1965'de isveç'de doğan ilhan Erşahin, müzik yaşamına oldukça geç başlamış. 16 yaşında ilk kez tenor saksofonu eline almış, 19 yaşında ciddi olarak etüd etmeye başlamış ve bugün başarıyla sürdürdüğü profesyonel müzik kariyerinin ilk tohumlarını atmış.
ilhan Erşahin, 20'li yaşlarında New York'da müzik kariyerini sürdürmeye karar veriyor ve ünlü müzik okulu Berklee'den aldığı bir burs ile Amerika Öyküsü başlıyor. "isveç çok fazla hayal gücüne imkan vermiyordu. New York farklı, eğer müzik söz konusuysa New York'la hiçbir şehri karşılaştıramazsınız" diyen sanatçı, ayrıca bu şehirdeki rekabetin gücünü de vurguluyor. Berklee Müzik Okulu'ndaki eğitiminden sonra italyan usta Joe Lavano ile çalışmalarına başlayan sanatçı, ardından Wallace Rooney, Jeff Williams, Cameron Brown, Victor Lewis, Eddie Henderson ve Valery Ponomarev gibi ünlü isimlerle sahneyi paylaşarak kariyerine devam ediyor.Berklee Müzik Okulu'ndan bu yana, on sene içinde, New York'un rekabet ortamında inandığı müziği adına çabalarını sürdüren sanatçı, bugün verdiği çabanın ürünlerini topluyor. Kendisi, her yetenekli sanatçı gibi, tabii daha fazlasını, daha iyisini amaçlıyor, yaratıcılığın sınırlarını her geçen gün biraz daha fazla zorluyor.
ilhan Erşahin'in Türkiye'de sahneye ilk adım atışı, tatil için Bodrum'a geldiği ve izleyici olarak bulunduğu bir caz klübünde oluyor, bundan tam 15 sene önce. Sahneye çıkıyor ve Nüket Ruacan, imer Demirer, Tuna Ötenel ve Nezih Yeşilnil'e eşlik ediyor, daha sonraları yaz tatillerinde sık sık Türkiye'ye gelerek The Marmara ve Roxy'de çalıyor ve 1994'de 4.Uluslararası Akbank Caz Festivali'nde dinleyicisi ile asıl buluşmasını gerçekleştiriyor. Ardından, 1996'da 3.Uluslararası istanbul Caz Festivali'nde çalıyor. 1997'de ise Eddie Henderson ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda basından ve izleyiciden büyük bir ilgi gören konserini gerçekleştiriyor.
Müzik eleştirmenlerine göre ilhan Erşahin'in geleceğin yıldızlarından biri olacağı kesin. Saksofon çalış tekniğini Sonny Rollins ve Joe Henderson gibi efsane isimlerle kıyaslıyorlar. Ama o, sürekli bir yaratıcılığın peşinde olduğundan, kendisini bu tür benzetmelerle sınırlandırmak istemiyor. Yaptığı müzikte Türk geleneksel motiflerinden funk müziğe kadar çeşitli ezgiler bulunduğunu ve her tür müziğe karşı açık olduğunu vurguluyor. Herkesi derinden etkileyen "Ezan"isimli bestesi bu tür çalışmalarının bir ürünü.
ilhan Erşahin'in 1995'de çıkan "She Said" isimli albümünde ilhan Erşahin'in dokuzu kendisinin, biri de Aşık Veysel'in "Uzun ince Bir Yoldayım" olmak üzere on kompozisyonu var. "She Said", sanatçının Özgün bir sound yakaladığı, akustik yapısıyla yer yer naif tatlar veren, zoru başararak sade kalabilen bir çalışması.
ilhan Erşahin, "She Said" albümünden sonra, bugüne değin, "Our Song", "Home" ve "Wax Poetic" ve "Virgo" olmak üzere dört albüm daha gerçekleştirdi.
Yurtdışı konserlerin yanısıra, daha önceki yıllarda ilhan Erşahin Trio ve "Wax Poetic" olarak Türkiye'nin çeşitli kentlerinde konserler veren sanatçı, son olarak Ekim 2001'de 11. Akbank Caz Festivali kapsamında, istanbul'da Eric Truffaz ile sahne aldı.
saksafon üstadı jazz kişisidir*.
(bkz: baadir) acayip sever ilhan babayı,
jazz sevmeyeni ve babaya laf edeni de msnden terlik fırlatmak suretiyle cezalandırır. ***
benim gibi jazz'ı uzaktan uzaktan dinleyen kişiler için bile ideal bir jazz müzisyenidir. home albümü gayet güzeldir. amma velakin takıldığım nokta, albümün kartonetinde isminin yazılışıdır. ilhan ersahin şeklinde yazmaktadır. kardeşim sen türk değil misin? hadi ben isveçliyim desen bile türk adı ve soyadı taşıyorsun. yaz kartonetine gururla ilhan erşahin diye türkçe harfler ile. korkma bundan. çoğu kişinin sevmeyip, atıp tuttuğu burhan öçal bile, türkçe harflerle ismini, dünyaya kabul ettirmiş. demek ki zor bir şey değil. ya da ben fazla alınganım.