2010 atamaları sonucunda kadrolu atamanın 88,5, sözleşmeli atamanın 87,6'da kaldığı branştır/bölümdür.
kpss'nin en başarılı bölümüdür denilebilir.
not: bu arada belirtmek gerekebilir: bölümün başarılı olması öğretmen adayları için dezavantajdır çünkü atanmanız için deli gibi ders çalışan diğer ilköğretim matematikçilerin arasından sıyrılmanız gerekmektedir.
not2: ayrıca bu bölümlere üniversitelerde havuz problemleri, çarpanlara ayırma gibi ikinci kademe konularının öğretildiğini zanneden kişi sayısı fazlacadır.
bence ilkokul öğretmenliğinin en önemli kısmı. cidden. matematik öğretmeninden nefret eden genç dimağlar, yıllar sonra yeteneklerini keşfedildiğinde çok geç olabiliyor.
bu bölümün öğrenimini görüp bitiren ve tüm zorluklara rağmen öğrencileri ile buluşabilen meslektaşlarıma kesinlikle yardımı olacağını düşündüğüm bir yer var, lütfen (bkz: mebvitamin com)
en karizmatik eğitim fakültesi bölümlerinden olmasına, en zeki eğitim fakültesi öğrencilerini ihtiva etmesine rağmen atanma konusunda en çok sıkıntı çeken öğretmenlik branşlarından.
bir ilköğretim matematik öğretmeninin sözlerinden alıntı aşağıdaki gibidir:
--spoiler--
hocam açık konuşmak gerekirse size tavsiyem başka bir bölüm düşünün,ben mesleğimden çok memnunum fakat çok yıpranıyorum,eğer karakter olarak benim gibi heyecanlı,hevesli ve azimli bir yapınız varsa matematik dersinden dönüt alamama şansının yüksek olmasından dolayı hayal kırıklığı ve üzüntü yaşamanız olası.yok ben kaygısızım,kim ne yaparsa yapsın maaşıma bakarım diyorsanız problem yok.
size küçük bir örnek vereyim en az anlaşılan ve belli bir kapasite isteyen matematik dersi için öğrencilerin bir çoğundan istediğiniz performansı alamaz ve emekleriniz boşa gitmiş hissine kapılırsınız.<br />denemelerde en az net yapılan ders olduğu için idareciler ve diğer branşlar için günah keçisi seçilirsiniz.
tenefüslere bile çıkmaz 1 soru fazla çözeyim diye çabalarsınız.
herşey yolunda gittiği düşüncesinde iken yazılı sonuçları sizi şoka sokar..
bir konuyla ilgili 100 çeşit sorudan en azından 25-30 unu göstereyim diye ek mesai yaparsınız(haftasonları)...
velilerin odak noktasındasınızdır.özellikle bilinçsiz bazı veliler çocuklarının başarısızlığıyla ilgili suçlamalarına maruz kalırsınız...
en önemli ders sayılmasına rağmen öğrencilerin en az soru çözdüğü ders olması moralinizi bozar..
diğer branşlara oranla tüm garip soru tiplerinin sorulduğu derstir matematik...
özel ilgi ve yetenek isteyen bir ders olmasından dolayı zeki veya çalışan öğrenciler dışındakilere hitap etmemesi en az 3-4 kat fazla efor sarfetmenize neden olur ama neticede iş öğrencide bittiği için yine bir hayal kırıklığı..
özünde karizmatik bir ders gibi görünsede süreçte uygulanabilirliği ciddi emek ister...
bunların yanısıra ailevi ve kişisel sorunlara vakit ayırmaya yada kafa yormaya mecalimiz kalmıyor.
...............
durum merkez okulları ile köylerde biraz farklıdır tabi.ben şuan kasabada görev yapıyorum.öğrecilerimden hiç biri dersaneye gitmiyor.oysa şehirde durum daha farklı 30 kişilik sınıfın %90 ı dersaneye gidiyor ve başarı ister istemez okulla paralel bir şekilde artabiliyor.
................
abarttığımı düşünen arkadaşlar olabilir ama inanın benim yaşadığım durumlar bunlar.gözlemlediğim diğer branşlar bizlere göre çok daha rahatlar...2.bir şans verilse yüreğim belki yine matematik derdi ama mantığım kesinlikle bir beden,türkçe,rehberlik veya en rahatlarından biri olan bilgisayar öğretmenliğini tercih ederdi.
--spoiler--
sanıldığı gibi kolay olmayan öğretmenliktir. 2x2=4'tür. ancak önemli olan bunu bilmek değil kendi bildiğini ilköğretim öğrencilerine aktarabilmektir. düşünün 2 3 saat boyunca * nasıl çarpma yapmayı anlattığınızı sizin için çok kolay olan bu da anlatılır mı dediğiniz şeyleri anlatmak kadar zoru yoktur. ayrıca ülkemizde matematik dersine olan bakış açısını değiştirmekte öğrencilere matematiği sevdirip daha iyi düşünen fikir yürüten bir nesil yetiştirmekte ilköğretim öğretmelerinin görevidir. ***
ya bunları bana niye öğretiyolar yeaaa beni bıraksınlar o ortaokul çocuklarının matematik zekasını tavan yaptırırım dediğim ve 1. sınıfında olduğum bölümdür.
2405 kontenjan açığı veren bölümdür. geçen yıla göre azaltmışlardır. seneye sınava girecek bir aday olarak merak etmekteyim 2015 kontenjanını. 71 puanla kapatmıştır ayrıca 2014 ü.
ayrıca en çok hayal kırıklığı yaratan meslektir. çünkü öğrenciye anlatırsın kendini parçalarsın anlamış gibi yapar. ama sınavda bomboş kağıt verir.
matematik bilen için en iyi öğretmenlik alanıdır. kendini çok fazla geliştirmeye gerek duymadan yıllarca devam edilir.
iyi anlatabilseydim ve bana göre olsaydı öğretmenlik rahatlıktan seçebilirdim.
ya da yok tam lise öğretmenliği bana göre. kendimi matematikte geliştirmek her daim bilgilerimi taze tutmak isterdim. hem lise öğretmeni olsaydım hem ilk okul hem lise olmak üzere özel hocalık ile iyi de para gömerdim.
yukarıda kendini geliştirmesine gerek yok lafım. tamamen bilgim olmamasıyla alakalı. mesela yanlış hatırlamıyorsam ilokul öğretmenliğinden lise öğretmenliğine geçenler olmuştu. kendin seçemiyorsundur böyle bir şeyi falan bilmiyorum kısaca. sadece kişisel konu hakkında bilgisi olmayan cahilin düşüncesi olarak düşünülüp okunmalı. ve yukarıdaki arkadaşa herhangi bir gönderme bulunmamaktadır. her meslek kendi çapında değerlidir güzelce yapıldığı müddetçe. benim şahsi meslek fikrimdir sadece.
76 ile Batman’a atanmıştım 3 sene önce.
Gayet güzel bir bölüm. Normal matematik bölümünü kazanmaktan daha zordur üniversite de. Atanması da daha kolaydır.
Fakat tek dez avantajı 5,6,7,8 lere basit konuları anlatırken üniversitede çok sevdiğin türev integral limit gibi konuları unutuyorsun. insanı çok köreltiyor.
yks'de ilk 150 bine giren öğrencilerin kolayca yapabileceği meslek. sırf talep var insan sayısı çok diye 4 yıllık üniversite bölümü haline getirilmesi, meslek hayatında işinin olmayacağı derslerin öğretildiği, okul bittiğinde sırf talep ve insan sayısı fazlalığından kpss genel ve alan sınavlarına girilip bundan sonraki süreçlerle devam edilen çok kolay bi şekilde icra edilebilecek meslek için gereksiz yere yılların heba edilmesi sayabileceğim saçmalıklardan.
bir ilkokul mat ve diğer ilkokul öğretmenlikleri için bu kadar aşamadan geçmek saçmalıktır.