yabancı dil bilmeden çok uluslu şirketlerin pazarlama, finans, controlling, ik gibi departmanlarında üst düzey yönetici olma hayali kuran bazı su samurlarından birisi olmaktır efendim.
ortalamanın altında bir derece ile mezun ise işi gerçekten çok zordur, kpss'de çözmesi gereken bir çok alan olacak.örnek mi; iktisat,muhasebe,hukuk vs. vs. allah yar ve yardımcınız olsun.
tıp ve diş hekimliği haricinde diğer tüm mesleklerle aynı kadere sahip olmaktır. mühendislik iyi denmiş genelde, kıytırık mühendislikleri saymıyorum bile hadi elektirik- elektronik mühendisliğine bakalım. yüzün üstünde üniversitede bu bölüm var hatta bazılarında ikinci öğretim var. neredeyse bütün özel üniversitelerin kontenjanları doluyor. örneğin gediz üniversitesi yüzde 25 burslu puanı söylüorum sıkı tutunun 199 puan, başkent üniversitesi 219 puan, devlet üniversitelerinin de bundan farkı yok dumlupınar üniversitesi de elektirik-elektronik 250 puan, şimdi gel buyur buradan yak. her yıl en az 6000 elektirik-elektronik mühendisi mezun oluyor. aynı şey endüstri, bilgisayar, makine falan içinde geçerli. günümüz türkiyesinde kimse de ben odtüden, boğaziçinden mezunum bana rakip olamazlar demesin öyle bir olurlar ki bu bollukta işsiz kaldığına mı yanarsın yıllarca okumak için dert çekmene mi?. hukuk fakültesi denmiş ama sokaklar işsiz avukatlarla dolu sadece baroya kayıtlı 70 binin üzerinde avukat var. hele fen fakültesinin kimya, fizik, ,istatistik gibi bölümlerine değinmiyorum bile. ayrıca boğaziçi iibf den mezun olup 2 yıl işsiz kalanı da gördüm. en sonunda bir bankanın şubesinde çalışmaya başladı. hatta mühendislik okursan sadece aldığın eğitime göre iş seçeneğin olur ama iibf nin çok rakibi olduğu kadar çok seçeneği de vardır. yani demem o ki türkiyede ki üniversite öğrencilerinin yüzde 90 nı aynı kadere sahip o yüzden iibf ye acımayı bırakın da olayın ciddiyetini düşünün. 5 yıl sonra üniversite mezunu işsizler olmasın.
hidayet türkoğlu'nun "ben ona iktisat işletme falan yaz dedim ne bileyim şöyle havalı bi işin olsun" temalı reklamı nedeniyle çok muhteşem sanılıp bir nesli çürütmüş fakülte mezuniyetidir.
her şey çalışmaya bakar ülkede mezun olunca iş garantili bölüm az ama iibf linin çok fırsatı var önünde çizeceği yöne tercihine kalmış ne olacağı isterse bankalarda uzman olmak için çalışır isterse a grubu kadro için isterse de stklarda da çalışabilir kendini yetiştirmek istediği alanı belirlerse işsiz kalmaz kanımca işsiz kalırsa da o sene oturur sınavlara çalışır atanır iibfli olmak kötü değildir.
okula gitmeden mezun olan, bir tane seminere gidip sertifika almayan, ingilizcesi olmayan adam ne mezunu olsa işsiz kalır. hala daha iibf mezunu olup işsiz kalmak diyenler çok komik gerçekten.
ayak altından kafa başına kadar herhangi bir işi yapabilen kişidir.Düz mezun olmuş bir yakınında yok ise iş bulmak sana eziyet gelir.Ama stajını yapmış belli bir hedefin var ise bunun için bişeyler yapmışsan işe girmen kolaylaşır.çoğu bölümde böyledir.işsiz hukuk mezunları da vardır.1000 Tl'de kazanırsın 20000 TL'de seçim ve hedef senin.
işsizlik olmasa da bir nevi mesleksizlik denilebilir. sizi hiçbir şeyin uzmanı yapmaz, ha siz kendiniz bir şeyin uzmanı olursunuz o ayrı. çalışılan işin niteliği kişisel beceri ile doğru orantılı olduğu için en alttan en üste her seviyede çalışılabilir. tıp, hukuk gibi bölümlerin sağladığı avantaj tartışılmaz ama ebelik, hemşirelik puanıyla girilebilen sikko üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyanların aklınca bu arkadaşları ezmeye çalışması büyük komedi. lan olum itü, odtü okusan neyse de bugün makine mühendisliği olmayan kaç üniversite kaldı? ben bile şu halimle biriyle iddiaya girsem sınava girip rastgele bir mühendislik bölümüne kayıt olurum. ha bitirmesi zordur belki ama ortalık bildiğin mühendis kaynıyor. bitirince de büyük çoğunluğunuz beyaz yakalı işçi olacaksınız, ne sanıyorsunuz amk. *
çok geniş bir iş yelpazesinden meslek seçebiliyor olmaktır.
buradan mezun olup bankada uzman da olabilirsin, mali müşavir de, finansçı da, satışçı da. iyi bir fakülteden mezunsan, burada kazandığın vizyon bunların hepsini yapman için sana gerekeni fazlasıyla kazandırmıştır zaten.
özellikle borsa-hisse olayını çözen ve finans sektöründe işe başlayanlar erken zamanda iyi para kazanır. özel sektörde, üretimde çalışanlar para akışının olduğu kilit pozisyonlarda çalışır. fabrikada vardiya yazıp arge yapıyor havasına giren mallar seni potansiyel işsiz olarak görüyor olabilir. takma, keyfine bak...
edit: görüldüğü üzere bok atan tipler abazan işsizlerden ibarettir. *
Genelde insanların küçümseyici gözlerle baktığı kişilerdir. Sonuç olarak günümüzde potansiyel işsiz diye adlandiriliyorlar ama sunu da unutmamaliyiz ki o küçümseyerek baktigimiz-baktığınız kişiler oluşturuyor o Meclisi ve sizi yönetenlerin büyük çoğunluğu onlardir.