zamanında kadar saat görmeme rağmen aklımda sadece şu anektodu bırakmış sıkıcı ve boş bilgilerle dolu ders.
"orta çağda avrupa'da ekonomik buhran başlar. verimli araziler çok kötü kullanımdan ötürü yetmez. kıtlık başlar. Fakat ardından, veba salgını başlar. milyonlarca ( evet milyonlarca, o günkü nüfusun yarısına yakını)insan ölür. azalan nüfus sayesinde ekonomi normale döner."
marmarma üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi iktisat bölümünde birinci sınıfta dönemlik olarak gösterilen,ağırlıklı olarak ortaçağ avrupası (bkz: erken ortaçağ) (bkz: ileri ortaçağ) (bkz: geç ortaçağ) işlenilen ders.
iktisat ne kadar sayısal ağırlıklı olsa da bu sözel ders adeta baş belasıdır. 1 kerede ver kurtul derler bizim kampüste yoksa ipin ucu kaçar şeklinde korkutulursun ve haklıdırlar. sonra deliler gibi makaleler okursun sürekli sürekli.. başka dersin yokmuşcasına..dersi verdikten sonra da bakış açının ne kadar geliştiğini görür, yorumlamaya başlar hatta işin felsefesine inersin..
karadeniz teknik üniversitesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, iktisat bölümü 2. sınıfta okutulan ve senelerdir Doç. Dr.Ahmet HACIiBRAHiMOĞLU nun verdiği ders.
eğer iktisat tarihi kitabından anlatılıyorsa çekilmeyecek derstir.
zira iktisat tarihi kitapları genelde "zenginliğin kaynağı altındır. diyen merkantilistlerden başlar ve devam eder. unutulmaması gerekir ki kabil ve habil'den beri dünyada ticaret vardır ve o zamandan beri "kıt kaynaklar ile sınırsız insan ihtiyaçları" karşılanmaya çalışılmıştır.
hadi be! dünya tarihi avrupanın askeri ve ekonomik yönden yükselişe geçmesi ile başlamamıştır. bize okuttukları paçavradan başka bir şey değildir. işte yeteneklerimiz böyle şeylerle köreltiliyor.
(#1938702)
iktisadi düşünceler tarihi olarak da geçen dersin adıdır. hocaların hocası recep kök'ten almak hem bir keyif hem de acı verici bir tecrübedir. zira kendisi finalde 140 puanlık soru sormakta ancak 50-60 alabilen şanslı kesim azınlığı oluşturmaktadır.
belirli bir doğuş tarihi yoktur.
önerilen tarihlerden birisi adam smith'in meşhur milletler serveti adlı kitabının yayın tarihi olan 1776'dır.
bir diğeri ise, harvard üniversitesinde sir william j. ashley için özel olarak dünyada ilk iktisat tarihi kürsüsünün kurulması 1892'dir.
bunlar yerine uzun bir dönem içinde bağımsız bir bilim alanı olma özelliğini kazandığını belirtmek daha doğru kabul edilir.
iktisat okuyan bir insanın 4 yıllık eğitim hayatı boyunca alabileceğin en sıkıcı en bayık derstir açık ara..
Özellikle de istanbul üniversitesi iktisat fakültesindeyseniz.. Hocanın ismini bilinç altımın en ücra köşelerine ittiğim için şu an hatırlayamıyorum ama gerçekten derslerini kendi kitabından birer birer okuyan, ders esnasında çiçek olup dinlemenizi isteyen tam bir ilkokul öğretmeni kafasındadır.
Hocasına göre sevilip sevilmeyeceği belli olacak derstir. Mikro ve makro derslerinde teorisi anlatılan konuları, daha geniş bir perspektiften iktisadi açıdan görmeyi sağlar. Uzun kitap ve okuma metinleri ile ünlüdür.
iktisat tarihi dersi ile anlatılanlar aslında avrupa'nın iktisat tarihidir. çünkü çağdaş anlamda iktisat sistemleri avrupa'da ortaya çıkmıştır ve bir zamanlar tüm dünyayı avrupa yönlendirdiğinden sistemlerini herkese kabullendirmişlerdir.
böyle bir girişten sonra şunu söyleyebilirim ki eğer türk iktisat tarihi, siyasal olaylarla paralel okunursa bilgi donanımı açısından fazlasıyla gelişmenizi sağlar. bazı siyasal olayları daha iyi anlamanızı sağlar.
Hocası düz tarih anlatınca iktisat bunun neresinde dediğiniz ders.
(Edit:madem sade tarih anlatacaktin kasmayıp düz tarih hocası olsaydın bi lisede be kardeşim)