ilk defa devlet yurdunda kalacaklara tavsiyeler

entry45 galeri0
    1.
  1. 2006 2007 eğitim öğretim yılını abdi palas'ta tamamlamış veteran bir eski öğrenci tarafından verilen fakat alemlere yalnızca bir öğütten başka bir şey olmayan tavsiyelerdir. amaç gençlerin gözü korkmasın.

    -yedek sıranızı çok takmayın. 1-2 hafta içinde sıra size gelebilir. ben 4800 küsürüncü yedekten girmiştim 2. haftada. büyük ihtimalle size de böyle olacaktır.

    -yurt görevlilerinin devlet memuru olduklarını unutmayın. devlet memurunu aşağılamak için demiyorum haşa fakat derdinizi her zaman anlatamazsınız ve her daim onlar haklıdır. tartışmayın. eyvallah deyip geçin.

    -size ilk olarak verilecek yastık, yorgan ve battaniye sizinle uzun zaman geçirecek. o yüzden beğenmediğiniz itemi hemen geri verin. ayrıca bunları bir yere götürüp mühürletmek zorunda değilsiniz. en klasik şakadır. yemeyin.

    -tuvalet kağıdı, tırnak makası, makas, bant, yara bandı, temiz havlu, temiz lastikli çarşaf, yastık kılıfı, ağrı kesici mutlaka ilk gidişinizde yanınızda olsun. bornozu ilk etapta kendinize yük etmeyin.

    -terlik çok önemlidir. ayağınızı terletmeyen, yakmayacak cinsten ve ortopedik olmalı.

    -yeni geldiğiniz için size abi çektirmek isteyenler olabilir. çok manyak değillerse altta kalmamaya özen gösterin. fakat kavgacı bir tavrınız olmasın. insan gibi efendi bir dille anlatın derdinizi.

    -biz kalırken aylık 60 tl yurda veriyorduk. yurt da bize 54 tl lik yemek fişi veriyordu. yani yurtta ayda 6 tl ye kalmış oluyorduk. bu avantajı başlarda çok iyi kullanın. yurt yemeklerinden tiksinmemeyi öğrenin. çevreyi tanıdıkça ekonomik ve temiz lokantalara doğru kayın.

    -kettle edinin. gecenin 2 sinde canınız kahve çekebilir.

    -6 tl nin içinde elektrik olmadığından elektriği koridorlardaki prizlerden kaçak olarak çekeceksiniz. yapacak bir şey yok. prizin odanıza olan uzaklığına göre bir uzatma kablosu alın. ara ara gece nöbetçi kalan memurlar bu kabloları toplamaya çıkarlar. en alt katlardan başlayacakları için alt katlardan arkadaşınız olsun. arama anında erken istihbarat, sizi ekstra bir 20 tl kablo masrafından kurtarır.

    -kantinler ve çalışma salonları sosyal ortamlardır. genelde aynı üniversite veya bölüm öğrencileri pergelinden, notundan, maketinden vs. birbirini tanır. zaten okuldan da göz aşinalığınız olacaktır.

    -bilgisayarınızı götürmek için acele etmeyin. en azından ara dönemi bekleyin. çalınırsa üzülürsünüz. ortamı tanıyın. güvenirseniz getirin.

    -dolap kilidiniz ahır kapısı kapatacak ebatlarda olmasın. bu haliyle daha çok dikkat çeker. orta boy ya da küçük kilitler idealdir. anahtarlı kilit kullanın. şifreli kilitler daha çabuk bozuluyorlar.

    -yurtlarda çok saçma bir sistem olarak öğrenciler gelir düzeyine göre yerleştirilir. yani gelir düzeyi en alt kattan en üst kata doğru artar. bunun kayıt sırası ile bir alakası yoktur. en alt katlar daha çok çiftçi, küçük esnaf, işçi çocukları iken üst katlara doğru memur, öğretmen, müsteşar vs. diye gider. kaldığınız kattaki öğrencilerin çoğu anlaşabileceğiniz düzeyde ve kültürde olacaktır. bu sistemin hem iyi hem kötü yanları var. o ayrı konu.

    -biz x liyiz asarız keseriz moduna girmeyin. herkes insan herkes kardeş. ama tabii ki ezilmeyin. kavga sınırında dolanmadan caydırıcı olun.

    -küçük yerden geliyorsanız yeni kültürler ve dillerle tanışmaya hazır olun. yadırgamayın. zira siz de onlara acayip görünüyorsunuz.

    -dini günlerde lokum dağıtılabilir. güzel gider. yiyin.

    -ara döneme kadar ortamı tanıyın. içki vb. olaylara yurt dahilinde girmeyin. çevreyi tanıdıktan sonra allah ne verdiyse dalın.

    -oda arkadaşlarınızla iyi geçinmeye çalışın. baktınız olmuyor hemen başka odaya naklinizi isteyin. olmadı yurttan naklinizi isteyin. üstelemeyin. karşınızdaki annesine "eşşeğin siki" diyen 10 numara bir manyak olabilir.

    -banyolardan ve tuvaletlerden sizden önce nasıl bir yaratık çıkmış olabilir diye düşünmeden başka kabinler arayın. sabah temizliğinin ardından banyo en temizidir.

    -yurt 7/24 yaşayan bir organizmadır. gece canınız sıkılırsa kendinize bir yer belirleyin. bu bir pencere önü olabilir, bahçede bir ağacın dibi olabilir. orda vakit öldürün.

    -mutlaka ve mutlaka yedek yiyecek ve suyunuz olsun. en azından sabaha kadar idare etsin. kantin açılınca gidin istediğinizi yiyin.

    -milli maç haricinde kantinde maç izlemeyin. kavgalar bir anda ateşlenir ortada kalırsınız.

    -mümkünse kantinde hiçbir şey izlemeyin. kalabalık olduğu zamanlar çok uğramayın. bu zamanlarda da illa sosyal olacam derseniz çalışma salonlarında takılın.

    -mp3 çalarınızı yanınıza alın. geceleri hiç tanımadığınız 4 kişi ile yatmak başlarda zor gelebilir.

    -hiçbir siyasi gruba dahil olmayın. asla. asla ve asla. siyasi renginizi de çok belli etmeyin. ideolojik yaklaşımlardan kaçının.

    -efendi olun, delikanlılığı bırakmayın. gül gibi geçinir gidersiniz. yurt hayatı doğru koşullar sağlanırsa gerçekten güzeldir ve insan hayatında yaşanması gereken bir deneyimdir. tadını çıkartın. geberene kadar bekarsınız artık.
    41 ...
  2. 2.
  3. Görmüş geçirmiş birinden (bkz: mellonnim) * alınıp evden ilk defa bu kadar uzaklara tek başına gidiliyorsa uygulanması gerekenlerdir.
    2 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. cemaatlere göre içki ve sigara konusun da rahattır ama cemaat evleri daha temizdir.

    benim tavsiyemse sağlam ortam ve arkadaşlar edinip eve çıkın. para konusunda sıkışsanız bile sağlam arkadaşlarınız sizi bırakmaz.*
    2 ...
  7. 5.
  8. biraz paraya kıyın ve özel yurtta kalın.
    0 ...
  9. 6.
  10. oda arkadaşınızla hemen ''can ciğer kuzu sarması'' olmayın . sonra çok çekersiniz.
    3 ...
  11. 7.
  12. mutlaka kilidi olan bir çanta dolap vs. edinin.
    yurt teşkilatına hiçbir zaman ısıtıcı ve benzeri elektronik aletlerinizi göstermeyin.
    hiçbir zaman siyasi görüşünüzü belirtmeyin.
    mutlaka batak ve türevi oyunları öğrenin yurtta sıkıntınızı alır.
    2 ...
  13. 8.
  14. hamamböceklerine çok olumsuz bakmayın derim. o kadar pis adamın olduğu yere gelmeleri doğaları gereğidir nihayetinde.
    2 ...
  15. 9.
  16. Hemşehrilerinizi bulun. onlarla daha iyi anlaşabilirsiniz.
    2 ...
  17. 10.
  18. 11.
  19. insanlara tepeden bakmayın, çok sinir bozucu oluyorsunuz ve bir psikopatın eline düşerseniz paçayı kurtaramıyorsunuz.
    3 ...
  20. 12.
  21. ilk gün şakasına kanmayın. Bir arkadaşa yatağını müdürden mühürlet ondan sonra kullan demişler aman siz yemeyin *
    edüt: kimseye ilk günden borç vermeyin.
    2 ...
  22. 13.
  23. 14.
  24. 15.
  25. 16.
  26. ccc devlet yurdu reyiz ccc lere dikkat edin diyerek vereceğim tavsiyedir.
    2 ...
  27. 17.
  28. oralarda cemaatçi kimseler de olacaktır.Sizi cemaate kazandırmak isteyeceklerdir. Sakın onlara kanmayın. özellikle f tipine.
    0 ...
  29. 18.
  30. sabah herkes uyurken tuvalete kalkmayın,dışarıdaki temiz havayı bir kere çekince tekrar o odaya giremeyebilirsiniz.
    0 ...
  31. 19.
  32. metin olmaya çalışın, göreceğiniz ve yaşayacaklarınız size hayat dersi niteliğindedir. yakınlarınızı sürekli arayıp hal hatır sorun, haklarını helal etmelerini de isteyin ve son olarak çabuk o yerden çıkın!
    0 ...
  33. 20.
  34. her üniversite öğrencisinin tatması gerektiğini düşündüğüm durumdur. evet evet devlet yurdunda kalmalısınız bir süre burda yaşadığınız anılara herşey değer. tavsiye vermeye gerek yok bence. yaşayarak herşeyi güzelce öğrenebilirsiniz. *
    3 ...
  35. 21.
  36. aklıma geldikçe yazmaya devam edeceğim tavsiyelerdir. 5 sene olmuş bütün detayları hatırlamak zor.

    -bazı yurtlarda yemek fişleri dolaptaki yiyecek ve içeceklere geçerli olmuyordu. örneğin kolayı ya da soğuk suyu yemek fişiyle alamıyordunuz. karamsarlığa kapılmayın. bu tür ihtiyaçlarınızı dışardan giderin.

    -kış günleri odanın penceresine sıkıştırıp dışarı bıraktığınız poşetiniz en güzel buzdolabıdır.

    -koridorlarda çok gürültü yapmayın. çoğu yurtta ses yalıtımının s si yoktur. milleti rahatsız etmeyin.

    -kendiniz olun. labada lubada her lafa atlayan bir tip değilseniz tabii ki. ortamın reyizi olacağım olayına da girmeyin. arkadaşlarınızla arkadaş gibi davranıp saygı gösterin.

    -gece horlayan arkadaşınız olursa dürtün. çekinmeyin.

    -odaların kapılarında kilit olmaz. eğer odada tek kaldıysanız ve bazı aktiviteler yapacaksanız dikkatli olun. yakalanırsanız taşak oğlanı olursunuz. banyo en idealidir.

    -kaloriferin üstüne bir bardak su koyun. odanın nemini sabit tutun.

    -odada uyuyan varken girecekseniz sessiz girin.

    -devlet yurdunda olduğunuz asla unutmayın. siyasete bulaşırsanız, kavga ederseniz, memurlarla tartışırsanız sonunda sicilinize "devlet yurdundan atıldı" yazarlar. haklı olduğunuz yerde tabii ki geri durmayın fakat "bu iş böyle gitmez bu idare adam olacak" tarzı yaklaşımlarda hep siz zararlı çıkarsınız. sicilinizde ömür boyu bunu taşımak mı yoksa akılcı davranmak mı? ve sonunda da hiçbir şey değişmez. müdür yine müdür, memur gene memur kalır. olan size olur.

    -kapıdaki görevlilerle tanışın. mesela canınız sıkılıyor gidin kapıdakilerle muhabbet edin. sizi tanısınlar. gece yurda 12 den sonra giremezsiniz. girmeye çalışırsanız zabıt tutmaya kalkarlar. çoğu zaman tutulmaz fakat otoriteyi korumak için onlara da yönetimden böyle talimat geliyordur. fakat gece vardiyası ile arayı sağlam tutarsanız sıkıntı yaşamazsınız.

    to be continued...
    4 ...
  37. 22.
  38. 23.
  39. 24.
  40. 1-paranıza ve değerli eşyalarınıza sahip çıkın.
    2-herkesle hemencecik iyi olmayın.
    3-tuvaleti insan gibi kullanın sifon çekmeyi öğrenin.
    4-banyoda 150 saat kalmayın adamın kafasını bozmayın.
    5-içtiğiniz içkilerin şişesini sabah imha etmeyi unutmayın.
    6-odada parfüm sıkmayın, hele ki uyuyan varsa.
    8-gecenin bi vakti odaya gelip hötönk diye ışığı açmayın.
    9-ranzanın üst katına ıslak çamaşır asıp alt katta yaşayanı ayar etmeyin.
    10-odaya bi yerlere mutlaka don asın. (bkz: ben o odaya yurt odası demem içinde don asılı değilse)
    11-soğan sarımsak yediyseniz koridorda uyuyun.
    başkasının yerine imza atacaksanız (hala var mı bu salak sistem bilmem amma) kılık değiştirmeyi unutmayın, o esnada gülme krizinden uzak durun, sokanları uyarın.
    12- personelle (özellikle de temizlikçiler) iyi geçinin, zira işinizin düşmemesi imkansızdır.
    13-farelere dikkat edin.
    14-bitlenmeyin.

    fazla şikayet etmeyin, sonra çok özleyeceksiniz.
    edit: imla
    1 ...
  41. 25.
  42. öncelikle;

    kıyamam.

    neyse konuya geçelim. öncelikle şunu kesinlikle unutmayın odaya sonradan gelen her zaman için dışlanır. sakın ''ilk hafta ders olmaz yea'' şeklinde bir umursamazlık yapıp 10 gün geç gitmeyin benim gibi. çünkü bi gidersiniz herkes kaynaşmış, muhabbetini kurmuş, odanın kurallarını koymuş vs. hiçbi söz hakkınız olmaz oda için. ilk günden gidin hatta 1 gün öncesinden gidin odanın sahibi tadında karşılayın gelenleri yavşaklık yapın falan. unutmayın ki kyk da arkadaşlıklar yavşaklıkla yürütülür. ha bi de ilk 1-2 ay herkes birbirini sever ve aşırı iyidir, sonradan gerçek yüzleri ortaya çıkar. o yüzden gözünüze 1 ya da 2 kişi kestirin ve onlarla samimi olun. kalabalık arkadaş grubunda mutlaka sorunlar çıkar.

    kızlar lafım size; sene boyu bacak, popo ve meme görmekten artık tüm kızlardan ve kendinizden tiksineceksiniz. buna hazırlıklı olun. yanınıza bol bol kitap alın çünkü bi süre sonra kız muhabbeti aşırı bayıyor. ağdasıydı, sevgilisiydi, fazla kilolalarıydı, makyajıydı, adet sancısıydı, alışverişiydi, murat bozuydu derken dipsiz bi kuyuya çekildiğinizi hissedeceksiniz. onun için okula gidin ve kendinize uğraşacak bi şey bulun, tüm gününüzü yurtta geçirmeyin. hatta yurda sadece yatmadan yatmaya gidin çünkü yurdun size katacağı hiçbi şey yok.

    yemekler şaplı bu arada yemeyin, kıllanırsınız. ilk hafta öğrendim sonra yemedim ben ama yiyen ve kıllanan arkadaşlarım var, çok fena çok.

    son olarak 1 yıldan fazla kalmayın, tadında bırakın.
    8 ...
© 2025 uludağ sözlük