gereken yerde gereken tepkiyi verin, iş arkadaşlarınıza karşı hayır demeyi öğrenin, yoksa yüklenirler, her fırsatta iş verilir, bir diğer deyimiyle kitlerler.
ögrenebileceginiz herşeyi ögrenin boş konuşmayın olur olmadık insanların yanında dedikodu yapmayın heryerin kulagı vardır labali olmayın işinizi yapın kendinizi sevdirirseniz ilerde sizin için yararlı olur .
iş verilmez alınır felsefesinden yapmanız gereken işi söylenmeden yapın. yapmanız gerekenleri öğrenin ve eksiksiz olarak yapın. böylece hiç kimsenin sizi ikaz etmesine fırsat vermemiş olursunuz.
sabah patrondan sora işe gitmeyin, hadi gittiniz diyelim suçluluk hissinizi bastırın, işin ehline iş çok bunu bilerek hareket edin, sizin işe olduğu kadar işinde size ihtiyacı var, bide yalakalıktan uzak durun bu sizin aslında vasıfsız olduğunuzu düşündürür.
ilk günden işyerinde tanıştığınız herkesi facebook hesabınıza eklemeyin.
dedikoducu iş arkadaşları vardır ilk günden özel hayat mevzularına girmeyin.
ve sakınnn maaşınızı hiç bir iş arkadaşınıza söylemeyin.
siyasi görüşünüzü belli etmeyin denge politikası uygulayın, hükümeti eleştirmeyin yada övmeyin muhalefette iseniz ortamı tanımadan bu konulardan uzak durun.
ilk günlerde kimseyi gözlemlerinizle eleştirmeyin. ben her işi yaparım demek olumsuz bir intiba gibi gözüksede artık müdürler yada insan kaynakları ile muhatap değilsiniz
ve gerçekten her işi yapabilirim havasını hissettirin. yapamam , yapmam demek size kaybettirir oysa ki çabalar yapamazsanız en fazla yeriniz değişir.
karı kız varsa kesmeyin zira aynı işyerinde, evli akraba oranı yüksektir.
küfür argo konuşmayın. meraklı olun ve sürekli soru sorun. bilmediğiniz konularda kesin yargılı konuşmayın.
devlet işine girmiş iseniz " mesai oluyor mu burada " demeyin zira devlet işinde mesai altın yumurtadır. ters teper.
çok değil 3-5 ay sonra nasıl bir insan olduğunuz ortaya çıkacaktır ,saflar belirlenir, ebedi denge politikası iş hayatında işlemez.
kimseye güvenmeyin, girişken olun, ben biliyorum havasında asla takılmayın, ukala olmayın, takip edin her bişeyi, çok abartı ve saçma olmadıkça fikirlerinizi açık açık dile getirin. ofis dedikodularından kesinlikle ama kesinlikle uzak durun.
kimsenin ne dediğini siklemeyin o dedi bu dediye takılmayın işinizi yapın. unutmayın kimsenin kara kaşı kara gözü hatrına ter akıtmıyosunuz herşey üç kuruş ekmek parası için.
sahtekar insanlara, egosundan gözü kapanmış yöneticilere, adaletsizliğe ve sizden az çalışan yalakaların ve kıçını başı oynayan kadınların yükselişine hazırlıklı olun.
nasıl başlanırsa öyle devam ederden mütevellit, eğer memursanız fazla atlamasyon hareketlere dalmayın, her iş başınıza kalır, ama ilk günden "bundan bir cacık olmaz" sıfatı üzerine yakışıyorsa ömür boyu rahat edersiniz. Ben mi, daha sonra öğrendim, iş işten geçti, etrafımda bir sürü cacık olmayacak adamlar var yatan, ortada ise ben cacık olmayan hıyarımsı bir şekilde her iş başıma kalıyor.
genç avukat dostlara ve genelleme yaparak yeni başlayan diğer meslek mensubu arkadaşlarıma önerilerim:
ortalamanın biraz üstünde bir maaşla işe başlarsanız kesinlikle gaza gelip hemen araba, ev gibi taksit manyağı alışverişlere girmeyin.
fazla alttan almayın kaşınızı çatabilmeyi bilin. üzerinize yıkılan angaryaları reddedin. ama "seni bulacam oğlum!" gibi tripler atıp milleti kesmeyin. ve de en önemlisi gerekirse işten istifa etmekten çekinmeyin. sömürülmeye hiç bir kimse layık değildir. siz avukatsınız. "ayda sana 1000 kağıt, bütün icra işlerine sen gideceksin." * diyen kan emici sülüklere hayır demeyi bilin. size 700 tl veren adamın sizin tek günlük emeğinizden binlerce lira kazandığını sakın unutmayın. size kötü davranan bir çalışan sizi tehdit unsuru olarak görmektedir * . asla bu tarz adamlara güvenmeyin, yüz de vermeyin. saygılı davranın, ama kibarlık ile eziklik arasındaki ince çizgiyi unutmayın. yoksa götü boklu bir ofis elemanı, sekreter vb. size posta koymaya yeltenebilir. ofis içi romantizminden karşınızdaki insanı tam olarak tanımadıkça uzak durun.
ve de sanırım en önemlisi, en kısa zamanda kendi işyerinizi açın. hayat başkalarının kaprislerini çekmek için maalesef çok kısa.
edit: iki kere en önemlisi demişim. ikisi de önemli sonuçta :)
yazılanları okudum da gider yapın, kendi işinizden başka işi yapmayın, prensipli olun, haklarınızı bilin denilmiş. ne güzel şeyler söylenmiş ama, pratikte öyle olmuyor a dostlar. en önemli etken sizin bir işe sahip olma ihtiyacınız. ki bu da paraya ihtiyacınız olmasıyla doğru orantılıdır. ayrıca, çok aranan veya çok kalifiye bir eleman değilseniz, zaten zar zor bulduğunuz bir işi kaybetme ihtimaliniz oldukça yüksektir.
zira öyle her yanlışa gider yapmayın, siktiriboktan bi inşaat ustası yüzüden işinizden olabilirsiniz.
kendi işinizden başka bir çok işi yapmaya hazır olun, çünkü siz işveren için sadece sağılacak inekler değil, etinden sütünden, gücünden yararlanılacak ineklersiniz.
prensipli olun, ama işverenin çıkarına olmayan bir durumda işveren size anında çemkirecekdir. işveren çalıp çırpma yanlısı olacaktır. çünkü çalmazsa kardan zarar edecektir.
haklarınızı bilin, ama bi sike yaramayacak, işveren haklarınızı kullanamamanız için belki de sigortanızı bile yatırmayacaktır. ya da eski kaşarlanmış işçilerle ortak olarak hazırlanmış bir adet işe 10 gün mazeretsiz gelmediğinize dair tutanak mevcuttur bile.
diyeceğim şu ki: allah yardımcınız olsun. allah doğru düzgün insanlarla karşılaştırsın.