türkiye de 2801 deneğin evine reyting ölçe cihazı koyup, milyonlarca insanın akasya durağı adlı diziyi izlediğini düşünen zihniyetle benzer kafadadır.*
ilk doğan çocuğa olan ilgi düşünülürse doğaldır. Yapılan araştırmalara göre insan zekasının %75'i 7 yaşına kadar oluşmaktadır, ilk kez anne-baba olmuş bireylerin çocuklarına olan ilgisini düşünürsek - her türlü zeka geliştirici oyunları oynatmak,beslenmesine gösterilen titizlik vs - çocuk zekasının gelişmesi için her türlü imkana sahiptir, ancak ikinci çocuklarda genellikle ilkinde gösterilen ilgi azalır çünkü ilk heyecan yaşanmış bitmiş yerini tecrübelere ve pişmanlıklara bırakmıştır. Bu durum çocuğun zekasının gelişmesini etkilese de aslında minnet duyulması gereken bir durumdur.
(bkz: ilk çocukların daha şımarık olması)
(bkz: ilk çocuktan sonraki çocukların daha insancıl olması)
şöyle bi pskolojik açıklaması vardır;
çocuk kardeşleriyle bi ortama girdiğinde insanlar "sen en büyük müsün?" diye sorduklarında "evet en büyük benim" diye cevap verdiği için ilk doğan çocukların kendilerini gerçekten büyük sanmaları sonucunda daha zeki olmalarıdır. *
genetik olarak aynı ıq'ya sahip iki çocuğu, tek yumurta ikizlerini ele alalım.
birine daha doğduğu andan itibaren yüksek ilgi gösterilsin, onunla sürekli konuşulsun, ona kitaplar okunsun; diğerine de normal ve yeterli denilebilecek bir ilgi gösterilsin. bu iki çocuğu okula başlarken bir ıq testine tabi tuttuğunuzda; hangisinin 6 aylıkken duyduğu kelime sayısı yüksekse, hangisine daha çok yap-boz misali modüler oyuncak alınmışsa, hangisi yaptığı hatadan sonra daha destekli bir biçimde uyarılmışsa onun zekası daha yüksek çıkacaktır.
taze ana-baba, ilk çocuğu bulunca, görmemişin çocuğu misali onu ilgiye boğar, daha bebek 15 günlükken ona kitap okumaya falan kalkarlar. ikinci çocuktaysa daha hayati, daha az evhamlı bir ebeveynlik sunarlar.
deminki ikizleri gözönüne alarak, tanım; daha çok ilgilenilen çocuğun beyni daha çok veri ile dolacağı ve dolayısı ile daha çok gelişeceği için normal olan durumdur.
babanın ilk enerjilerinin ürünü olması dolayısı ile spermin kalitesinin yüksek olmasından kaynaklanır. daha sonraki dönemlerde hevesini almış bir baba spermi eskisi kadar kaliteli olmadığı için ilk ürün kadar güzel bir şey çıkmaz ortaya.
ingiliz dergisinde yayınlanan habere göre, yaşları 18'den küçük 1000 çocuk üzerinde bir deney yapılıyor. bu çocuklara zeka testi yapan hollandalı bilim adamlarına göre, ilk doğan çocukların kardeşlerine göre daha zeki oldukları ortaya çıkıyor.