ikona

entry11 galeri6
    11.
  1. Okuma yazma bilmiyim uykum geliyı vs pek az insanın okuma bildiği devirlerde incil'de geçen hikayeleri okuma yazma bilmeyen insanlara hatırlatma amacıyla pencere camlarına da resimler yapılmıştır demişti rahmetli muşlettin amca...
    0 ...
  2. 10.
  3. doğu kilisesi, platonik fikirlerin etkileri altında kaldığı, için dünyevi resimlerin, insanı ilahi güzelliğe kılavuzlayan bir vesile olduklarını kabul eder demişti rahmetli muşlettin amca...
    0 ...
  4. 9.
  5. Muazzam sanat eserleri. Bayılıyorum böyle eserlere ...

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1997849/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1997850/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1997851/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1997852/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1997853/+

    ikona (Yunanca εἰκών) Doğu Ortodoks Kilisesi, Oryantal Ortodoksluk, Katolik ve bazı Doğu Katolik Kiliselerinin kültürlerinde en yaygın şekli resim olan dini bir sanat eseridir. Türkçeye Fransızca icône sözcüğünden geçmiş olan kavramın kökeni
    Yunanca eikon "benzerlik, resim, portre" sözcüğüdür. Bu sözcük ise yine Yunanca eikenai (gibi olmak) kökünden gelir. En yaygın konular; Mesih, Meryem, azizler ve meleklerdir. Özellikle bir veya iki ana figür üzerinde yoğunlaşan portre tarzı görüntülerle ilişkili olsa da, terim aynı zamanda Doğu Hristiyanlığıtarafından üretilen ve anlatım sahneleri de dahil olmak üzere çeşitli sanatsal basındaki dini imgelerin çoğunu kapsar.

    ikonalar ayrıca metal, döküm taş, kumaş üzerine işlemeli, ahşap üzerine boyanmış, mozaik veya fresk işlerinde yapılmış, kağıt veya metal üzerine basılmış vb. şekilde olabilir.

    Doğu Ortodoks geleneği, Hristiyan ikonalarının üretiminin Hristiyanlığın ilk günlerinden bu yana devam ettiğini ve o zamandan beri süregelen bir gelenek olduğunu iddia ediyor. Modern akademik sanat tarihi, ikonalar daha önce var olmuş olsa da, geleneğin sadece 3. yüzyıla kadar izlenebileceğini ve Erken Hristiyan sanatından sağ kalan ikonaların daha sonra olanlarından büyük ölçüde farklı olduğunu düşünmektedir. Daha sonraki yüzyılların ikonaları, çoğu zaman hayatta kalsa da, genellikle 5. yüzyıldan sonraki ikonalarla yakından bağlantılı olabilir. ikonaların yaygın imhası, 726-842 arası Bizans ikonoklazması sırasında meydana geldi, ancak bu, ikonaların uygunluğu sorununu kalıcı olarak çözdü. O zamandan beri ikonalar Batı kilisesinin resimlerinden çok daha büyük bir tarz ve konu sürekliliğine sahip oldu. Aynı zamanda değişim ve gelişme oldu.

    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/ikona
    3 ...
  6. 8.
  7. kiliselerin duvarlarını kaplayan resimlerdir. genellikle isa ya da meryem'in resimleri kullanılır.
    0 ...
  8. 7.
  9. ikon veya ikona, doğu kiliselerince kutsal sayılan kişi ve olayların duvar, mozaik veya ahşap üzerine yapılmış temsili resimleridir.

    başlangıçta belki bu denli sanatkârane olmayan ikonalar, gelenek güçlenip diğer toplumlara da yayıldıkça, hem bir sanat dalı olmuş, hem de dinsel kültürün değişmez bir unsuru haline gelmiştir. *

    doğu roma döneminde 6. yüzyıldan sonra hristiyan dünyasında çok yaygın olan bu resim sanatı, geleneksel roma portre sanatından esinlenmiştir. genellikle çam ve ıhlamur ağacı olmak üzere ahşap levhalar üzerine yapılan ikonalarda, hz. isa ve hristiyan azizleri gibi kutsal kişiler paneller içinde cepheden betimlenmiştir.
    0 ...
  10. 6.
  11. rus ve ortodoks yunan kiliselerinde kutsal sayılan hz isa, meryem ana ve azizler gibi kişi ve bunlarla ilgili tasvirlerin duvar, mozaik veya ahşap üzerine yapılmış temsili resimlerine verilen isim.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1066090/+
    2 ...
  12. 5.
  13. doğu kiliselerinde isa, meryem ve azizlerin tahta pano üzerine yapılan resimleridir. 6. ve 7. yyda tapınmaya dönüştüğü için 8. yyda 3. Leon ikonakırıcılık hareketini başlatmış ve sonuç olarak birçok tahribata yol açmıştır.
    1 ...
  14. 4.
  15. ikona doğu kiliselerinde, başta isa olmak üzere bütün din büyüklerinin, ermişlerin resimlerine verilen addır. Genellikle kiliselerde, manastırlarda tahta üzerine yapılan resimlerdir. Özellikle isa ile Meryem'in ikonaları orta çağ da çok yaygındı. Dini törenlerde bu ikonaların önünde diz çöküp dua etmek, yalvarmak gelenek haline gelmişti. Zamanla ikonalar "tasvir" olmaktan çıkıp Meryem ve isa'nın yerini aldı. Bu sebeple Hıristiyan alemi uzun süre devam edecek ikona düşmanlığı güden ve onun dinin bir parçası olduğunu savunan din görevlileri tarafından derin fikir ayrılıklarına sahne oldu.
    1 ...
  16. 3.
  17. casusluk romanlarının usta yazarları alan furst ve daniel silva' nın izinden giden neil olson ' un yazdığı inanç, sanat, tarih, macera ve entrikanın iç içe geçtiği sürükleyici bir roman.
    1 ...
  18. 2.
  19. kutsal kişi ve olayların tasvir edildiği figüratif resimlerdir.
    2 ...
  20. 1.
  21. Ortodokslarin tahta uzerine mum ve yumurtali boyalarla yaptiklari dini resim.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük