atalarımız orta asya bozkırlarında at sürerlerken içlerindeki yiğitlerden bir tanesinin "yandık kavrulduk soğuk bir ayran olaydı da içeydik" demesi ile bulunmuştur. yiğitler hemen atları sağa çekip "ayran mı ? nasıl yapacağız ayranı" diye düşünürlerken önce yoğurt olması gerektiğini idrak ederek yoğurdu elde etmişlerdir. hemen sonrasında da ayranın bulunduğunu anlamışsınızdır zaten..
derdimiz bitmiş gibi böyle şeyleri konuşmayın arkadaşlar. yok ilk maya nasıl yapılmış yok ilk tercüman nasıl ortaya çıkmış yok allah yoksa sevdiğimiz kadınların bize çektirdikleri yanlarına mı kalacak.
Bir üstteki arkadaşın da değindiği gibi çiy damlasıyla yoğurt mayalamak mümkün.
rivayet odur ki, bir gün sürü sahibinin biri süt sağar ve içeri almayı unutur, sağdığı süt oracıkta kalır. Gece boyunca dışarıda kalan süt, sabah aklına geldiğinde artık sıvı değil daha katı bir hal almıştır. Hoşlarına gittiklerinden olacak ki, belki de bir süre daha, sebebini bilmeden sütü katılaşana kadar aynı şekilde dışarda beklettiler. Ya da bir çılgınlık yapıp karınca yumurtası/toprağını süte karıştırdılar veya içine nohut düştü. Bilemiyoruz tabii bunlar hep rivayet.
Size tiyo vereyim ama köyde yaşıyorsanız ılık sütü üstü açık olacak.
serin ve nemli Bi çalıönüne koyun yoğurt olacaktır Karadeniz bölgesi buna en uygun bölge.
Sütün üzerine sabah çiy düşmesi lazım. Akşam koyun öğlen olur.
çimlere düşen sabah çiğinden yoğurt mayalanır mk. yoğurdu mayalamak için gerekli bakteri doğada pekçok yerde vardır. mayalanmış yoğurt bunlardan sadece biridir.
Uygun ortam doğal maya ile. Köylüler bir de baktılar ki süt bozulmuş ama o da nesi küçük çocuk tadına baktı bile. Sonra sevdi tekrar yedi falan filan işte arkadaşlar. Çok uzun süre doğal maya ile yapıldığını düşünüyorum. Yoğurt ile yapılabileceği çok sonra keşfedilmiş olmalı.
Bir çok teoriden biri sadece, ilkini bilemeyiz belki ama her toplumun bir ilk yoğurdu olmuştur. A toplumu nohut ile mayaladı B toplumu karınca ile, ilk kim yoğurda yoğurt dediyse diğer toplumlara da o öğretti.
sadece yoğurt değil ekmek, bira, boza gibi pek çok ürün de mayayla yapılır. maya da kendi kendine oluşan bir şey zaten. yoğurt mayalarken yoğurt kullanmamızın nedeni mayalanmayı hızlandırmak. normalde dört beş günde olurken yoğurt koyarsak içine beş altı saatte oluyor.
Karınca yumurtasından olduğuna dair bir yazı okumuştum fakat ısırgan otundan maya eldedip de yoğurt yapılabilir. Hatta halen yapılan bir mayalama çeşidi. Tadı nasıl oluyor acaba?
amhotep piramidinde sütü mayasız olarak kaba alıp tülbentle sardıktan sonra belirli bir bölgeye konulduğunda mayalanıp yoğurt olduğunu biliyor muydunuz?
bilinenin aksine insan toplulukları eşyayı kullanmayı biliyorlardı.
bugün bize öğretilen tarih kitaplarında -ki ilk insan yaşantıları ile ilgili bilgileri avrupalı tarihçilerin varsayımlarına dayandırılır- insanın doğada hazır bulunan gıdaları tüketmekle başladığı sanılır.
ama gerçek hiçte öyle değildir. adem a.s.'a tüm eşyanın bilgisi verilmiş doğa şartları ile mücadele etme bilgileri öğretilmişti.
insan nesli çoğalıp yayıldıkça bazı bilgiler unutuldu. ancak türk kavimleri bu bilgilerin pek çoğunu unutmadı ve daha da geliştirdi. özgür ruhlu olduklarında bir bölgede bağlı kalıp tarım yapmaktansa hayvanları ile yeni yerleri keşfettiler.
bu açıdan hayvansal ürünlerden ne elde edilebileceği bilgilerine zaten haizdiler.