puanı herhangi bir lisans programına yetmeyen ya da yetmesine karşın bir önlisans programı okumakta karar almış öğrencilere tercih işleminden önce edilen tavsiyelerdir.
arkadaşlar bir myo programı tercih ederken, tercih edeceğiniz bölümün kontenjan sayısına kesinlikle bakın. örneğin kız meslek lisesi - çocuk gelişimi bölümü mezunu olduğunuzu varsayalım;
sakarya ili içerisinde yer alan sakarya meslek yüksekokulunda mevcut bankacılık ve sigortacılık bölümü 50 öğrenci alırken, yine sakarya'da yer alan sapanca meslek yüksekokulu 120 adet öğrenci almaktadır. bu şartlarda tercih işlemlerinizde sapancayı üst sıralara almanız lehinize olacaktır.
bilindiği gibi bazı bölüm programları sınavsız geçiş ile öğrenci almaktadır.
tercih klavuzuna baktığınız zaman göreceksiniz, alt alta dizilmiş bölüm isimlerinin karşısında en sağda yerleştirme öncelikleri adında bir başlık var. örneğin; " 11,2,i,93 " gibi ifadeler yer alır. ne olduğunu merak edenler çok olmakla birlikte araştırmış olanların sayısının pekala az olduğunu zannediyorum.
işte bu konudaki hususlar; doğum yılı, obp puanı ve şehirdir.
çocuk gelişimi mezunu olduğunuzu varsayalım. tercih yapanlar arasında yaşı küçük olanlara öncelik verilir. misal bu yıl 94 doğumlular mezun olduğundan bu konuda onlara öncelik verilir ve bazı meslek yüksekokulları bulundukları şehirde ikamet eden öğrencileri alır. ayrıca obp'si yüksek olan adaylara öncelik verilir. bunları tercih işleminden önce araştırıp, tercih sıralamanızı ona göre oluşturmanız sizi bir adım öne geçirecektir.
sosyal hlzmetin 2 yıllığı bir sikinize yaramaz anacım. Hariçten gazel okuyanlara bakmayın sonra sap gibi kalırsınız.
Amına koyayım mesleği bilen de tavsiye ediyor bilmeyen de. Bari bilmiyorsun; sor soruştur.
Bir sosyal hizmet uzmanı olarak elimden geldiğince bölüm hakkında gençlere danışmanlık hizmeti verebilirim.
dgs'ye çalışırım kazanırım diyorsanız girin derim yalnız geçiş yaparsanız okudğunuz 2 seneyle birlikte toplam 5 sene okuyacaksınız bunuda bilin. gitmek isteyenlere önerim basım ve yayın teknolojiler yada radyo tv programcılığı. basım ve yayından reklamcılığa, radyo tv prog'dan radyo sinema tv'ye geçiş vardır. gitme ya diye sizi karamsarlığa atan kişilere de itibar göstermeyin hayat sizin hayatınız siktiri boktan bir 4 seneliğe gitmektense rahat iş bulacağınız meslek bölümlerine gidin.
sakın 1 yıl daha hazırlanamam ya kazanamazsam mantığıyla düşünüp 2 yıllık yazmayın haftaiçi hazrlancaınız için bir defa ders yapmya çok fazla vaktiniz kalıyor ve iyi bir başarı mutlaka sağlıyorsunuz 2 yıllığa gidip heba olmayın derim.
eğer istediğiniz bölüm olmadıysa bir sene daha sabredin, sözlük hesabınızı kapatıp gidin çalışmaya başlayın.
istemediğin bir mesleği öğrenmek çok yüksek ihtimalle hevessiz olduğu için tam öğrenememek, çok yüksek ihtimalle de işsiz kalmak insana çok koyar. 1 seneniz daha gitsin. 19 değil 20 yaşında gir, 21 yaşında gir ünversiteye. ha yok ben zaten 2 yıllık bölüm istiyordum diyorsan buyur meydan senin.
Evet alalım tavsiyeleri. Grafik tasarım düşünüyorum başka güzel bölüm varsa fırlatın. Önemli olan mezun olunca iş bulma kısmı. He grafik tasarım hakkında düşünceleriniz varsa da fırlatın. Bilelim.
meslek garantisini olan 2 yıllık bölüm var,boku bokuna okunacak 4 yıllık var.
seveceğiniz bir bölüm seçin ya da iş imkanı yüksek olsun.
Puanım heba olmasın diye saçma sapan bölümlere gitmeyin.
Öncelikleri lisans olmalı. ama sorun puan durumları falansa, mekatronik derim. Bence ön lisanslar arasında en tercih edilebilir bölüm bu. Geleceği de gayet açık.
itfaiyecilik olabilir. küçük şehirlerde çok güzel oluyor. akşama kadar çay içiyon, senede 4-5 kere özel günlerde itfaiyelere binip geziyon. tatili de bol. mis gibi meslek.
grafik tasarımı hakkında fazla bilgim yok açıkçası lakin eğer iki yıllık bölüm tercih edilecekse bu muhakkak makina, elektrik, bilgisayar, metalurji, inşaat veya sağlık bölümleri olmalıdır. peki neden?
öncelikle dgs konusu oldukça mühim. iki yıllık bir bölüm sizi kariyerinizde çok iyi yerlere getirmeye yetmeyebilir. 4 yıllık bir lisans programı ile daha başarılı bir kariyeriniz olabilir.
daha sonra ise aranan ara eleman olarak isimlendirdiğimiz eleman ihtiyacıdır. bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin en kötü ihtimal bir ara eleman ihtiyacına karşılık verebilme ihtimali vardır.