metin, başlık, slogan gibi unsurların resimlenmesidir, resimleme sanatıdır. özellikle çocuk kitapları hazırlama da tercih edilir. fotoğrafta elde edilemeyen görüntüler illüstrasyonda sağlanabilir.
Kağıt üzerine renkli yada siyah beyaz olarak ressamlar tarafından çizilen resimlerdir. yani Kolaj ve küpürlerdir.
Çeşitli malzemelerin kesilip, bir zemine üst üste veya yan yana yapıştırması yoluyla oluşturulan çalışmaya kolaj adı verilir. Küpürler de benzer bir çalışmayla üretilirler.
Bizim gazetelerimizde 'görsel' denilince akla, sadece fotoğraf gelir. Bazen olayın fotoğrafı olmaz; fotoğraf uydurulur.
Hatta öyle uydurulur ki, o fotoğraf gazete sayfasında, sünnetçi dükkanı vitrinindeki saat gibi durur.
Bir zamanlar Sabah, sayfalarında, habere eşlik eden çok sayıda ilüstrasyonlar kullanırdı. Memecan da bu işlerin başındaydı.
ilüstrasyon, haber içeriğinin anlaşılmasına, kavranmasına, benimsenmesi ya da protesto edilmesine, hatta okurun bir tavır geliştirmesine yardımcı olur.
Batı gazetelerinde, özellikle ekonomi sayfalarında, bol bol ilüstrasyon bulunur.
Son zamanlarda Hürriyet ekonomide, gazetenin ilüstratörü (Gazete ressamı diyelim biz ona) FARUK KUTLU'nun çok sayıda ilüstrasyonunu görür olduk.
Kendi çizerinin haber ressamlık becerisini daha fazla kullanmak konusunda cesaretlendirmek için de Hürriyet'i 'cesaret madalyasıyla' ödüllendirdik.
Daha çok gazete ve dergilerde gördüğümüz, amacı sanat yapmak olmayan; ancak ortaya çıkanın gerçek bir eser olması dolayısıyla 'sanat eseri' niteliği taşıyan ve konu anlatan resimlerdir. Birinci sayısını 1892'de çıkartan ünlü 'Vogue' dergisinin ilk yıllarında, güzel kapak kızları yerine değerli illüstrasyonlar sıkça kullanılmıştır.
(bkz: Daniel Dos Santos)
(bkz: Kerem Beyit) özellikle kitap kapaklarına çok yakıştığını düşündüğüm bir resim çeşidi. fantastik olayları daha da fantastikleştiren olay.
resim sanatının abartılı ya da doğada benzeri görülemeyecek ve deneysel olarak kurgulanamayacak kompozisyonlarla resmedilmesi demektir. gerçekçi resim sanatının bir dalı sayılabilir. genellikle reklam, eğitim ve fantastik anlatımlara destek olarak çizilir veya bizzat kendisi sanatsal çalışma olarak tasarlanır.
illüstrasyonun ilk örnekleri alman nazileri döneminde komutanlar arası mesajlaşmada kullanılmıştır. almanlar'ın ürettiğini söyleyebileceğimiz illüstrasyon, italya'da da büyük ilgi görmüş bir sanattır. genellikle ilk illüstrasyonerler siyasi amaç gütmekteydi, bir süre sonra bu algı kendisini sanata bıraktı. illüstrasyonun türkiye'deki ilk uygulayıcısı ise ihap hulusi görey'dir.
resim sanatının abartılı ya da doğada benzeri görülmeyecek ve deneysel olarak kurgulanmayacak kompozisyonlarla resmedilmesi demektir. gerçekçi resim sanatının bir dalı sayılabilir.