annenin her seferinde ters bir tepkiyle karşıladığı durumdur.
-kızım sen salak mısın?
-neden anne yaaa?
-hep sana gazlanıyor bu örtü farkındaysan
-hö?salak mıyım?
-PERDELERi ALAYIM MI ÖĞRETMENiM
-HAYIR CANIM SADECE MASA ÖRTÜSÜNÜ BiR DE TOZ BEZLERiNi GÖTÜR.
-BAŞKA YIKANACAK BiRŞEY VAR MI PEKi?
-EVDE BENiM KiRLiLiLER VAR PARANTEZ ONLARI DA VEREYiM Mi
VE SONUÇ BiR DAHA PARANTEZ EVE YIKAMAK iÇiN ÖRTÜ FALAN GETiRMEZ.
genelde bordo renkli olurdu bu örtüler nedense. bazan da açık mavi. daha çok sınıfın temizlik kolu ilgilendirdi ama onlar da diğer öğrencilere kakalamakta pek başarılı olamazlar, söz geçiremezlerdi ve kendileri götürmek zorunda kalırlardı. kendileri dediğim de iki kişi. bir hafta biri bir hafta diğeri.
evet okulda temizlik kolundaydım.
o gün perdeyi evde unuttuğunuz için 30-40 velet ders esnasında yoğun güneş ışınına maruz kalıp ders boyunca ters ters size bakar. tenefüste de iki üç tanesi saçınızı yolmaya gelir.
kocaman poşeti eve götürmeye çalışırsınız o küçücük halinizle, birde benimki yıkamazdı kolay kolayi şimdi modern sıraları var öğrencilerin yapmıyolar öyle şeyler.
cuma günleri sırayla alınıp ,poşete konan öğretmen masasının örtüsünü eve götürmektir, kimi zaman annemin işi var olum benim annem çalışıyor deyip, annesi ev hanımı olan arkadaşınıza yıkarsınız işi, bazende artık kararmış olan masa örtüsünü karizmanızı sarsmasın diye çantanıza tıkıp, tırım tırım evinize götürürsünüz, genelde dalgın olduğunuz için ,pazartesi muhtemelen evde bırakıp ,okula dönersiniz, eve döndüğünüzde annenizin savruksun çocuk ,lanet çocuk gibi çemkirmelerine maruz kalırsınız...
nedeni bilinmez ancak bu ne kadar yıkarsanız yıkayın rengi kaçmış masa örtüsü , anneyi gerer, sinirlendirir, bir gün fazla kalsa dahi olay çıkarır çemkirir size...**
ogrenciler arasindaki sosyokulturel farki ortaya koyan (her ne kadar amaci bu olmasa da) bir detay.
kimi ogrenci alir ortuyu, sifir kilometre yapar getirir. ortu bembeyaz, mis kokuludur masaya (siraya) serildiginde. tun
kimi ogrenci alir ortuyu, geri getirdiginde ortu olu gotune sokup cikarilmis gibidir. yikanmis olsa bile, uzerinde bir yikanmislik havasi yoktur.
duzgun bir ailenin cocugu o masa ortusunu eve goturdugunde, anne seferber olur o ortuyu mis gibi yapmak icin, gerekirse iki sefer camasir suyuna basar.
siklemez bir ailede ise, cocugun eve masaortusu getirdiginin ve bunun mis gibi ve temiz olarak geri goturulmesi gerektiginin farkinda bile degillerdir belki.
masa ortusunu pis olarak ya da bokla yikanmis olarak geri getiren ogrenci, genelde bitliler sirasinda oturur. bu ilktertipte racondur.
evet ya silgi, kalem, tebeşir kokusu sinmiş mavi beyaz kareli örtü hiç unuturmuyum okuldan eve gelir gelmez annemize en önemli devlet meselesiymiş gibi " anne masa örtüsü yıkancak " diye on yüz milyor kere söylediğimi dün gibi hatırlıyorum.