ikinci öğretim har(a)çları olarak adlandırılabilecek delidumrul harçlarıdır. öğrenciyi de müşteri haline getirmiş eğitim sisteminin utanmazlıklarından biridir.
2009 2010 eğitim yılı için yüzde 100 zam düşünülürken bakın yüzde 8e indirdik diyerek göz boyama taktiklerine mal olmuş öğrencilerden alınan paralardır.
bir dönem için 590 lira yatıracağımızı öğrenince okulun uzamasına bir kez daha küfrettiğim, okulu bırakıp iş hayatına atılmak için geç mi değil mi diye hesaplar yaptığım ve aslında harç değil bildiğimiz "haraç" olduğunu düşündüğüm zorunlu ödemelerdir. şimdiki aklım olsa okul falan okumaz 5 sene yatırdığım bu parayla iş kurardım be. insafsızlar.
fen-edebiyat fakültelerinde yaklaşık bin tl olan harçlardır. son yıllarda kontejanlar da arttı. yani 80 kişilik ikinci öğretim sınıfları var. herkesten bin tl aldıklarına göre yıllık sadece bir ikinci öğretim sınıfından 80 bin tl alıyorlar. peki bu sınıfın yıllık maliyeti 80 bin tl var mıdır derseniz bence yoktur.
sanki devlet şöyle düşünüyor: bu öğrenci ikinci öğretimi tercih ettiğine göre zengindir bu. sömürün!
mezun olalı 7-8 yıl oldu neredeyse.
ama ikinci öğretim harçlarının en ucuz olanının iletişim fakültesi olduğu haberini görünce, dedim ki devlet baba da anlamış, iletişim fakültelilerin iş bulamayacakları için hem okuma hem çalışma şanslarının olmadığını.
hükümete göre zenginlerin tercih ettiği 2. öğretimin, örgün öğretim harcını 5 e katlayan dönemlik ödenen parası.
örneğin kocaeli üniversitesi biyoloji bölümü 2. öğretim dönemlik harcı 640 türk lirasıdır.
1. öğretimde harçlar varken 1. öğretimlerin üniversite sınavında aldıkları puanla onların aldıkları puanları kıyaslarsak harçlarının da orantılı olduğunu göreceğimiz bir gerçekliktir. Sınava gir, yüksek puan al, aynı bölümün birinci öğretimine gir dedirten bir durumdur ayrıca. Madem harçlar sıkıntı senin için, otursaydın da o zaman üniversite sınavına girerken az daha fazla çalışsaydın diye düşündürür.
1. öğretim ve açık öğretim bu devletin öğrencisiyken 2. öğretimin hangi devlete bağlı oldunu merak ettirir. sorarım tayyip sen hangi inancın kafasını yasıyosun ?
ps ikinci öğretim ve birinci öğretim puanları her bölümde açık ara fark göstermemektedir.biliçlenelim
anlamadığım yüzde ona girdim ben. harç iadesi yapılacak. öğrenci sisteminde iade yapıldı diyor (-571 tl yazıyor) ama bankada para yok. daha önce başına böyle bir şey gelen var mı?
Devlet üniversitesinde okumanıza rağmen sanki özel okulda okuduğunuzu düşündürendir. Bir eğitim fakültesi öğrencisi olarak her dönem 513,50 tl yatırıyor olmak içimi burkuyor. Sırf istediğim, severek okuyacağıma inandığım bölüm için ikinci öğretimi seçmenin ve sırf özelleştirilen eğitime karşı olduğum için de tam burslu hiçbir özel üniversiteyi tercih etmeyip devlet üniversitesinde okumayı tercih etmenin bedeli bu olmamalıydı. Üstüne üstlük bir de katlamalı harç tatavası çıktı. Önce topyekün mühendislik fakültesi öğrencilerine, özel olarak da ikinci öğretim mühendislik fakültesi öğrencilerine geçmiş olsun, demekten kendimi alamıyorum.
Okumanın bile paraya, zenginliğe baktığı ülkemizden hepimize sabır, umut ve güç dilerim!