kullanılmış telefondur. türkiye de oldukça geniş bir pazarı vardır. hatta birçok telefoncu bu şekilde ayakta kalmaktadır.
birçoğunun, arızası mevcut olduğundan ikinci ele düşmüştür, alırken fatura alamazsınız ve bir kere o telefonu alıp, dükkandan ya da işportacının yanından ayrıldığınız vakit geri verme şansınız yoktur. dikkat edilmesi gerekir.
ve yine birçoğunun orijinal parçaları, yan sanayileri ile değiştirilmiştir...
ikinci el telefon alacaksanız inceliklerini hemen aktarıyorum; dokunmatikse ekranın, klavyeliyse tuşların hepsinin çalıştığına emin olun. Sonra telefonu şarja takmaslarını isteyin. iPhone'larda telefonun önceki sahibinin iCloud hesabı açık kalmışsa o telefonu kullanmanız imkansız. Androidlerde şimdilik böyle bir problem yok. Son olarak aldığınız telefonun IMEI sorgulamasını yapmayı da ihmal etmeyin. Bu sorgulamayı http://www.mcks.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.
Riskli bir alışveriştir. Başıma gelen bi olayı anlatıyım yaklaşık 1,5 sene önce bir iphone 5 aldım 1300 tlye o zaman sıfır fiyatı 2000 civarındaydı her neyse telefonu aldım ödemeyi kredi kartı üzerinden yaptım tabi acemiyim adam exstre fatura yerine geÇer dedi iyi bari dedim bende. Telefon Çok iyiydi sıfırdan farksız Çizik bile yok gayette memnundum taki telefon bir anda kapanana kadar. Aldığım yere görtürdüm telefonu pasaport kaydı yokmuş falan filan derken bana aynı model başka bir telefonu komşu dükkandan getirerek üstüne 200 tl vermem karşılığında yoksa bir ay beklemem gerektiğini elllerine düşerse arıycaklarını söyledi ama tabi güvenemedim ben kabul ettim el mahkum ak 200 tl verdim aldım telefonu. Aradan bir ay falan geÇmedeneve bi mahkeme kağıdı geldi bir haftaya karakola gitmemiz gerektiğini yoksa zorla götürüleceğimiz falan yazıyodu noluyo ak falan dedik neyse gittik ve öğrendikki o ilk telefon Çalıntı olduğu iÇin kapanmış siktiiiir ak bi telefon aldık bi mahkemelik olmadığımız kalmıştı. ifademiz falan alındı derken iki gün mahkeme sürdü. Mahkemeden bir ay sonra elimdeki telefonda kapandı ak zaten şarjı az gidiyodu şüpheleniyodum bişeylerden benim bi arkadaş telefon tamircisi ona götürdüm cevabı geÇmiş olsun işlemci yarra yemiş tamiri yok. hasssktiiir dedim ak bi gülemedik. Aldığım yere götürdüm bizlik bişey yok falan dedi bende mahkemeye veririm dedim adam da pişkin pişkin veeer dedi. Verdim mahkemeye dedim ne olacaksa olsun ak mahkeme 6 ay sonraya attı neyse gittik hakim ifadeleri aldı falan filan ben umutluyum tabi o kadar mağduriyet var ama hakim aynı görüşte değil beni haksız buldu mk adam hemen Çıktı gitti biz kaldık ak giden telefonun üzerine artık birde mahkeme masrafları vardı Çok şükür geÇtikÇe geÇti güya kar etcez ikinci el alıp. işte böyle arkadaşlar şimdi gönül rahatlığıyla ikinci el alabilirsiniz.
ikinci el telefonda büyük endişe
--spoiler--
Türkiye’de 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunan FETÖ, çözülmeye devam ederken, cep telefonu piyasasında bazı sıkıntılara yol açtı. ByLock programının hükümet tarafından incelenmeye alınması üzerine, çoğu örgüt üyesi çareyi cep telefonlarını satmakta buldu. Bu durum cep telefonu alım-satım yapan esnafın ise endişeye kapılmasına neden oldu. Zira cihazların içerisindeki By lock programı, esnafı ve telefonun yeni sahiplerini zor durumda bırakabilir. Hem kendilerini hem de ikinci el cep telefonu alan vatandaşları zor durumda bırakmak istemeyen cep telefoncuları ise, çareyi cihazları fabrika ayarlarına çevirmekte buldu. Aldıkları her cihazı sıfırlayan cep telefonu satıcıları, meslektaşlarını da bu duruma karşı uyardı.
“CiHAZ SIFIRLANMADIĞI SÜRECE PROGRAMI SAKLAYABiLiR”
Eskişehir’de cep telefonu alım-satım işiyle uğraşan Sinan Gücüm, ByLock programının vereceği zararlardan etkilenmemek için önlem almaya devam ettiklerini anlattı. ikinci el cihaz alan vatandaşların da cep telefonlarını iyice incelediğini aktaran Gücüm, “Tabi bize bu tür ikinci el cihazlar çok geliyor. Biz bunu önlemek amacıyla cihazları sıfırlayarak bakımlarını yapıyoruz. Bu programların tehlike boyutunu biliyoruz. Telefonu aldığımız kişiden varsa faturasını, yoksa müşterinin kimlik fotokopisi ve cihazı kendi rızası ile sattığına dair kağıdı imzalatıp alıyoruz. Bu şekilde önlem alıyoruz. Bu olaylar bizde de bir tedirginlik oluşturdu. Bu yüzden cihazları hemen sıfırlıyoruz. Diğer telefoncu arkadaşlarım da ihmal etmesinler. Telefonları sıfırlasınlar. Faturasız cihazları almamaya çalışsınlar. ikinci el telefon alan kişiler de cihazı iyice incelemeye başladı. Onlar da tedirgin ama biz sıfırladığımız için program bulamıyorlar. Bundan dolayı da rahat rahat alarak kullanıyorlar cihazları. Tabi her şey telefoncularda bitiyor. Cihaz, sıfırlanmadığı sürece programı saklayabilir” dedi.
“TÜM TELEFONCULAR KORKMAYA BAŞLADI”
Meslektaşlarına seslenen bir başka cep telefonu satıcısı Mehmet Gücüm ise, sıfırlanmayan cihazların sıkıntılı durumlara
sebebiyet vereceğini ifade etti. Gücüm, “ByLock programından dolayı bayağı sıkıntılar yaşandı. Tüm telefoncular korkmaya başladı. Tabii önlemi de var. Cihazı sıfırladığın zaman, hiçbir şey kalmıyor. Bazı klasörler içerisinde saklanabiliyor. Bu kötü durumlara da yol açabilir. FETÖ’nün yapmış olduğu bir sistem sonuçta. Telefoncu arkadaşlarıma sesleneyim, cihaza yazılım ve format atmaya bu dönemde daha fazla önem versinler” şeklinde konutu.
“HER HAFTA KENDiNi YENiLiYOR”
ByLock programının her hafta kendisini yenilediğini, bu yüzden cihazların sıfırlanması için gerekli önlemlerin alınmasının gerektiğini dile getiren cep telefonu satıcısı Hacer Erkul ise, şu şekilde konuştu;
“ikinci el telefon alan müşteriler öncelikle cihazın sıfırlanıp sıfırlanmadığına bakmalılar. Sonradan farkına varanlar da kesinlikle cihazlarını sıfırlamalı. Çünkü terör örgütü FETÖ’nün kullandığı ByLock programı, sıkıntı çıkarabilir. Zaten her hafta kendi kendisini yenileme özelliğine sahip bir program. Telefonu alana da satana da sıkıntı çıkarabilir.”
--spoiler--