son 45 dakikası özellikle, akşam ezanına 45 dakika kala.
bir iddiada, güneş ışınlarının en düşük açıyla ve en çok radyasyon yüklü halde geldiği söylenir bu zamanda.
bir diğer iddiada da, vücudun çıkarması gereken toksik özelliği olan bir maddenin olduğu ve uyku durumunda vücudun bu maddeyi çıkaramadığıdır. Çıkarılamayan bu madde vücuda zarar veriyormuş.
insanı depresyona sokacak olan harekettir. bu zaman aralığında uyumak tatlı gelebilir. hele ki tv karşısında elinizde kumandanız, üstünüzde pikeniz ve pijamalarınız varsa ve kendinizi yorgun hissediyorsanız; bir anda mayışırsınız. fakat uyandığınızda ise, odanız kapkaranlıktır. uyumadan önce evi aydınlatan güneş, yerini karanlığa bırakmıştır. sanki bambaşka yerde, bambaşka zamanda uyanmışsınızdır. haliyle bu da insanı sersemletir. ağızda tatlımsı gibi tuhaf bir tat kalır ve içinizde garip, anlamsız bir hüzün hissedersiniz. aklınıza saçmasapan şeyler gelir. açarsınız damar bir müzik, kafayı vurup tekrar yatarsınız. evde tekseniz, etkisi artar.
uyandigimda okula gidecegim saatin geldigini sanmami fakat uykumu hic almamisim gibi hissetmemi saglayan uyku saatleri, havanin aydinlik olmasi gerekirken karanlik olmasi, sofrada kahvalti yerine kuru pilav gormem "nooluyo lan?" diye tepki vermeme sebebiyet verir.
iskoç asıllı yahudi bilimadamlarının yaptığı araştırmaların sonucuna göre zararlıdır, yani 1400 sene önce, rasulullah aleyhisselatü vesselamın söylediği şey, bugün artık bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır.**
(bkz: yüzsüzlüğün böylesi)
(bkz: he de geç)
hiç uyumadan geçirilen 70 saat civarı bir zaman sonunda bitap düşen bünye tarafından yapılırsa yaklaşık 24 saat sonra uyanmayla sonuçlanacak şeydir. insan akşamüstü 4 gibi yattığını hatırlamaktadır fakat uyandığında saate bir bakar ki öğlen iki! "geliyorum ya rabbi!" nidaları eşliğinde yataktan fırlanabilir.
yataktan kafanızı kaldırıp, tekrar kafanızı yatağa koymak isteyeceğiniz durumdur. Yüzünüzü yıkasanız dahi kendinizi bir acaip, mal, salak hissetmeniz normaldir. Bazen bu durum çok şiddetli olur, resmen aptala bağlarsınız(*). dinlenmek yerine daha çok yorgunluk verir. ömrü kısaltır.
alaca karanlığı görünce ne oluyor yahu kıyamet mi kopuyor falan dedirttirir.
sonrasında "sabah mı olmuş, ben ne kadar uyumuşum" gibi düşünürken akşam olmakta olduğunu farkedersiniz. yakıştıramazsınız..
dünyanın geoid yapısı ve güneşin dünya etrafındaki dönüşünden kaynaklı dünya ile güneş arasında bu saatlerde manyetik alan büyür,dünyaya gelen manyetik kuvvet artar.Haliyle bu saatte uyuyan biri bazal metabolizma durumunda olduğundan yani daha dingin halde olduğundan bu manyetik kuvvetten daha fazla etkilenir.Bilimsel açıklaması budur.