Tuz gölünü akdenize bağlayan geniş bir kanal yapılarak, iç anadoludan akdenize kadar olan kanal kıyılarına şehir inşa edilerek "istanbul2" ya da "akbul" adı ile sunulabilir. hem bu sayede tuz gölünün de tuz oranı düşürülür.
yok yer yok zaten izmit bursa tekirdağ falan istanbulun hinterlandı olmuş, türkiyede biraz olsun insan yaşamına uygun nere varsa her yer dolmuş kalabalık, bence gürcistana girelim kocaman ülkede 4,5 milyon adam var hem kardeniz kıyısında.
olursa çanakkale olabilir. birçok boş arsa var tam tokilik ve bogazın oraya neden bir marmaray yapılamasın. dur dur vazgeçtim çanakkale bence böyle istanbuldan daha güzel.
Çanakkale nin çoğrafi konum ve iki denize açılabilme imkanı ile gayet mantıklı bir aday olabileceği oluşturmadır.
lakin Çanakkale istanbul dan rol çalabilir.
gene de denemekte fayda var.
aramaya gerek yok bu şehir izmittir aslında. sanayi bakımında bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biri olan izmit in şehir planlaması ve kültürel açıdan zenginleştirilmesiyle yapılabilecek hadisedir.
Kanal istanbul projesi ile hayata geçirilmeye çalışılan durumdur.
istanbul'un jeopolitik konumuna sahip başka bir il olmadığı için ikinci istanbul'un yine istanbul'da yapılmak istenmesi normaldir.
gerekli midir? sorusu konu dışıdır.
malum denizcilik büyük bir sektör.
türkiye nin önemli dünya ticaret yollarına en yakın şehri, ülkemizin en güneybatı ucu olan kaş yani antalya nın muğla ya yakın kısımları.
tamam turistik falan ama dağlık tepelik yerleri de çok. buralara kurulacak büyük bir şehir ve liman ülkenin ekonomisini katlar ve büyük katkı sunar.
şu an bizim en büyük limanlarımız nerede, istanbul izmit falan. aslında çok saçma çünkü buralar en dar su yolları ve denizler küçük.
oysa kaş ve çevresi süveyş kanalına bile 1000 km.
1000 km bir yarıçaptaki komşu ülkelerin nfusu 250 milyona yakın ve italya yunanistan gibi refah seviyesi yüksek ve denizciliği gelişmiş ülkeler var. mısır cezayir ve fas ta cabası.
yani oraların turizm beldesi olarak gelişmiş olması aslında yanlış ve türkiye nin önünü tıkayan bir durum olmuş.
sen git ülkenin uluslararsı su yollarına en yakın bölgesini turizm şehri yap.
en dar, uluslarası su yollarına en uzak yerine de büyük limanlar kur. ne kadar yanlış bir seçim.
mesela kanal istanbul a harcanacak paranın 10 da biriyle buraya büyük bir liman kurulsun gerisi gelir.
4-5 sene de yerleşim ve iş alanlarına teşvik ver.
nüfus 10 senede 10 milyona ulaşmazsa gel bana de ki ulaşmadı pilot.
ulaşır yani eminim.
ayrıca buralara büyük tersane işletmeleri de kurulmalıdır.
gene bir hata olarak tersanelerin çoğunluğu istanbul ve izmit te afedersin d.t kadar marmara denizine sıkışmış durumda ve çevre etkileri herkesce malum.
pilot büyük resme bakmaya devam edecek ve bu fikri mülkiyetlerden hiç bir maddi talebi olmayacaktır.
ülkeme katkım olsun di mi?