bugün

iki bayram arası nikah yoktur sözü: bir defasında bayram namazı cuma gününe rastlamıştı ve mevsimde kış idi. Resulullah sav bayram namazını kıldı ve sonra cuma namazı için dönüp geldi. Karşısına birisi çıkıp, ya resulullah burada nikah var dedi. Resulullah da cevabında: "iki bayram arası, yani bayram namazı ile cuma namazı arası kışın az olduğundan nikah yoktur. "buyurdu.
Bizim orda da böyle bu. Akıl alcak iş değil.

Ne demek paskalya ile kurban bayramı arası evlenilmez!?
Üstteki entryde de bahsedildiği gibidir durum. Yani bayramın ilk günü ile cuma günü aynı gün ise ve bayram namazından itibaren cuma namazına kadar olan zaman diliminde düğün yapılmaz.

Eski türk filmindeki vecihi karakteri ile geleneklerimizde böyle bir şey olduğunu düşünmeyin arkadaşlar. Evlenin la evlenin.
duyduğum şu;
aynı gün içerisine denk gelirse bayram namazı ile cuma namazı (bu da bayram sayılıyor) arasında olmuyormuş.

öyle demişti bir sofi.
Kambersiz de olmaz.
Nikah olsa olur mu?
Mantik olarak dusununce hep iki bayram arasindayiz zaten amk.

Ramazan bitiyor, kurban. Kurban bitiyor, sonra ramazan.

2 tane olan seyin arasindan nasil cikacaksiniz?
Düğün düşünmeyen bünyelerin umurunda olmayan hurafedir.
Gerçi düğün durumunda bile, umursanmayacak durumdur.
Biz, keyfimiz ve kahyalarımız oturup tarih belirleriz.
Saçma sapan bir gelenek. Bu görüş Bazı kesimler de dine girmiş bile.
iki bayram arası üç aylar olduğundan; ne kadar tutucu olunursa olunsun düğün dernek ortamında haylice içilip sıçıldığından ailenin yaşlılarının bu mübarek aylarda günah neyin olmasın deyu ortaya attıkları iddia. Fıkhen Aslı astarı yok ellam.
Ben her türlü yaparım benim için no problem. Hele bi evleneyim de inşallah u teâlâ.

Bi dakka ya, her türlü iki bayram arasında oluyoruz zaten. Oldu canım, hiç mi evlenmeyelim yani.
buradaki ikinci bayram cuma günüdür. Ramazan veya Kurban Bayramı cuma gününe rast gelir, düğün de bugünlerde yapılırsa; bu arada nikâh kıyma ile meşgul olunur da cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse, o saat içinde nikâh kıymak caiz olmaz.

Çünkü bu saat içinde nikâhla meşgul olmak farz-ı ayn olan bir ibâdetin terkine sebep olmaktadır. Hayır yapalım derken, şerre sebebiyet verilmektedir.

meselenin özü de budur.
hurafedir.
Geniş olarak bakarsak sürekli iki bayram arasındayız.Bu şekilde bu aforizma yılın hergünü için geçerli oluyor....
Ulan nikahta,düğünde keramet vardır vs diyende biziz.

2 bayram arası düğün olmaz diyende biziz.

hurafe bunlar ya inanmayın.
istediğiniz zaman kurun yuvanızı...
yani diyor ki her türlü düğün olmaz.
Batıl inançtır.

--spoiler--
Halk arasında konuşulan bazı meseleler yarım ve yanlış anlaşılmıştır. Bunlardan birisi de "iki bayram arasında düğün yapılmaz, nikâh kıyılmaz" düşüncesidir.

Şartlar ve imkânlar hazır olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, evlenilebilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. "Nikâh şu gün caiz olur, şu gün caiz olmaz" diye bir şart yoktur.

Bu meselenin aslına gelince, hâdise şudur: Bilindiği üzere, Ramazan ve Kurban gibi yıllık iki bayramımızın yanında bir de haftalık bayramımız vardır. O da Cuma günü. Yani Ramazan veya Kurban Bayramı Cuma gününe rast gelir, düğün de bugünlerde yapılırsa; bu arada nikâh kıyma ile meşgul olunur da Cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse o saat içinde nikâh kıymak caiz olmaz.
Çünkü bu saat içinde nikâhla meşgul olmak farz-ı ayn olan bir ibâdetin terkine sebep olmaktadır. Hayır yapalım derken, şerre sebebiyet verilmektedir.

Fakat böyle bir sıkışıklığa meydan verilmeden Cuma namazından bir müddet önce veya namaz kılındıktan sonra nikâh kıyılırsa pekâlâ olur, bir mahzur da kalmaz.

Zaten böyle bir hal de pek vuku bulmamaktadır."iki bayram arasında nikâh olmaz" sözünün bâtıl da olsa târihî bir geçmişi vardır. Bilhassa bu inanç Islâmdan önceki Cahiliye Arapları arasında yaygındı. Onlar Ramazan'dan sonra başlayan Şevval ayında evlenmeyi uğursuz sayar, düğünlerini başka bir tarihte yaparlardı. Her Cahiliye âdetinde olduğu gibi, bu âdeti de bizzat Peygamber Efendimiz yıkmış, geçersiz kılmıştır. Resul-i Ekrem Efendimiz Hz. Âişe validemizle Şevval ayında nişanlanmış, üç sene sonra da yine Şevval ayında evlenmiştir. Böylece iki bayram arası olan Şevval ayında düğün yapmak ve nikâh kıymak sünnet olmuştur.(Müslim, Nikâh: 73)
--spoiler--
Tamamen yanlis anlasilmis bir kavramdir. Kurban ya da ramazan bayraminin 1.gunun cuma gunune denk gelmesi durumunda gerceklesir. Sabah kilinan bayram namaziyla, oglen kilinan cuma namazi arasindaki zamana iki bayram arasi denir.
aslında düsünüldügünde sürekli iki bayram arasında kalıyorsun zaten böyle düsünen kişi hiç mi evlenemeyecek yani ?? * hayır korkuyorum bu durumu ciddiye alıp da bir de benim gibi düşünen birinin varlıgından.yazık yahu... ruhen çöküntü hali direk * allah yardımcısı olsun *
bayramları bir döngü olarak düşünürsek(ki öyle) bizim düğünler sürekli iki bayram arasında kalır.. ee ne anladım ben bu işten o zaman!!
(bkz: nikah)
(bkz: keramet)
çok mantıksız bir olaydır. ramazan ile kurban bayramı araları iki bayram arası ise, sonrasında kurban ile ramazan bayramı arasında ki zaman da iki bayram arasıdır.
bu yıl muhtemelen bu tabunun yıkılacagı zaman olacak dediğim başlık. neden olmazmıs ki de denebilir ayrıca. düğün olmasada nıkah olur heralde kesın yani ...
(bkz: ishalli çocuğun suyunu melekler verir) ölüyoruz her gün hurafelerimizden (bkz: yasemin cetin)
ramazan ve kurban bayramı arası için söylenen geleneksel inanışı bahane ederek evlenmek istemeyen birinin kurban bayramından diğer ramazanı da kast ederek ve deveran halinde kullanabileceği özlü sözdür. hatta bu kişinin 23 nisan'la 19 mayıs'da da bahane etmesi mümkündür.