kargo ucagina binmeyin. ben bindim... bindirdiler... tsk'ya ait baska ucak yokmus gibi afganistan'a 64 model bir kargo ucagiyla getirdiler... bi nevi ben mecburdum. siz mecbur olmadikca binmeyin kargo ucagina aga... hani bir kac entry ustte yazmis ya arkadas havada durmaz diye... heh bu ucak duruyo iste. bilmiyo o arkadas binmemis ne bilsin? dunya donmese afganistan'a gelemeyecektik biz... o derece.
korkun ve stres yapın. rahat olmayın. ilk defa biniyormuş gibi davranın. acaba bende uçak korkusu var mı diye düşünün. zaten bunları yaparken zaman hızla akar, yolculuk biter. inince de vaymnskym bu muymuş uçak dersiniz.
türk hava yolları ve anadolu jet dışındakilerde bir şey yiyip içmeyin çok kazık. bir sakız almanız önerilir, basınçtan kulaklarınız tıkanacak. cam kenarı oturmanın inmek ve kalkmak sırasındaki görüntü dısında bir avantajı yok. 10-15 dk. ya sıkılacaksınız, oyalanacak bir şeyler alın yanınıza. korkmayın otobüs yolculuğundan bir farkı yok.
- tastamam şahsi gözlemimdir. rj100, md80, md88, md90, a319, a320, a321, b737, b378 tecrübelerim itibariyle airbus üretimi uçaklar daha konforlu. ilk kez binecekseniz mümkün mertebe a319, a320, a321 uçağı olan uçuşları tercih edin. kesinlikle daha rahat yolculuk yapacaksınız. ya da etmeyin keyfiniz bilir.
- sakız alın 1 paket.
- havalimanına erken gelin. geçen yıl ahl'nın rötarsız uçak kaldırmama yemini ardından shgm'nin uygulamaya koyduğu yüksek cezalar nedeniyle mağdur olmayın. korkmayın cezayı size değil havayolu şirketine yaslıyorlar. şirketler de bu yüzden mümkün mertebe uçağı zamanında kapatıp uçmanın derdinde. overbooking dalgası mevcut bir de son dönemde. farazi 180 kişilik uçağa 200 bilet satılıyor ve 50 dk kala 180 yolcu check-in işlemini yaptırıyor. kalan 20 kişi içinde olmak istemezsiniz. aksi durumda bir sonraki uçuşu bekleyecek ve havayolu şirketinin çeşitli yalamalıklarına maruz kalacaksınız.
- havalimanına giriş öncesi eğer ki çok yükünüz yoksa -valiz değil de sırt çantası gibi- uçak altına bagaj vermeyin. belirtmekte fayda var kabin içerisinde taşınması yasak olan şeyler yükün azlık çokluk oranına bakılmaksızın uçak altına verilir. -kesici delici yanıcı parlayıcı muhteviyat alınmayabilir de-
- teknolojiyle alakanız varsa ve fazla yükünüz yoksa uçuştan 24 saat önce online check-in yapın. istediğiniz -exit'ler hariç- tüm koltukları seçme şansınız olur.
- havalimanına girerken üzerinizdeki herşeyi -elbiseleriniz kalsın- çıkarıp bir çantaya koyun ve x-ray kapısından rahat rahat geçin.
- sakız alın 1 paket.
- online check-in yaptırdıysanız bir önceki söylediklerimi hiç bozmadan direkt arındırılmış alana geçişe kadar sürdürün ve biniş yapacağınız kapıya yönelin.
- online check-in yapmadıysanız 1.5 saat kadar erken havalimanında olun. rush hour'a denk gelirseniz kuyruklar nokia'nın yılan oyunu gibi oluyor böyle, dolanıyor alan içerisinde. uçağı kaçırabilirsiniz bile.
- uçak altına verilecek bagajlarınızı iyi belirleyin. 100ml ölçülerini aşmayacak muhafazalara izin veriliyor. 100ml parfüm 1 şişe, diş macunu 1 tüp gibi. toplamı 100ml değil. hepsinden alabilirsiniz ama 100ml aşmayacak kutularda olmalı. bu kriterlerdekileri yanınıza alabilirsiniz.
- havalimanında tanıdık aramayın boş yere. eltimgilin oğlu orada çalışıyor diye koca havalimanını onun emrine amade zannetmeyin. herkes herşeyi yapamıyor.
- sakız alın 1 paket.
- erken gittiniz, check-in yaptınız ve biniş kartınızla arındırılmış bölgeye geçtiniz. sürekli olarak anonslara kulak verin ve feeds screen denilen bilgi ekranlarına göz atın. kapı değişir gözünüzden kaçar mal gibi kalırsınız ortalıkta.
- velev ki hiçbir değişim olmadı. gittiniz kapıya. allah rızası için ekmek kuyruğuna girer gibi sıraya girmeyin o kapının önünde. o tayyarenin götü de başı da aynı yere gidiyor. zaten koltuğun belli. mal gibi bekleme abicim ablacım ayakta. yorma kendini. oturacak yığınla yer var.
- sakız alın 1 paket.
- sıranız geldi, kapı açıldı ve uçağa yol almaya başladınız. hemen uçak girişinde cabin crew'a rastlayacaksınız. yavşamayın, sulu sulu espriler yapmayın. gülebilirler ama salak olduğunuz için.
- cabin crew'a ilk kez uçağa bindiğizi mutlaka belirtin. size karşı daha özenli davranmalarını isteyin. neticede işleri garsonluktan ziyade uçak içi güvenlik. yanlışlıkla yapacağınız bir eylemin önüne geçmelerini sağlayın. korkmayın kimse taşak geçmez.
- iç hat uçuşlarında çoğunlukla tek koridorlu airbus ya da boeing uçağı mevcut. a ve f cam kenarı c ve d koridor tarafı koltuklardır bu uçaklarda. 26 ile 30 arası koltuk sırası bulunur.
tavsiyem mecbur kalmadıkça uçağın en arkasında seyahat etmeyin. koltuk yatmıyor.
- thy 13. sıra uygulaması başlattı bu yıl. rakam uğursuz falandı da artık kimse siklemiyor. 13. sıra boeing için exit dediğimiz kanat üstü çıkış kapıları. koltuklar nisbeten biraz daha geniş. ilk defa binenler o koltukları tercih etmesin. olmaz ama, olabilecek bir sorumlulukta vebal almayın başınıza.
benim tavsiyem 16-17-18. sıralardan -kanat bitimi- kendinize koltuk seçmeniz.
- baş üstü dolaplarının hepsi size ait değil. belli metreküp alanınız var ve bunun bokunu çıkarmayın. başka yolcular da sizinle birlikte seyahat ediyor. saygılı olun.
- en önemlisi, eğer yanınıza oturan kişi sizin gibi ilk kez uçan birisiyse mutlaka yer değiştirin birisiyle. birbirinize gerçek anlamda zarar verebilirsiniz.
- o cep telefonunuzu önce uçuş moduna alın. sonra kapatın. tırmanma hitamında çok süfer bir manzara yakalarsanız açıp fotoğrafını çekin ve yine kapatın telefonunuzu. instagram'da indikten sonra paylaşırsınız.
unutmayın ki havacılıkta kurallar kan'la yazılmıştır. yürürlükte olan her kural yolcu emniyeti için yaşanan kaza/kırım olayları sonucunda koyulmuştur.
mazallah olmaz ama dümen kilitlenir ve stall'a geçerse uçak ardınızdan iki salla bir bağla töreni de yapılmaz. çünkü geriye parçanız kalmaz.
- sakız çiğnemeye başlayın!
- tayyare pist başı yaptıktan sonra çok kısa bir süre içerisinde koşma'ya başlar ve lan noluyor derken, önce koltuğunuza hafifce itildiğinizi hissedersiniz. tam buna alışmaya çalışırken burun kalkar ve tırmanmaya başlar tayyare. bu süreç türkiye içerisindeki irtifa ortalaması olan 7000-10000 metre yüksekliğe çıkana değin takribi olarak 15 dakika sürer. ilk 5 dakikası 50derecelik bir açıyla gökyüzüne yol alırsınız. sonraki 10 dakikada bu açı daha da düzleşir ve nihai irtifada tayyare düz hale gelir. tüm bu süreçte kemeriniz bağlı olsun. olası turbulance -hava boşluğu- durumunda kafanızı baş üstü dolabına geçirip yaralanmayın.
hava boşluğu adından anlaşılacağı üzere hava boşluğudur. tayyare dediğin de mevcut olan havayı motorun ön tarafından alarak motor vasıtasıyla yüksek kuvvetle iterek hareket eder. ortada hava yoksa kısa süreli irtifa değişikliği olur. üklemizde çok geniş hava boşlukları olmasa da aldığım bilgiler ışığında bazı bölgelerde 300 metre irtifa kaybettirdiği olmuş. rakam konusunda emin değilim.
- sakız çiğneyin!
- tırmanma bitti ve normal seyire başlandı. thy-sxs-anadolujet-onurair-atlasjet ise eğer firmanız (iç hat tabii ki) ikram hizmeti için cabin crew koşuşturmaya başlar. size sunulanı nazikçe alın. neticede ömrünüzde yediğiniz en pahalı yiyeceklerden biridir. verileni alın çekinmeden. pegasus ise yanaşmayın. malum paralı onların uçak içi hizmet ve ikramları.
- efendi efendi yolculuğunuzu yapın. 500 saat civarı uçuşu olan biriyim. halen cam kenarı isterim. 2 sebepten, ya ossura ossura uyumaya başlarım daha push-back yapılmadan ya da hava durumuna bağlı olarak manzarayı seyrederim. uçakta uyumak ilk seferde zor gelebilir. keza cam kenarında oturup dışarıya bakmakta. sonraki seferlerde alışırsınız.
- uçağın kanatları esner. bunun bilincinde olun. zaten tasarlanma amaçları da belli gerilimlere karşı koyarak tayyareyi havada tutacak şekildedir. gerildiği sürece sorun yoktur. sorun koparsa olur ki durduk yere olan kaza/kırım olayı havacılık tarihinde bir elin parmakları kadar yoktur bile. dışarıdan birşey çarpması durumunda salavat getirmeyi ihmal etmeyin yine de.
- yanınıza oturan insan(lar)la küçük sohbetler edin. eğer uzün süredir uçuyorlarsa sizi rahatlatacaklardır konuşmalarıyla. en azından onlara bakarak siz de rahat hissedecek, korkunuzu bastıracaksınızdır.
- korkuyorsanız eğer, ilk kez uçağa bindiğinizi yanınızdaki yolcuya mutlaka söyleyin.
- sakız çiğneyin!
- ikram servisinin bitiminden az bir zaman sonra kaptan seksi bir ses tonuyla iniş için alçalacakları anonsunu yapar ve çözdüyseniz eğer yeniden kemerlerinizi bağlamanızı ister.
- sakız çiğneyin!
- uçak inişe geçti ve hatırlı derecede burun yeryüzüne döndü. eğer ki çok kötü bir havada -şiddetli yağmur, kar fırtınası- seyahat etmiyorsanız camdan dışarıyı gözleyebilirsiniz. yok hava koşulları kötüyse mümkün mertebe kapatın pencere güneşliğini. bakmayın dışarıya. bulut içindeyken bi sikim göremeyeceksiniz. göremediğiniz için de konma sizin adınıza bitmek bilmeyecektir. 10-15 dakikalık süre hayatınızın en çekilmez saatleri gibi gelebilir size. siz siz olun dediğimi yapın cam kenarında oturan abiler ablalar ve kardeşler. ara koltuklardaysanız da kapatın gözlerinizi. uyuyormuş gibi yapın. uyuyorsanız zaten sorun yok.
- iniş esnasında 12-16 arası sıradakiler uçağın altından gelen garip seslere aldırış etmesin. landing gear ismiyle bilinen iniş takımları açılmaktadır. konma için hız düşürme amacıyla belli irtifaya gelindiğinde açılır bunlar ve hatırlı bir gürültü çıkartır. birkaç sefer sonrasında alışırsınız. endişelenmenize gerek yoktur.
- sakız çiğneyin!
- bulut tabanını geçtiniz ve yeryüzü nesnelerini net bir şekilde seçebilir hale geldiyseniz çok kısa sürede tekerlekler temas edecektir. 80 tonluk birşeyin saatte 250-300 km hızla giderken yere konması takdir edersiniz ki pek yumuşak olmaz. endişelenmeyin.
- iniş ve kalkış esnasında benzer durumlar cereyan eder. pic uçağı manuel olarak kontrol ettiği için sağa sola yalpalama düz seyirden fazla olur. insan oldukları için normaldir bu durum. korkmayın. önce kendi canlarını düşünüyor pilotlar da.
ekstrem bir durum olsa da bunu not düşmem gerekiyor.
nedir bu diyeceksiniz. fırtınalı havalarda -kar yağmur fark etmez- tayyare maruz kaldığı rüzgar hasebiyle kontrolü zorlaşan bir araçtır. özellikle iniş ve kalkışlarda. kalkışta pek fark edilmez belki ama inişte need for speed'den aklınıza gelmesi muhtemel olan şekilde line'ı -pist çizgisi- görmeniz durumunda endişe etmeyin. düşüyoruz diye bağırmayın, panik yapmayın. sizi korkutsa da tayyareyi sağ salim yere indirmek adına yapılan bir konma manevrasıdır. tayyarenin tekerlekleri yere basana kadar bayaa drift yaparcasına yan yan piste yaklaştığınızı görebilirsiniz. tam teker koyma anında pic rudder vasıtasıyla tayyarenin burnunu düzeltir ve sağ salim bir iniş gerçekleştirir. -antalya ve trabzon havalimanlarında karşılaşılabilir durumlar-
- sakız çiğneyin!
- sağ salim yere indiniz ve tayyare yavaşlamaya başladı. tayyare tamamiyle yavaşlayıp asgari hızda ilerlemeye başlasa bile o cep telefonlarınızı açmayın. açmayın abicim o uçak durmayabilir sizin sabırsızlığınız yüzünden. bir anda kendinizi körük yerine terminal binasına uçakla girmiş olarak bulabilirsiniz. zannetmeyin ki o karambolde beni bulamazlar. ortaya çıkan zararı size çatır çatır ödetebilirler. operatörlerden yolculardaki telefon numaralarının bağlantı kayıtlarını alabilirler. ülkemizde henüz olmamış olması, bu durumun yaşanmayacağı mealine gelmiyor.
tavsiyem, tayyare durduğu zaman açmanız yönünde.
- sakız çiğnemeyi bırakabilirsiniz artık. zaten çeneniz de yorulmuştur.
- kemerinizi çözebilirsiniz artık. lakin hemen ayaklanmayın. merdiven ya da körük uçağa yanaşacak, gerekli emniyet tedbirleri alındıktan sonra o kapı açılacak arkadaşım. otur oturduğun yerde. uçucu personel kimseyi uçakta yatırmaya meraklı değil. kapı açıldığı anda bir an önce çıkıp gitmenizi sizden çok onlar istiyor buna emin olun. oturun yerinizde. zaten 5 dakika içerisinde boşalıyor tayyarenin tümü. oturun abicim insanlar işlerini yapsın.
bunun kaza kısmı da var. alelacele yapılan körük yanaşması yüzünden geçtiğimiz aylarda ahl'de yolcu iniş/binişi esnasında körük takozu tam yerleştirilmediği için körük 1 metre kadar düştü. uçakta kapı neyim bırakmadı. şans eseri kimsenin burnu bile kanamadı derle ya aynen öyle. kimseyi acele ettirmeyin. 5 dakika size birşey kaybettirmez. atc pas geç dese 15-20 dakika gökyüzünde varyete yapacaksınız, az sabırlı olun.
- havalimanları genellikle yolcuları iyi yönlendirir. kafanıza göre hareket etmeyin. kalabalığa da uymayın. bagaj konveyörlerinin olduğu kısıma giderek feeds screen aracılığıyla uçuş numaranıza ait bagajların çıkış noktasını öğrenin. 5-10 dakika içerisinde bagajınızı almış olacaksınız.
olası bagaj kaybı, bagaj hasarı durumunda thy-sxs-anadolujet için tgs, geri kalanlar için havaş ve çelebi yer hizmetleri personeliyle hemen irtibat kurun.
- imkan dahilindeyse toplu taşıma araçlarıyla gideceğiniz yere gidin. ankara ve bodrum'da kesinlikle ve kesinlikle taksi kullanmayın. şirket ödese bile kullanmayın. çok yazıyor. vicdanınız sızlar.
benden bu kadar.
haricen merak edenler mesaj fasilitesiyle sevişebilir.
uçak korkunuz varsa hosteslerin tepkilerini inceleyip ''tamam lan hostesler gülüyorsa sıkıntı yok demektir'' gibi salakça yanılgılara düşmeyin onlar uçak düşse bile sırıtıyorlar.
Yükseklik korkun varsa cam tarafına oturma.
Uçak kalkışta sallanacaktır panik yapma.
Kulakların fena bir şekilde basınç altında kalacak ve burun damarların hassas ise kanayacaktır hazırlıklı ol.
Bunların hiçbirini yaşamak istemiyorsan ya hap iç ya da uçağa binme kardeşim.
uçak korkusu olanlar için... relax olun, korkmayın.. (demesi kolay amk biz ilk defa biniyoz) seslerini duyar gibiyim. mümkünse cam kenarına oturmayın. zaten sıkıntı çekilen iki şey var.
1-) kalkış aşaması
2-) iniş aşaması
kalkış aşaması pek sıkıntılı olmaz genelde .. inerken de elinizden geldiğince relax olun. *
ha bi de şunu da aklınızdan çıkarmayın. seyahatte en az kaza riskinin bulunduğu tek ulaşım aracı uçaktır. % 0.5 ihtimal var... en az ölüm riski desek daha doğru olur...
edit: ha bir de binmeden önce doktora bi gidin. uçak korkunuzu anlatın. önerdiği hapı kullanın. zaten bir kez deneyim sahibi olduktan sonra ne hap kalacak ne doktor elinizi kolunuzu sallayarak bineceksiniz uçağa.