-duraklama dönemini başlatan padişah falan değildir. yükselme dönemine dahildir.
-sarayda cariye kovalarken ölmüş olduğu sadece rivayettir.
-toprak kaybetmemiştir, aksine ülke topraklarını genişletmiştir.
-babasının ermeni olduğu, hürrem'in aldattığı şudur budur saçmalıktır.
-tahta çıkması entrikalarla değil, sakinliği ve olgunluğu sebebiyle babasının kıyak geçmesinden ötürü olmuştur.
-gençliğinde kadına ve eğlenceye, iktidarı döneminde ise dine ve ilime düşkün bir hayat sürmüştür.
-çocuklarına bayezid hariç diğer kardeşlerinin isimlerii vermiştir.
-dedesi yavuz'un almak istediği yemen'i, babası kanuni'nin almak istediği kıbrıs'ı almıştır.
-muhteşem yüzyılda sanıldığı gibi lala mustafa paşa, bayezid'in değil selim'in lalasıdır.
-bugün endonezya'nın müslüman olmasında payı olan isimdir.
-şairliği başarılıdır. döneminde pek çok önemli mimari eser yapılmıştır.
özet: şahsen ben de sevmesem de, nefret edenlerinin yerin dibine soktuğu padişahtır. hakkında pek çok yalan hikaye uydurulur. iyi denebilecek az yönleri de olsa, bunlardan hiç bahsedilmez.
hayatı: seks yapmak, şarap içmek ve yemek yemek üçlüsünden ibarettir. devleti sokullu'ya ''al senin olsun çokta sikimdeydi'' diyerek emanet etmiştir. en iyisini yapmıştır, kim uğraşır bu kadar manyakla allasen.
süleyman'dan olma hürrem'den doğma, osmanlı imparatorluğunun 11. padişahıdır.
sanılanın aksine (biraz da hürrem den olması yüzünden) başarılı bir padişahtır. kıbrıs'ın fethi onun dönemindedir.
hastalıklarla doğmuş olan kardeşi cihangir ile payitahta oturacak en son şehzadeydi. öz abisi şehzade mehmet çiçek hastalığından vefat etti (kanuninin taht namzeti mehmet idi, ki türbesine taht konulmuştur) farklı anneden olan abisi şehzade mustafa babası tarafından boğdurulunca, sonradan sadrazamı olacak, hatta damadı olacak sokullu mehmet paşanın ve sadrazam rüstem paşanın desteğini aldı.
kardeşi cihangir'de vefat edince hayatta kalan diğer kardeşi bayezid ile taht mücadelesine girdi. dünyevi zevklere düşkünlüğü ile nam salmış olsada kardeşine karşı mücadelesinde yaşlanan babasının desteğini alan selim, kardeşi bayezid'i merkez ordusunun da desteğiyle konya ovasında yendi.
stratejik hata yapan bayezid, babasının ve osmanlının ezeli düşmanı iran şahı tah masb'a sığınınca halk desteğini kaybetti ve idam edildi.
kanuninin sağ olarak istediği ve selim'in kardeşi bayezid'in idamında rol oynadığı rivayet edilir.
hamamda cariye kovalarken düşerek yaralanıp kısa sürede öldüğü rivayet edilir.
nurbanu sultandan olma oğlu murad tahtı devralmıştır.
edit: dönemin meşhur şarabı için kıbrısı fethettiği yalandır, tamam adam şarap seviyormuş ama bu kadar da bokunu çıkarmayın.
Osmanlı sultanlarının onbirincisi ve islam halifelerinin yetmişaltıncısı.
Saltanatı: 1566-1574
Babası:Kanuni Sultan Süleyman - Annesi:Hürrem Haseki Sultan
Doğumu: 28 Mayıs 1524 Vefatı: 15 Aralık 1574
Şehzadeliğinde mükemmel bir tahsil ve terbiye gördü. Devlet idaresini ve teşkilatını iyice öğrenmesi için Anadolu'nun çeşitli yerlerine vali olarak gönderildi. Bu müddet içinde tahsiline devamla bilgi ve kültürünü artırdı. Babası Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'ın fethi sırasında vefat etmesi üzerine Kütahya'dan istanbul'a gelerek 30 Eylül 1566'da tahta çıktı.
Osmanlı Devleti'ndeki saltanat değişikliğinden istifade etmek isteyen devletler sulh yapabilmek için elçilerini istanbul'a gönderiyorlardı. Selim Han uzun görüşmelerden sonra Avusturya ile sekiz yıllığına antlaşma imzaladı (17 Şubat 1567). Buna göre, Kanuni'nin Zigetvar seferinde zaptettiği yerler Osmanlı Devleti'ne kalacak ve Avusturya imparatoru her sene Osmanlı Devleti'ne 30000 Macar altını vergi verecekti. iran ile yapılan bir antlaşma ile de Amasya sulhü yenilendi.
Bu sırada Yemen'de büyük bir isyan çıkmış ve Zeydi imamlarından Topal Mutahhar, Aden, San'a ve çevresini ele geçirmişti. 1568'de Yemen'e serdar olarak gönderilen Sinan Paşa, Süveyş Donanması kumandanı Kurdoğlu Hızır Reis'in desteğiyle isyanı kısa sürede bastırdı. Mutahhar'ın eline geçmiş olan bütün yerler alındı.
Osmanlı Devleti, Suriye ve Mısır'ı alıp, Kuzey Afrika'nın en mamur kısmına sahip olduktan sonra yol üzerinde bulunan ve korsan gemilerinin barınağı durumuna gelen Kıbrıs adasının alınması bir zaruret halini almıştı. Bu itibarla II. Selim Han bütün hazırlıklarını tamamladıktan sonra Lala Mustafa Paşa'yı Kıbrıs Serdarlığına tayin etti. Lala Mustafa Paşa bütün Avrupa devletlerinin yardım etmelerine rağmen 1 Ağustos 1571'de Kıbrıs'ın fethini tamamladı. Ancak Osmanlı Donanması 7 Ekim 1571'de Haçlı donanmasına karşı giriştiği muharebeyi kaybetti. Savaşta gemilerinin büyük bölümünü kaybeden Osmanlılar, ertesi sene denize daha büyük bir donanma indirmeyi başardılar. Bu sebeple Avrupalılar başarılarının meyvelerini toplayamadılar.
Osmanlıların 1569'da Don-Volga kanalını açmak üzere giriştikleri teşebbüslerden Rusların kışkırtmaları ve karşı koymaları üzerine bir netice elde edilememişti. Bu sebeple Selim Han, 1571 baharında Kırım Hanı'nı Ruslar üzerine akına memur etti. Devlet Giray Han, 120,000 kişilik ordusu ile Rus ordularını on binlerce zayiat verdirerek dağıttı ve Moskova'ya girdi. 150,000 esirle Kırım'a dönen Devlet Giray, bu zaferi üzerine Taht-alan lakabıyla anıldı.
1574'te Boğdan voyvodasının isyani üzerine Osmanlı kuvvetleri ile birlikte hareket eden Kırım kuvvetleri kısa zamanda duruma hakim oldular. Tunus meselesi ile de ilgilenen Selim Han, Kıbrıs'ın fethi sırasında ispanyolların eline geçen kalenin fethine Kılıç Ali Paşa ile Koca Sinan Paşa'yı memur etti. ispanyolların yıllardır tahkim ederek, hiçbir suretle zaptedilmez diye öğündükleri Halk-ul-vaad, Osmanlı ordusuna ancak otuz üç gün mukavemet edebildi ve 24 Ağustos'ta zaptedildi. 13 Eylül'de ise Tunus tamamen Osmanlıların eline geçti.
Selim Han, Tunus meselesinin hallinden sonra çok geçmeden 15 Aralık 1574'te rahatsızlanarak vefat etti. Mimar Sinan'a Ayasofya Camii avlusuna yaptırdığı türbeye defnedildi.
II. Selim Han, uzuna yakın orta boylu, açık alınlı, ela gözlü ve sarışındı. Avcılık ve yay çekmeye son derece meraklı idi. Şehzadeliğinde savaşlara katılmakla birlikte padişahlık müddetince bizzat iştirak etmedi. Tecrübeli ve bilgili bir vezir olan Sokullu Mehmet Paşa'yı hükümet işlerinde serbest bırakmakla en isabetli kararı vermiş ve sekiz sene muvaffakiyetli bir devir geçirmiştir.
Divan sahibi değerli bir şair olan Selim Han, aynı zamanda imarcı bir padişahtı. Kısa süren saltanat döneminde Türk ve dünya sanatının şaheseri sayılan Edirne Selimiye Camii'ni inşa ettirdi. Ayasofya Camii'ni tahkim ettirerek günümüze kadar gelmesini sağladı. Bunlardan başka, Mekke-i Mükerreme'nin su yollarının tamiri, Mescid-i Haram'ın mermer kubbeler ile tezyini, Lefkoşe Selimiye Camii ve Aziz Efendi tekkesi diğer hayratları arasındadır.
kanuni sultan süleyman ın oğlu içlerinde en hayırsızı.
yaptığı en iyi iş selimiye camisini mimar, sinan a yaptırması olmuş. hürrem sultan ın oğlu olan ikinci selim lakabı sarı sarı selim. osmanlı imparatorluğu bunun döneminde gerileme sürecine girmiş saraydan dışarıya çıkmamış. lakin boğdurulan şehzade mustafa padişah olsaydı bugün türkiyenin toprak sınırlara çok farklı olacaktı.
döneminde osmanlı devleti'nin güçlü hallerinin sürdüğü bir osmanlı padişahı. sefere bizzat çıkmaması ve yönetimi büyük ölçüde sadrazama * bırakması gibi nedenlerle aktif ve güçlü bir padişah olmadığı yönünde eleştirilere sıklıkla maruz kalmıştır. hakkında -az da olsa- ileri görüşlü bir padişah olduğu ve global politikaları sürdürdüğü yönünde olumlu yorumlar da vardır. döneminde hint denizi seferleri sürmüş (hatta açe sultanlığı 'na yardım için indonezya bölgesi'ne bile sefer yapılmış), ayrıca da kıbrıs alınmıştır. babası döneminden devam eden düşmanlıklar da sürmüş, inebahtı savaşı gibi olumsuz gelişmeler de yaşanmıştır.
özetle babası kanuni sultan süleyman ve adını aldığı dedesi birinci selim gibi padişahların gölgesinde kalmıştır. döneminde devletin güç ve ihtişamı sürmüş, ama duraklamanın izleri de hissedilmeye başlamıştır.