Öncelikle alıp satıcı mısınız yoksa binici mi ona karar verin.
Güzel bi araba alırım beni on yıl idare eder derseniz bilmeniz gerekenler farklı, ulan alırım bi araba hem binerim hem iyi fiyat veren olursa satar kar ederim derseniz farklı.
Örneğin en basitinden arabanın motoru, şasesi, ön takımları biniciler için ilk dikkat edilmesi gerekenlerden. Çünkü sizi on yıl idare ettirecek aksamlar bunlar..
Amaaaaa.
iş diğer kısma yani alıp satmaya gelince değişiyor. Örneğin aracın motoru sapasağlam, radyatör karbüratör filan canavar gibi ama gelgelelim sol arka kapı değişmiş, veya tavan komple boyalı, yahut kaportada lokal doğrultmalar var. işte bu araba size gelmez. Çünkü bizim halkımız oldum delisi ufak tefek değişenlerden dolayı ya da boya veya doğrultmalardan dolayı araba çürüdü sanıyor, binilmez sanıyor. Vakt-i zamanında Piyasanın çakalları alıp satışlardan kar edebilmek oyle bir algı oluşturup tezgah kurmuşlar ki sapasağlam taş gibi araçları ucuza kapatabilmek için yok üzümün çöpü armutun sapı diyerek piyasanın anasını dikmişler..
Ayrıca ekspertiz diyen arkadaşlar da olmuş, arkadaşlar bu para tuzağı çakallara güvenmeyin.. Basit bir örnek vereyim. Geçen sene bi arkadaşa izmir'den araba alacağız, sahibinden.com'dan bulmuş arkadaş bi araba Denizli'den kalktık çıktık gittik izmir'e arabayı bulduk adam bi anlatıyo ki arabayı ulan sanki peygamber mirası. Az biraz inceledik bir iki tur attık filan Arkadaşa dedim ki bu araba bize gelmez. Kaportada bir iki işlem var adam bunları söyledi bize eyvallah ama arabada anlamadığım bir ses var. Arkadaş tutturdu ben arabayı beğendim ekspertize sokalım alalım arabayı. Velhasıl uzatmayalım gittik gösterdik, adamın söylediğinden fazla işlem çıktı kaportada ama önemli olan motor hakkındaki raporları dedik baktık motor durumu yüzde 80-85 aralığı. Arkadaş bunu görünce adamla orda bitirdi pazarlığı gittik satış işlemlerini filan yaptık ama içim hiç rahat değil, araba sinmedi içime. Derken babuşlar çıktık yola otobona girdik dedik biraz deneyelim basalım bakalım nolacak, uşan 5 yıllık focus basmıyor amk 130 dedi mi motorun sesi değişiyor. Derken uç km gittik gitmedik motordan bi çatırdı koptu amk noluyo demeye kalmadan araba kendini kilitledi. Çekicisiydi beklemeseydi sanayide tamir parasıydı denizli'ye getirmesiydi filan toplam 5 bin lira daha çıktı arkadaşın cebinden. Demem o ki bu tip işlerde anlamıyorsanız yanınızda bi anlayan bulunsun. Güzelce inceleyin arabayı..
Ne yaparsanız yapın riskten kaçış olmadığını bilin. Daha önce kaza yapmış, sağı solu boyalı araçlara gidilen yetkili servis ustasının temiz dediği (art niyetten değil, iş bilmemekten) defalarca görülmüştür.
Arkadaşlar ben klasik araba almayı düşunuyorum.Türkiye'de baktım sadece 69 camaro var.Ben mustank yada iyi görunen saglam bir araç arıyorum.Millet beni aydınlatın.
bayandan ve doktordan diye başlayan ilanlara kesinlikle yanaşılmaması gerekir, çünkü kadınlarda park problemi yaşanır illaki arabayı sürttürür, doktorlarda ise para çok olduğu için arabaya pek önem vermezler aracı hor kullanırlar.
en iyisi emekliden araba almaktır, aldıkları 3 kuruş emekli maaşı ile arabaya binecek parayı bulamazlar, adam arabaya binmediği gibi utanmadan her hafta da köpüklü sularla arabayı yıkarlar boya koruma cila filan da yaptırırlar.
tramerden kaza kaydı sorgulanmalıdır. çünkü bir araç kaza yaptığı zaman sigorta firması bunu kayıt altına alır. ancak aracın tamirinin sigorta şirketine bildirilmediği öngörülerek yetkili serviste ekspertiz raporu alınmalıdır. yetkili servis elemanları 50-100 tl arasında bir fiyata aracın kaporta, motor, mekanik gibi aksamını kontrol ederler. eğer araç teknik olarak satıcının iddia ettiği gibiyse ve alınacaksa noterde ruhsat sahibiyle satıcının aynı kişi olup olmadığına bakılmalıdır. vekalet sözkonusuysa mümkünse ruhsat sahibiyle de görüşülmelidir.
tramer diye bir şey var. adamdan şase ve motor numarasını isteyin ağır hasar sorgulamadan sorgulat önce. baktın orda yok kasko ve trafik poliçesinden sorgulat baktın hasar mı var ara sigortacını böyle böyle ne kadar meblağ bu hasar söyleyebilir misin de. o sana söyler hasar tutarını. yok motor şase değişmesi falan onlar eskidenmiş.
sanal sitelerden araç almayın kesinlikle. aracın sahibiyle direkt temas kurun kapora vermeden önce aracı iki ustaya birden götürün baktırın. çünkü darbeli araçları öyle güzel toplama yapıyorlar ki insan şaşırıyor kimse anlamıyor. aracın tüm borcunu veya sabıkasını öğrenmeden para ödemesi kesinlikle yapmayın. en son noterde işlemler, bittikten sonra yapın. çünkü çok dolandırıcı var.
öncelikle şasi numarasından aracın kaza geçmişi sorgulatılmalıdır. temiz görünüyor ya da ufak tefek sorunlarını dert etmiyorsanız bu defa aracı ya yetkili servisinde ya da güvenilir test merkezlerinde performans ve mekanik teste sokmanız mutlak gerekmektedir.
Bunları şayet yapmaz iseniz; göstergesinde 100.000 km yazan araç aslında 220.000 kilometre yapmış, sanayide 25-30 TL'ye kilometresiyle 5 dakikada oynanmış olabilir. araç perte çıkmış ancak tamamen sanayide düzelttirilerek tertemiz araç diye size satılmış olabilir. Aracın geçmişinde çalınma durumu, çalıntılıktan ötürü araç bir takım değişikliklere uğramış olabilir. aracınızın motoru ömrünü tüketmiş olabilir(aslen 90 beygirlik araç, performans testinde 70 beygir çıkabilir), ancak size satmaya çalışan adilerce "yağına suyuna bak, gerisini düşünme abi" yalanlarıyla ikna edilmiş olabilirsiniz.
cebinizden zorlayarak çıkardığınız paranızla "aldım uzun süre elim cebime gitmez" diye de sakın düşünmeyin. araçta teste sokmadığınızdan ötürü bir takım sürpriz masraflar(Amortisörler, fren aksamı, baskı balata, rot mekanizması, lastikler vb.) çıkabilir.
işte bu karmaşık sebeplerden ötürü ikinci el araç almak aşırı dikkat ister. araba alacağım diye heyecana kapılıp başınızı derde sokmayın, sabırlı olun. Unutmayın ki iyi niyetli satıcı da en az sizin kadar sabırlıdır.