iki dogu ve iki bati

entry5 galeri0
    1.
  1. O, hem göklerin, yerin ve ikisi arasında olan bütün varlıkların, hem de Güneşin bütün doğuş yerlerinin Rabbidir." (Saffat, 5). "O hem iki doğunun hem de iki batının Rabbidir." (Rahmân, 17). "... Doğuların ve batıların Rabbine yemin ederim ki, Biz onların yerine kendilerinden daha hayırlı insanlar getirmeye kâdiriz..." (Mearic, 40)
    KAYNAK: KATiL BALiNA.
    2 ...
  2. 2.
  3. Kurân-ı Kerim'de yukarıdaki âyetlerden ikisinde (Saffat, 5 ve Mearic, 40) doğulardan (çoğul), bir âyette ise, iki doğu ve iki batıdan bahsedilmektedir. Her üç âyette de doğu (meşârik) ve batıların (megârib) çoğul olarak kullanılmış olması, 14 asır boyunca Kurân tefsircilerini oldukça zorlamıştır. Çünkü, meşârik ve megârib kelimeleri çoğuldur ve batılar mânâsına gelmektedir. Bundan dolayı, âyetlerdeki iki doğu, iki batı veya doğular ve batıların mânâsını Güneşin doğuş ve batışıyla irtibatlandırmak ve yorumlamak daha isabetli olabilir.
    KAYNAK: KATiL BALiNA.
    1 ...
  4. 3.
  5. Yukarıdaki âyetlerde "iki doğu ve iki batı" ile dünyanın Kuzey ve Güney Yarımküresindeki "dönenceler", "doğular ve batılar" ile de, bu dönenceler arasındaki kuşakta, Güneş'in sürekli olarak farklı açılarla doğması kastedilmiş olabilir.

    Sebepler plânında, bu yaratılış düzenine göre akıl yürütür ve bir kıyaslama yaparsak, Dünya'nın eksen eğikliği olmasaydı, yani Ekvator düzlemiyle ekliptik (yörünge) düzlemi üst üste çakışsaydı veya yer dönme ekseni, ekliptiği dik kesseydi, bu durumda dönenceler oluşmaz, mevsim değişmesi olmazdı. Dolayısıyla, Güneş ışınları sadece Ekvatora dik gelirdi, aydınlanma dairesi kutup noktalarına teğet geçerdi, gece-gündüz süreleri dâima birbirine eşit olurdu, Güneşin doğuş-batış konumu ve saati dünyanın hiçbir yerinde yıl boyunca değişmezdi. Kur'ân-ı Kerim, yukarıdaki âyetlerle bu mucizeye dikkat çekmektedir. Ayrıca bu âyetler Allahın (cc) her şeyde bir hikmet ve adalet gözettiğini, hiçbir şeyi başıboş yaratmadığını beyân buyurarak, bizleri tefekküre yöneltmektedir.

    "Semâvat ve Arz'ı böyle muntazam halk eden bir Kadîr-i Mutlak'ın, elbette devâir-i masnuatından olan manzume-i Şemsiye bilbedâhe O'nun kabza-i tasarrufundadır. Madem o Kadîr-i Mutlak, Şems'i, seyyaratıyla kabza-i tasarrufunda tutuyor ve tanzim ve teshir ve tedvir ediyor. Elbette, o manzume-i Şemsiyenin bir cüz'ü ve Şems ile bağlanan küre-i Arz dahi kabza-i tasarrufunda ve tedbir ve tedvirindedir."

    KAYNAK: KATiL BALiNA.
    1 ...
  6. 4.
  7. ''sen olmasaydın kainatı yaratmazdım''.
    1 ...
  8. 5.
  9. konuyla ilgili akla gelen bazı düşünceler.

    manyetik kuzey ve haritadaki kuzeyin farklı olması gibi, manyetik doğu ve haritadaki doğunun olması.

    bir diğeride güneş her an bir yerlerde doğup, başka bir yerde de batmaktadır. birilerine göre doğu olan birilerine göre batıdır.
    kaynak: *
    (bkz: görecelik kuramı)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük