ileri zekanın maşası din

entry1 galeri0
    ?.
  1. tanım: din olgusunun, yüksek zekaya sahip topluluklar veya bireyler tarafından şöminedeki korları maşayla harlayıp, onları kontrol altına almak için kurgulanmış yapı olması.

    yazarın bakış açısı;
    bilindiği üzere inanç, bir bireyin en zayıf noktalarından bir tanesidir ( bana göre herşeyi reddeden ateisler bile hiç birşeyin olmadığına inanırlar ki buda bir inanç şeklidir. aksini savunanlara karşı direk tepki gösterirler.). dünya üzerinde yaşayan toplumların çok büyük bir kısmı aynı dine inanmasalar da onlar için mantıklı gelen yazılı, çizili, köklü kaynaklara sahip faklı binbir kurguya inanmaktadırlar. çünkü insan inanma içgüdüsü ile yetişir ve bu güdüyü uygular.

    yazara göre bu zaaflarının farkında olmayan alt sınıf insanlar, bu zaaflar toplumları yönetmek için belli bir sistemi korumak için bilinçli topluluklar tarafından kurgulanmış ve yayılmıştır. dikkatli bakıldığında bütün olarak birbirinden farklı olan dinler detayda birbirleriyle çok kesişirler. bütünde çok faklı gözükmelerinin nedeni, dinlerin mimarlarının toplumun o an içinde bulunduğu kültürel, sosyal durumu baz alarak dinleri yapılandırmasıdır ki dünyayı 10 farklı parçaya bölsek( örnektir, daha fazlası gerçektir ) 10 farklı kültürle karşılaşılacaktır. bu 10 farklı kültüre ne yazık ki hiç bir kuvvet çok kısa bir sürede tek bir olguyu empoze edemeyecekdir. bunun için 10 farklı kültüre göre 10 farklı kurgu oluşturulacaktır ki bu günümüzdede görülmektedir. bu oluşumun ilk olarak asya'dan çıkıtığı kanaatindeyim. dinler basittir fakat o toplumu kontrol altında tutmayı başarır. nedeni ise toplumun kültürüne dayalı olarak ortaya atılmıştır. ilerleyen zamanda daha büyük kitleleri tek bir yumruk altında birleştirmek için daha kapsamlı ve daha fazla mantığa yatkın olgular ortaya atılmıştır ki günümüzdede geçerliliğini korumaktadır.

    tüm dinlerin yani toplumları kontrol altında tutmak için geliştirlmiş sistemlerin hepsinin amaçları bellidir ve çoğu aynı yola çıkmaktadır.

    -günümüz toplumunda "ahlaklı" olmakla tanımlanan, düzgün bir birey olmaktır. sen ne kadar ahlaklı olursan sisteme o kadar az zararın olur ve sistemi kuranlar o kadar çok beslenir.

    ( daha detaya girecektim sıkıldım )

    ki yanlış anlaşılmaları önlemek amacıyla;
    - bu entry tanrı yoktur demek için yazılmamıştır. hatta deist bir yazar tarafından yazılmıştır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük