*) ödemeyi banka kredisiyle yapacaksanız ve çekeceğiniz miktar az ise, taşıt kredisi çekip de arabayı ipotekletmeyin. değmez..
*) bankaların ipoteğe aldığı araçlara yaptıkları kasko çok da karlı bir şey değil. ''ulan kaskoyu beleşe getircez galiba'' diyorsanız aldanıyorsunuz.
*) yetkili servislerin ikinci el pazarlarına güvenebilirsiniz. lakin piyasaya göre biraz daha pahalıdır. misal 20 bin ytl değerindeki bir araç, burada 22.5 bin ytl civarındadır.
*) karbüratörlü gibi eski tip araç alıyorsanız pek mühim değil söyleyeceğim şey. ancak biraz daha modelli araç alıyorsanız eski tip araba tamircilerine pek güvenmeyin. aracı mutlaka ve mutlaka yetkili servise götürüp, ekspertiz raporunu inceleyin. zira bu rapor, arabanın yedi göbeğini ortaya net bir şekilde çıkarıyor.
*) az kilometre yapan bir sürücüyseniz, dizel araç almayın. hem periyodik bakım maliyetleri yüksektir, hem de motorin ve benzin arasında uçurum yok. yılda 70-80 bin yol yapıyorsanız, dizel alın.
*) ''aracım aman ekonomik yaksın, performansta gözüm yok'' diyenlerdenseniz, 1.1-1.4 motor seçeneklerinden birini değerlendirin.
yanınızda iyi bir usta bulundurun, bu ustanın kaportacı, elektrikçi ya da motor ustası olması fark etmez, zira türkiye şartlarında bir usta arabanın her haltından anlar. ona gösterin arabayı, beş on dakika denemek için aracı kullansın. akabinde size detaylı bilgi verir.
deniz kenarı illerde bulunmuş arabaları alırken sağlamlığına ayrıca dikkat edin. boya, güneş yanığı, nem* vs.. tavsiyelere dikkat edin ama sevdiğiniz model arabayı alın.*
+ mutlaka yetkili servislerinde expertiz raporu alınmalıdır. okadar para veripte 50 - 100 liradan kaçmayın. bu sizden ilerde 1000 - 2000 lira olarak çıkabilir.
+ ayrıca araçların kilometreleri düşürüp satmaya çalışan galericilerden uzak durun. 80 bin km deki bir aracın 100 bin bakımı yapılmışsa oradan hemen uzaklaşın.
+ Çek, senet, bono, adanada portakal bahçesi vb takas tekliflerine kulak asmayın.
+ dizel araçların mekanik aksamı özellikle kontrol edilmelidir.
+ satıcıyı tanımaya çalışın hatta kişiliğinden aracına nasıl baktığını bile anlayabilirsiniz.
+ ikinci el araçların %95 i sorunsuz, masrafsız, muhayyer, emsalsiz ve yer uçağıdır. kimse kusurundan söz etmez. mutlaka -kullananlardan sormak şartıyla- araştırın. aracın içine dahi oturmamış kişiler tarafından gelen yersiz kötülemelere kulak asmayın. bizim millet eleştirmeyi pek sever. oturun koltuğuna test edin.
"doktordan","bayandan" yazılarına aldanılmamalıdır. "doktordan" yazan kişinin sanayide işçi, "bayandan" yazan kişininde kocasının sanayide işçi olabileceği düşünülmelidir. o araba neler çekmiştir kim bilir.
cem yılmaz'ın da dediği gibi,"tıp fakültesinde araç sürüş eğitimi" vermedikleri için, "doktordan" olması, o oracın zemzem suyu ile yıkanıp yamasız asfaltlarda kullanıldığı anlamına gelmez. veya arabanın çok sağlıklı olduğunu da ifade etmez. ayrıca bu klişeyi çıkaranın da gtüne koyim.
ikinci el araç alacaksan, sanayiden bir ahbabb edin, arkadaşın olsun. sonra neye bakacaksan git onunla bak. yani aracın durumundan anlayamama korkun varsa. öyle işte.
kesinlikle galeriden almayın. internetten alacağınız araçta fiyatı 1000-1500 tl daha düşürebilirsiniz, özellikle de peşin alacaksınız. iki farklı ustaya göstermekte fayda var, birinin göremediği sorunu diğeri görebiliyor. ayrıca paranıza göre araba alın, örneğin 10.000 liranız varsa piyasa fiyatı ortalama 10.000 lira olan araba aramakta fayda var. kesinlikle ama kesinlikle mazda 323 ve 626 nın ikinci eline yaklaşmayın!
acemi ve arabadan anlamayanlar için fazla bişey ifade etmeyen tavsiyelerdir. arabaya mal mal bakıyoruz amk. dışardan hepsi güzel, hepsi makyajlı, her bulduğumuz arabayı tamirciye mi götürcez. 12-13 bin TL satılık arabası olan sözlükçülere duyurulur. ulu sözlükte bizi kazıklayacak adam yoktur herhalde.