvallah deriz. her mezhep kendi lisesini açsın isterse. en fazla cahilliğimizde boğulur kalırız ama bir yandan tekçi eğitimi kabul edip beri yandan dini eğitim verebilmek için hukuka takla attıran sistemin yetiştirdiği bireylerden beklentiler doğru ayarlanmalıdır.
Bakın arkadaslarım, kimseye zorla dini egitim veremezsiniz, almak istemiyorsa almaz. Kimseyi de dini egitim almaktan alıkoyanlarımız, almak istiyorsa alır. Ama dini egitimi kontrol altına alabilirsiniz. Doğru bir dini egitimin verilmesini sağlayabilirsiniz. Onlara sadece dının gerceklerini öğrenebilirsiniz. Siz öğretmezseniz başka yerlerde, başka ortamlarda ogrenecektir zaten engelleyemezsiniz. Ve dikkat edin, bu yerler tarikatlar, cemaatlar, oradan buradan gelen kulaktan dolma bilgiler olacaktır. Cogu salt dini değil, bir takım insanların yorumlarını, kendine yontmalarini, yonlendirmelerini icerecektir. Daha mı iyi?
Bırakın öğrenmek istiyorsa bu konuda eğitilmiş, üniversitesinde okumuş, Kuran'ı, hadisi anlatan hocalarında öğrensin imam hatiplerde... Öğretmeninden öğrensin okuldaki din dersinde. Bu zarar vermez, yarar saglar. Dini bilen, yalan yanlış yobaza kaçan tarzda değil gercekten aklın mantığın bilimin önderliğinde yaşar hayatını o Müslüman...
öğretmen liselerinden mezun olan herkes öğretmen olmayabilir. ancak öğretmen lisesinin var oluş sebebi "öğretmen yetiştirmek"tir. kapiş? çok mu zor bunu anlamak, yoksa bunu dahi mi kafalar almıyor?
imam hatip liselerinin her mezunu imam ya da hatip olmak zorunda değildir. ancak var oluş sebepleri imam ve hatip yetiştirmek olan liselere, dinen imam ya da hatip olamayacak kız öğrencilerin kabulü riyadır.
bir okulun adını "imam hatip lisesi" yapıp, meslek lisesi olarak sınıflayıp, toplumun dini eğitim talebini, kendi var ettiğin hukuk sistemini eğip bükerek karşılamak aklı başında bir devletin yapacağı iş değildir. bahsolunan gerçek bu gerçektir. çok derin değil yani. biraz daha çabayla anlayacaksınız diye umuyorum.